Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ține cu dinții de nomenclatura sistemului. Acesta a declarat, miercuri, că este necesară o reorganizare administrativă care ar presupune: comasarea comunelor cu maximum 1.500 de locuitori, iar primarii comunelor desființate să devină viceprimari ai localităților care le înghit. Măsurile ar putea să intre în vigoare la alegeri, susține liderul PSD. Efectiv, o bătaie de joc având în vedere că mediul de afaceri a propus să nu mai avem comune fără 5000 de locuitori.
„Nu cred că putem să mergem cu desființarea de județe în acest moment. Nu este pregătită administrativ România pentru acest moment (…), dar cred că o măsură administrativă cu anumite comune care în acest moment au sub 1000-1500 de locuitori, cred că ar fi o măsură oportună și un început de reformă”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a precizat că nu se vor desființa, ci se vor comasa aceste comune: „Se comasează. Nu le desființăm, nu dăm cu Napalm, nu suntem în războiul din Vietnam. Găsit ce intră viceprimar la comuna limitrofă care este mai mare și astfel se face o comunitate, găsit pârghiile administrative corecte”.
Marcel Ciolacu a susținut că astfel de măsuri trebuie luate cu un an înainte de alegeri, ori adoptate până atunci și să intre în vigoare odată cu alegerile viitoare:
„Toate măsurile administrative trebuie luate cu un an de zile înainte de alegeri. Nu vorbim de reorganizarea administrativă să facem organizarea pe regiuni, cum ar fi fost normal la timpul potrivit, dar dacă se vor lua astfel de măsuri, se vor lua cu un an înainte. Nu e de neglijat nici să le luăm aceste măsuri și ele să fie puse în vigoare la următoarele alegeri. Cred că e o abordare corectă și e până la urmă predictibilă pentru toată lumea.
Context. Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt:
- reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
- redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
- redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
- toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Despre pericolele inteligenței artificiale
https://www.chilieathonita.ro/2023/04/26/directorii-general-si-tehnic-de-la-openai-chatgpt-discuta-despre-pericolele-ia/