X

ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Astăzi este altă ÎNVIERE. Predica Sf. Iustin Popovici

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Iata, astazi, frati si surori, praznuim primul praznic, praznuim o alta Inviere. La cea dintai Inviere a inviat Hristos. Iar astazi este alta Inviere, Invierea Preasfintei Maici a Domnului, care s-a urcat cu trupul la Ceruri.

Astazi ea a trecut la cele vesnice, asa cum trec oamenii la cele vesnice. Insa atunci cand toti Apostolii au petrecut-o si au inmormantat-o, la inmormantare, din ingaduinta Domnului, nu a fost prezent Sfantul Apostol Toma. Cand a venit peste trei zile, el si-a facut cunoscuta dorinta de a saruta mormantul si sfintele moaste ale Nascatoarei de Dumnezeu. Cand au mers la mormant si l-au deschis, au vazut ca nu mai este trupul Preasfintei Maici a Domnului. Trupul ei il luase Domnul la Ceruri. Aceasta s-a aratat in aceea zi, caci Preasfanta Maica a Domnului s-a aratat spre seara tuturor Apostolilor si a facut cunoscut ca ea plecat la Fiul sau, deasupra tuturor Cerurilor.

Astfel, intaia dupa Domnul Hristos, Maica Domnului si Nascatoarea de Dumnezeu a ajuns sa cunoasca aceasta mare bucurie, sa se inalte cu trupul si sa invieze cu trupul, asa cum Fiul sau a inviat. Prin acestea ea a aratat ceea ce a voit Domnul prin invierea Sa. Aceasta inseamna ca, in aceasta lume, El a inviat-o din morti, a inviat trupul ei, ca sa arate ca noi vom invia in ziua infricosatoarei Judecati. Inca o dovada a acesteia este si marele praznic de astazi, cand trupul Preasfintei Maici a Domnului s-a ridicat deasupra tuturor Cerurilor. Aceasta este calea noastra, aceasta este calea fiecarui om.

Ati auzit astazi Sfanta Evanghelie a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Atunci cand a venit in casa prietenilor Sai, a lui Lazar si a surorilor sale (Luca 10, 38-42), Domnul a invatat ca dintotdeauna adevarurile dumnezeiesti. Atunci sora mai tanara, Maria, s-a asezat la picioarele lui Iisus si asculta cuvantul Sau. Iar Marta, casnica, sora mai mare, se straduia ca sa-L intampine mai bine pe Mantuitorul, sa pregateasca cat mai bine ceva pentru pranz. Si Marta, in graba fiind, Ii zice:

– Doamne, spune-i deci sa-mi ajute.

– Iata, am multa treaba. Iar El ii zice:

– Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti; dar un lucru trebuie, un lucru este de trebuinta (Luca 10, 38-42).

– Ce inseamna acesta? Sa ai credinta in Domnul Hristos si sa asculti poruncile Sale si sa implinesti invataturile Sale.

– Maria partea buna si-a ales, spune Mantuitorul (Luca 10, 42), acest singur lucru este de trebuinta fiintei omenesti in aceasta lume: sa creada in Singurul Dumnezeu, Cel Adevarat, si sa traiasca dupa poruncile Sale, acest singur lucru este de trebuinta fiecarei fiinte omenesti. Acesta ne arata Sfanta Evanghelie de astazi, a Preasfintei Maici a Domnului.

Caci si noi trebuie sa inviem in ziua infricosatoarei Judecati. Si noi trebuie sa iesim din trupul, care astazi este cu noi, ca si el sa se curateasca si sa invieze in Viata vesnica. Aceasta se va petrece fara indoiala, dovada este faptul ca Domnul a inviat cu trupul si viaza cu trupul in Ceruri, si deasupra tuturor Cerurilor. Si acelasi lucru s-a petrecut si cu Preasfanta Maica a Domnului, si ea viaza in Ceruri, si deasupra tuturor Cerurilor. Caci ea, cea dintai, a implinit Evanghelia Domnului Hristos. Preasfanta Maica a Domnului, nascandu-ne pe Mantuitorul, a implinit toate poruncile Sale pe pamant (Luca 3, 51; 10,28), si astfel a dat tuturor oamenilor pilda ca si noi sa facem la fel. Nu numai aceasta, dar ea daruieste fiecaruia forta si puterea sa se intoarca spre ea si sa implineasca poruncile Domnului Hristos.

Si Preasfanta Maica a Domnului arata prin nenumarate minuni ca ea este, cu adevarat, dupa Domnul Hristos, intaia Aparatoare a neamului omenesc, si ca tot ceea ce are loc in Biserica se intampla prin ea. Ea ni L-a nascut pe Dumnezeu si prin aceasta ne-a daruit toate bunatatile ceresti, toata vrednicia cereasca. De aceea, spune un Sfant Parinte, toate darurile pe care ni le-a adus Domnul Hristos, ni le-a adus prin Preasfanta Sa Maica, prin Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Si noua ne trebuie aceste daruri, darurile vietii, ne trebuie Adevarul dumnezeiesc, Dreptatea dumnezeiasca, Binele dumnezeiesc, Dragostea dumnezeiasca, toate acestea ne sunt de trebuinta. Si toate acestea le dobandim de la Domnul Hristos prin Preasfanta Maica a Domnului, care se roaga pentru noi, care cere in rugaciune toate darurile Sale dumnezeiesti pentru fiecare faptura omeneasca ce i s-a adresat pentru ajutor.

Fie ca ea sa fie mijlocitoare intre noi si Fiul sau Dumnezeiesc si sa ne daruiasca puterile dumnezeiesti ce ne sunt de trebuinta pentru a duce viata cucernica in aceasta lume. Iar viata noastra incepe aici pe pamant si se continua in toate veacurile. Fie ca Preasfanta Maica a Domnului sa ne conduca si sa ne calauzeasca intreaga noastra viata si sa ne scoata din aceasta lume, sa ne faca sa intram in cealalta lume, in Imparatie, in Imparatia vesnica a Fiului sau, ca sa putem si noi, nevrednicii, sa-L slavim pe Minunatul sau Fiu, pe Domnul si Dumnezeul si Mantuitorul nostru Hristos si pe ea sa o avem totdeauna calauza in toate lumile si vietile. Amin.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Duminica viitoare la ora 20.00 la Biserica Gradina Icoanei din Bucuresti, eveniment dedicat martirilor din inchisorile comuniste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button