X

Viktor Orban, Kelemen Hunor și alți parlamentari UDMR se întâlnesc în Harghita pentru a discuta viitorul maghiarilor din Transilvania și al relațiilor româno-maghiare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și vicepremierul României, Kelemen Hunor, sunt așteptați să participe, săptămâna viitoare, la lucrările Universității de Vară de la Băile Tușnad, numită „Tusvanyos”, relatează Agerpres. 

Evenimentul, ajuns la cea de-a 31-a ediție, se desfășoară în perioada 19-24 iulie și este organizat de Fundația „Pro Minoritate” din Budapesta și Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT) și cu mai multe instituții și asociații, majoritatea din Ungaria, dar și din România.

Subiectele principale care vor fi dezbătute sunt: războiul din Ucraina „și tot ceea ce acesta înseamnă pentru această regiune și pentru viitorul apropiat”, criza economică, Uniunea Europeană și rolul ei în această regiune și teme legate de păstrarea identității naționale a maghiarilor.

Referitor la subiectul dezbaterii de sâmbătă, 23 iulie, la care participă premierul Ungariei, Sandor Krisztina (președinte executiv al CNMT) a subliniat că Viktor Orban pornește, în discursul său, de la motto-ul Universității de la Tusvanyos, care este în acest an „Van, ami örök”, despre care a spus că se traducere „Există ceva ce e etern”, traducerea de pe programul făcut public în prezent fiind „Tusvanyos etern”.

„Premierul Orban, de obicei, pornește de la ideea principală, adică de la motto-ul actual și de acolo nu se știe, dar așa cum ne-am obișnuit, cred eu, va oferi un program politic și pentru guvernul ungar și câteva gânduri despre viitorul sau perspectivele Uniunii Europene.

„Așa cum ne-am obișnuit (…) vom avea foarte mulți invitați politicieni din partea guvernului ungar și din partea guvernului român. Mai mulți vor fi din Ungaria, așa cum ne-am obișnuit. Vor fi mai mulți miniștri care au fost aleși în ultimul an, Csak Janos [ministrul Culturii și Inovării], Varga Judit [ministrul Justiției], Varga Mihaly [ministrul Finanțelor], vicepremierul Semjen Zsolt.

Din partea guvernului român, Tanczos Barna, Cseke Attila, Kelemen Hunor, Novak Karoly Eduard și mai mulți parlamentari și de la noi, parlamentari din partea UDMR și din partea Alianței Maghiare din Transilvania.

Avem invitați și din Occident, din Europa, din America, mai mult experți care vor participa la dezbateri legate de prezentul și viitorul Uniunii Europene, în general al acestei regiuni centrale și est-europene. Am invitat mai mulți politicieni români, dar încă nu au răspuns toți la invitație”, a mai spus Sandor Krisztina.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button