X

Războiul cipurilor: SUA și China se bat pentru supremație

Huawei 1

Guvernul american profită de dependența pe care Huawei și alți giganți chinezi o au față de microcipurile din import pentru a lovi în economia chineză. Iată ce scrie aztneaktuell.de!

Cipurile sunt ultimul instrument pe care îl folosește America împotriva Chinei, în vederea impunerii supremației. În spatele acestei strategii se află o industrie strâns întrețesută, care se extinde până la companii germane.

O operă de artă mică și complicată se află acum în centrul gravului conflict dintre Washington și Beijing – microcipul. Este un element pe care se bazează evoluția triumfătoare a tehnologiei informației și care se găsește în aproape toate dispozitivele electrice de astăzi. Producția sa este extrem de solicitantă și costisitoare. Doar foarte puține companii pot produce cele mai bune structuri, cu succes din punct de vedere comercial. Pentru aceasta este nevoie de mașinării scumpe care trebuie să funcționeze impecabil la scara nanometrilor, unitate de măsură care nu mai poate fi percepută cu ochiul liber. Fabricile de semiconductori de ultimă generație costă miliarde, mai mult decât centralele nucleare.

Mai ales din punct de vedere politic, această industrie este un butoi cu pulbere: principalele fabrici de producție sunt situate în punctul geografic fierbinte al conflictului americano-chinez și anume pe insula Taiwan, unde are sediul compania de producție TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

TSMC produce cipuri pentru companii de tehnologie de talie mondială care nu pot (sau nu mai pot) să producă singure astfel de componente. Un exemplu este chiar compania Apple, altele Qualcomm (companie producătoare de semiconductori, software-uri și tehnologie wireless) și Nvidia (companie de jocuri pe calculator în principal). Huawei, furnizorul chinez de echipamente de rețea și producătorul de smartphone-uri a fost, de asemenea, un important client TSMC pentru o lungă perioadă de timp.

Guvernul american a profitat recent de această dependență și a adoptat noi reguli cu scopul de a opri aprovizionarea companiei Huawei de la producătorii externi de cipuri. „Războaiele moderne sunt purtate cu semiconductori”, a comentat deschis senatorul american Ben Sasse, unul dintre acei politicieni de la Washington care a fost mult timp flexibil cu privire la Beijing. În prezent, nu este singurul care alege cuvinte din domeniul militar pentru a descrie contextul actual. Generalul american Keith Alexander a declarat într-un articol pentru ziarul financiar anglo-saxon Barron’s: „În termeni practici, Statele Unite se află în război cu China. Această afirmație poate suna surprinzător, deoarece nu s-au tras focuri și nu s-au dat explicații.” Timp de aproape zece ani, Alexander a condus serviciul secret american al NSA (National Security Agency) și apoi a devenit șeful nou-înființatului Comandament Cibernetic al Statelor Unite. Generalul Alexander adaugă: „În prezent, ne confruntăm cu statul chinez în ceea ce privește tehnologia 5G, folosirea mașinăriilor de ultimă generație, computerul cuantic, energia nucleară și solară, sateliții, pământurile rare (n.trad.: metale denumite astfel – 17 elemente extrem de importante pentru asamblarea tehnologiei actuale. În anul 2010, China producea aproximativ 97% din pământurile rare consumate în întreaga lume), biotehnologia și produsele farmaceutice.”

TSMC a reacționat și a anunțat că din luna mai nu a mai acceptat noi comenzi de la Huawei. TSMC a trebuit să reacționeze, pentru că, chiar dacă compania nu este supusă direct cerințelor americane, ea depinde de numeroși furnizori din Statele Unite care vând hardware-uri și software-uri către Taiwan – în prezent impunând condiția de a nu mai fi fabricate cipuri pentru Huawei cu ajutorul acestor componente. O întrebare fără răspuns rămâne cea legată de timpul cât vor rezista stocurile de cipuri din depozitele Huawei.

