X

Ce cred românii despre NATO, UE, războiul din Ucraina și înrolarea în armată

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ultimul barometru al securității, realizat de Academia Română și LARICS, în parteneriat cu Ambasada SUA în România, arată că un procent mare de români are încă încredere în instituțiile statului și în alianțele externe, dar aceasta se erodează în contextul crizelor existente.

Datele din sondaj arată că pe primul loc la nivelul încrederii este Biserica, având 31,5% foarte multă și 24,1% multă, secondată de Armată, cu 23,6% foarte multă, iar 42,8% multă. Podiumul este completat de Academia Română, cu 19,5 foarte multă, iar 45,7% multă. În top 5 mai sunt, NATO, cu 16,4% foarte multă încredere și cu 37,3% multă încredere, apoi Serviciul Român de Informații, cu 14,2% foarte multă încredere și 35,5% multă încredere. Pe locurile 6 și 7 privind nivelul încrederii sunt Ministerul de Externe (12,7 % foarte multă încredere și 36,1 % multă încredere) și Uniunea Europeana (10,6% foarte multă încredere și 29, 2% multă încredere).

La polul opus, Parlamentul se află pe ultimul loc la instituțiile măsurate în barometru, având doar 3,3% foarte multă încredere, în timp ce multă încredere în legislativ au doar 9,6% din cei întrebați.

Din comparațiile făcute cu anul anterior, 2021, datele arată că a avut loc o erodare a încrederii în instituții ca Biserica, Armata, Academia Română, SRI, MAE, Guvern, NATO, UE. Cea mai mare prăbușire ca pierdere de procente a avut-o Parlamentul, care în 2021 avea un procent de 16,97% la nivelul de multă încredere, iar acum este sub 10%.

Comparație 2022 versus 2021 a încrederii în instituții FOTO Captură barometru LARICS/Academia Română

Singura care a cunoscut o creștere, deși foarte mică, e instituția președintelui țării, unde 19,58% din respondenți au spus că au „multă încredere” în 2022, față de 17,07% în 2021.

„Față de aceeași perioadă a anului trecut se remarcă o scădere generalizată a încrederii în spațiul instituțional național. Ierarhia de încredere nu se schimbă mult față de ce știm de anii trecuți, dar inclusiv instituții care beneficiază regulat de încredere mare din partea publicului nostru au imaginea marcată de dificultățile din ultimul an (Biserica, Armata). Lucrurile sunt explicabile, având în vedere că, după doi ani de pandemie, anul 2022 a început cu un război de anvergură în regiune și a continuat cu scumpiri mai mult decât semnificative ale prețului tuturor tipurilor de energie, cu inflație etc. Acest complex de crize duce la scăderea încrederii și în NATO sau Uniunea Europeană, instituții de obicei extrem de apreciate de români. Desigur, războiul început de Rusia în Ucraina face ca problema încrederii în NATO sau în armata națională să nu mai fie o problemă simbolică sau identitară, ci una cât se poate de pragmatică”, explică autorii cercetării, potrivit comunicatului de presă.

Detalii au fost date în conferința de presă și de sociologul Darie Cristea. „Avem o scădere generalizată a încrederii în spațiul instituțional: național și internațional. Lucrul acesta e foarte vizibil (…) După șocul acela al pandemiei, care ne-a pus în fața unor modificări practic nemaivăzute, din februarie anul acesta am avut și șocul războiului din Ucraina. A pus publicul în fața unor imagini care le aminteau de documentarele despre Stalingrad. E de înțeles”, a precizat sociologul Darie Cristea. Acesta a amintit că am avut și scumpiri „fără precedent ale energiei de orice fel”, așa că nimeni a scăpat de situația economică.

Temerile românilor

Prima teamă în ceea ce privește consecințele războiului din Ucraina este că vor avea loc niște creșteri foarte mari ale prețului energiei și ale prețurilor în general (46,3%), în timp ce a doua este amenințarea utilizării armelor nucleare de către Rusia (22,9%), iar a treia teama că ar izbucni al treilea război mondial (17,7%).

La întrebarea dacă România ar trebui să fie mai apropiată de UE sau de Statele Unite, 51,1% din cei care au răspuns au precizat că România trebuie să-și vadă în primul rând de propriile interese,, 25,1% „la fel de apropiată de ambele”, 18,8% de UE, iar doar 4,9% de SUA.

