X

Consilierul iredentistului Viktor Orbán la Carei: Fiecare maghiar contează. Crește numărul maghiarilor din România

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Fiecare maghiar contează, toată lumea se poate baza pe noi şi noi ne bazăm pe toţi – a declarat Katalin Szili, consilierul principal al prim-ministrului ungar, la evenimentul de vineri al Forumului Partium, iniţiat de Federaţia Naţională a Întreprinzătorilor şi Angajatorilor (VOSZ), unde a numit rămânerea, traiul şi prosperarea pe pământul natal ca principiu de bază al cooperării din Bazinul Carpatic. 

Katalin Szili a explicat că unul dintre cele mai importante obiective generale ale strategiei de politici naţionale, realizate în anul 2011, este reprezentat de comunităţile în creştere. Pe baza datelor recensământului din ultimii 12 ani, s-a examinat creşterea numerică a maghiarilor din România, Slovacia, Voivodina, Croaţia şi Slovenia, dar despre maghiarii din Ucraina Subcarpatică există doar estimări, deoarece, din anul 2001, în Ucraina nu a mai avut loc recensământ.

„Pentru noi, este un principiu important că fiecare maghiar contează, toată lumea se poate baza pe noi şi noi ne bazăm pe toţi, indiferent că trăiesc în diaspora sau în Bazinul Carpatic”, a subliniat aceasta. Din punct de vedere al cooperării în Bazinul Carpatic, Katalin Szili a numit ca principiu de bază asigurarea rămânerii pe pământul natal, traiul şi prosperarea pe pământul natal.

Acestea sunt asigurate prin sprijin economic pentru păstrarea comunităţilor, programe de mentorat şi programe de dezvoltare a investiţiilor – a adăugat aceasta, şi a mulţumit în mod special IMM-urilor pentru perseverenţa şi cooperarea lor.

Referindu-se la situaţia intelectualităţii, Katalin Szili a subliniat că instituţiile maghiare educaţionale joacă un rol important în păstrarea comunităţilor, în special instituţiile maghiare de învăţământ superior care funcţionează în afara ţării mamă cu sprijinul financiar al Ungariei, evidenţiind în special Universitatea Sapientia (EMTE) din Transilvania, Colegiul Maghiar „II.

Rákóczi Ferenc” din Ucraina Subcarpatică şi Universitatea „Selye János” din Komárno, Slovacia.

În ceea ce priveşte mediul juridic, aceasta consideră necesară discutarea acelor probleme care, din punct de vedere al relaţiilor politice bilaterale, garantează atât siguranţa juridică, cât şi aplicarea legii pentru comunităţile care trăiesc ca minorităţi naţionale.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button