X

Gheronda Gavriil, ucenicul Sfântului Paisie: Muntele Athos trebuie să-și revină și să nu se mai supună ordinelor străine

logoslovo.ru
Sfântul Munte Athos, leagănul Ortodoxiei, de unde provin nenumărați sfinți ascetici, se schimbă în multe privințe în zilele noastre, îndepărtându-se de sfânta Ortodoxie, deoarece ascultă tot mai mult de ordinele anti-ortodoxe din afară, consideră gheronda Gabriel din Kareya.

Părintele Gabriel a fost ucenicul marelui Sfânt Paisie Aghioritul și este el însuși astăzi unul dintre cei mai cinstiți părinți din Sfântul Munte. Așa cum este caracteristic sfinților bătrâni, el nu se ferește să spună adevăruri grele atunci când este nevoit.

Printre aspectele concrete la care face referire bătrânul, într-o nouă scrisoare deschisă adresată Sfântei Chinotite (corpul administrativ al Muntelui Athos, alcătuit dintr-un reprezentant al fiecărei dintre cele 20 de mănăstiri) este faptul că mai multe mănăstiri atonite au acceptat și au slujit de bunăvoie cu schismaticii ucraineni, care nu se vor mântui, scrie el.

Textul scrisorii a fost publicat pe portalul Pentapostagma.gr.

„Este atât de trist și sfâșietor să ne dăm seama că Muntele Athos contemporan se schimbă în atât de multe feluri, dintr-un leagăn al ortodoxiei și al civilizației, dintr-un atelier care a produs mari asceți și monahi canonizați, martiri și mărturisitori ai credinței noastre ortodoxe, se îndreaptă acum spre secularizare, sincretism, ecumenism și persecuția nemiloasă a mănăstirilor tradiționale care rezistă celor care le împing de pe cale spre o pantă alunecoasă ”, scrie gheronda.

În opinia sa, în zilele noaste, Sfântul Munte a devenit „aproape străin și de nerecunoscut, primitor și ascultător de ordine străine, lumești, întotdeauna anti-ortodoxe”, care încearcă să semene discordie în Sfântul Munte și să încurajeze comportamente crude față de călugării care „se opun apariției unor idei și modele de comportament noi și foarte lumești, prin care se fac în mod clar eforturi pentru a se schimba credința ortodoxă și Sfânta Tradiție a Bisericii noastre”.

Muntele nu numai că rămâne pur și simplu tăcut în fața unor astfel de idei, ci „le favorizează și le promovează”, iar dacă nu ne vom tămădui din această letargie duhovnicească, costul va fi pierderea mântuirii noastre”, avertizează ucenicul Părintelui Paisie. Părintele a precizat că acest lucru se referă în principal la corpurile administrative ale Muntelui Athos, Sfânta Chinotită și Sfânta Epistasie (formată din 4 reprezentanți din cele 20 de mănăstiri, în cadrul unui grup rotativ ), iar mănăstirile și călugării care se opun procesului de secularizare și ecumenism suportă diferite presiuni, amenințări și persecuții.

Acest lucru se datorează în principal faptului că, în ultimele decenii, mănăstirile au acceptat o nouă generație de călugări care nu au nicio legătură cu vechii părinți și nu le cunosc învățăturile.
Această situație, în opinia călugărului, este o consecință a pseudo-sinodului din Creta (2016) unde, „Adevărul a fost răsturnat de om”, iar ereticii au încetat să mai fie numiți eretici, „pentru că era în interesul tuturor cercurilor internaționale non-bisericești ale Noii Ordini Mondiale” ca Ortodoxia să se presupună că deține numai o parte din adevăr.

Urmând acest raționament, putem descoperi în cele din urmă acest „adevăr” divizat și relevant completat în persoana Antihristului!” avertizează bătrânul. În 2016, acesta a condus un grup de părinți care au cerut Sfânta Chinotită să respingă pseudo-sinodul din Creta. Părintele consideră că este deosebit de grav faptul că arhimandritul Tihon al mănăstirii atonite, Stavronikita, a fost prezent la sinod, dând impresia că deciziile sale erau acceptabile pentru atoniți, continuă el. În răspuns, Sfânta Chinotită a dat o declarație, pregătită în prealabil de arhimandritul Vasileos, fostul stareț atât al mănăstirilor Stavronikita, cât și al celor de la Iviron, în care au declarat că nu este nevoie ca gheronda să fie preocupat de sinodul din Creta.

Astfel, Sfântul Munte, cândva văzut ca păzitor al credinței ortodoxe, „este acum târât pe calea alunecoasă a globalizării”, crede bătrânul atonit. Sinodul din Creta a fost rău, crede bătrânul Gavriil, și a avut consecințe grave, în special, acordarea „autocefaliei” schismaticilor și ereticilor auto-consacrați din Ucraina, dar si comuniunea în rugăciune și coslujirea liturgică cu aceștia de către ieromonahi și stareți atoniți. Vorbim aici de stareții mănăstirilor Xenofont, Pantocrator, Noul Esfigmenu, Simenopetra și Vatoped. „Menționez stareții în cauză pentru că … alegerile lor personale au consecințe pentru mântuirea celor aflați sub autoritatea lor!” clarifică bătrânul Gavriil.

Anul trecut, călugărul Gavriil s-a numărat printre cei 12 bătrâni atoniți care s-au adresat Sfintei Chinotite în apărarea Bisericii canonice ucrainene, denunțând lipsa de respect a Patriarhului Bartolomeu față de canoane. El a vorbit din nou despre situația cu schismaticii într-un interviu la începutul acestui an. Bătrânul consideră că dezastrele naturale care au lovit Sfântul Munte la începutul anului au fost pedeapsa divină pentru mănăstirile care au slujit și s-au rugat împreună cu schismaticii.

În noua sa scrisoare, Bătrânul arată, de asemenea, cazuri de rugăciune necanonică, când starețul de la mănăstirea Dionisiu a slujit într-un cimitir musulman din Trebizon în octombrie 2018 și când starețul mânăstirii Xenofont a slujit cu catolici în noiembrie 2019. Sfântul Munte „a fost supus unei presiuni intense în ultimii ani de la oamenii de stat locali, dar mai ales străini și de centrele ecumeniste internaționale, pentru a-și schimba identitatea ortodoxă”.

În concluzie, el subliniază că persecuțiile și acuzațiile pe care le suferă cei care se nevoiesc pentru păstrarea intactă a învățăturii Ortodoxiei, din dragoste pentru Dumnezeu, reprezintă crucea pe care aceștia o au de purtat, în timp ce schismaticii vor merge direct în iad. Un călugăr atonit „trebuie în primul rând să fie un mărturisitor al credinței, mai ales atunci când au loc modificări și distrugeri conștiente”.

„Schismaticii Ucrainei nu vor fi salvați; vor merge în iad. Mănăstirile (atonite sau nu) care îi acceptă, cooperează cu ei, se roagă cu ei și comunică cu ei, de asemenea, nu vor fi mântuite și vor merge și în iad ”, încheie îndrăgitul părinte.

traducere de Nușca

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Avem nevoie de ajutorul dvs. pentru a menține OrtodoxINFO online VĂ RUGĂM SĂ NE SPRIJINIȚI!