Poziționarea românilor pe tema apropiereii de UE sau SUA FOTP Captură barometru

Țările în care românii au cea mai multă încredere sunt Statele Unite (11% foarte multă încredere și 32,6% multă încredere), Marea Britanie (9,8% foarte multă încredere și 37% multă încredere), Germania (8,4% foarte multă încredere și 31,1% multă încredere) și Franța (6,2% foarte multă încredere și 38,4% multă încredere%). Pe ultimele locuri sunt Rusia și Ungaria, Moscova având 0,1% foarte multă încredere și 7% multă încredere.

Înrolarea în armată

Întrebați ce ar face dacă România ar fi atacată, 36,3% dintre cei intervievați au spus că ar ajuta cum pot la apărarea țării, 33,2% ar aștepta să vadă cum decurg lucrurile, iar 29,1% ar pleca într-un loc sigur cu familia. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns că ar pleca au motivat prin faptul că la război trebuie să participe militarii, nu civilii, iar alții că au obligații în primul rând față de familie, nu de țară.

Metodologie

Sondaj reprezentativ la nivel național, realizat prin interviuri telefonice (CATI), în perioada 29 septembrie – 10 octombrie 2022. Eroarea maximă admisă: +/- 3,1%, la un nivel de încredere de 95%. Volum eșantion: 1001 persoane.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. “in parteneriat cu ambasada SUA..”.. LOL.
  gata, acum m-am liniștit. am să mănânc pe pâine propaganda NWO acum că s-a scumpit margarina..

 2. Românii, peste 85%, nu vor sa ia parte la nici un razboi cu nimeni.
  In Ucraina se ciondanesc doua puteri nucleare, si din păcate, se pare că se vor lupta așa până la ultimul ucrainian.
  ROMÂNIA NU ESTE UCRAINA.
  Cifrele acestui sondaj sunt total mincinoase.
  Drept dovada, bisericile sunt pline, oamenii se intorc cu fata catre Dumnezeu.
  Clasa politica, serviciile secrete, presedentia, parlamentul si guvernul sunt la minus zero incredere populara, pentru că sunt pline de trădători, si sunt conduse de trădători, urmasii ideologici ai lui iuda, ai fariseilor, saducheilor si irodienilor.
  Romanii n-au uitat nici perioada comunista si nici ultimii 30 de ani de hotie a celor mai sus numiti.
  100%, singur Dumnezeu este cel care poartă de grijă poporului român si patriei noastre România, grădina Maicii Domnului.
  SUA, GET OUT FROM ROMANIA! over 90%!
  NATO, GET OUT FROM ROMANIA! over 86%!
  Eurobarometrul astora este satanizat si îmbâcsit cu minciuni, iar noi n-avem nevoie de sondajele lor trucate, ca Dumnezeu ne-a deschis ochii si ne-a dat discernământ sa intelegem ce-i in jurul nostru.
  Rusii au ei alte griji, si nici un motiv de a-i ataca pe romani.
  Daca rusii vor lovi bazele militare americane din România, chiar nu ne priveste! Sa se descurce singur Johanis cu ei, ca poporul român NU ESTE DE ACORD, SI NU A FOST DE ACORD CU TRUPE STRAINE PE TERITORIUL NAȚIONAL.
  Nu mergem la nici o înrolare si la nici un razboi!
  Johanis este un scamator si un sclav ingenuncheat care ocupa abuziv functia de presedinte!
  Johanis a calcat in picioare vointa poporului roman si a devenit un presedinte ilegitim, sluga samsarilor de armament.
  NU ESTE RAZBOIUL NOSTRU! NU NE AMESTECAM! NU NE PRIVESTE!
  Dumnezeu a dat porunca: sa nu ucizi! Ce înrolare? Contra unei puteri nucleare?!
  Sondaj penibil!
  Poporul român este poporul lui Dumnezeu, nu popor de criminali.

 3. Veridicitatea acestui ,,sondaj” patronat de amerloci este egalá cu zero: ,,creșterea” increderii românilor in președintele țării (Mason, slugoi zionist și anti-român!) o demonstrează fără putință de tăgadă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button