Fiecare cip este rezultatul unei diviziuni internaționale a muncii, drept urmare, experții au tras imediat semnalul de alarmă. „Guvernul american a luat (…) măsuri fără precedent care vor avea un impact profund asupra peisajului tehnologic global”, afirmă Alex Capri, profesor la Universitatea din Singapore care a analizat pentru Fundația Hinrich tehnologia și lanțurile internaționale de aprovizionare. Capri atrage atenția asupra unui aspect esențial: industria semiconductorilor este o rețea strâns legată, cu ramificații în întreaga lume, formată din zeci de mii de companii. Asta face ca fiecare cip să fie produsul diviziunii internaționale a muncii, iar progresul acestei industrii în ultimele decenii a făcut posibil ca, într-un ritm uluitor, computerele să devină mai mici, mai rapide și mai puternice. Industria semiconductorilor este destul de tânără în comparație cu alte ramuri ale economiei. În 1947, John Bardeen, Walter Brattain și William Shockley au conceput tranzistorul, iar zece ani mai târziu, Robert Noyce și Jack Kilby au inventat circuitul integrat, ambele invenții primind ulterior Premiul Nobel. Fără aceste două descoperiri, computerele așa cum le știm și le folosim în prezent ar fi de neconceput. Cel mai cunoscut material semiconductor este și astăzi siliciul, motiv pentru care „Silicon Valley” îi poartă numele.

În 1965, un cercetător pe nume Gordon Moore a publicat un eseu cu titlul sobru „Cramming more components onto integrated circuits”, tradus drept „Adunarea mai multor componente pe circuite integrate”. În el a făcut o predicție îndrăzneață și revoluționară: numărul de tranzistoare care se încadrează pe un microcip se va dubla în mod regulat, astfel încât puterea de calcul va crește exponențial. Teza a intrat în istoria IT ca „Legea lui Moore” și s-a adeverit.

După cum se știe, Moore însuși a câștigat mult din asta, a fondat compania americană de cipuri Intel, pe care a gestionat ani de zile, împreună cu alți inventatori. O comparație ne arată cât de impresionant este procesul rapid de miniaturizare: în timp ce, în anii 1970, câteva mii de tranzistoare se aflau pe un cip, decenii mai târziu există miliarde, iar un fir de păr uman este de o mie de ori mai gros decât structurile care sunt aplicate în prezent circuitelor.

Drept urmare, microcipul a devenit o forță omniprezentă a secolului XXI. El poate efectua un număr de operații de nouă cifre dintr-o clipită și poate stoca conținutul cărților în biblioteci.

„Semiconductorii reprezintă cea mai importantă componentă a tuturor produselor moderne și, prin urmare, sunt un bun foarte important pentru viața economică de astăzi”, precizează Thomas Mikolajick, profesor de nanoelectronică la Universitatea Tehnologică din Dresda. Afirmația sa este perfect aplicabilă Americii, Europei, Japoniei și, de asemenea, Chinei, care găzduiește cel mai mare producător de computere din lume (Lenovo) și doi dintre cei mai importanți patru producători de telefoane mobile de pe planetă (Huawei și Xiaomi). Două dintre cele mai puternice cinci supercomputere se află în China și tot aici au apărut și companii de internet și inteligență artificială precum Alibaba, Baidu și Tencent. În zilele noastre, peste jumătate de miliard de chinezi folosesc smartphone-ul în fiecare zi pe post de portofel digital, în timp ce americanii încă completează zilnic 28 de milioane de cecuri pe hârtie.

Pentru ca aceste produse și servicii să funcționeze, în ultimii trei ani, China a importat toate tipurile de dispozitive semiconductoare în valoare de aproape un trilion de dolari. Și pentru acest an, Asociația Chineză a Industriei Semiconductorilor prezice importuri de 300 de miliarde de dolari, mai mult decât pentru petrol. Cu toate acestea, industria cipurilor s-a dezvoltat în paralel cu ascensiunea economică a Chinei. Tensiunile geopolitice amenință globalizarea, așa cum nu au mai făcut-o de mult timp.

Există în prezent doar câțiva concurenți în domeniul producției de nanometri. De exemplu, Intel și compania sud-coreeană de electronice Samsung, care produce nu doar microcipuri, ci și smartphone-uri, televizoare, prin urmare, este un furnizor ambivalent pentru producătorii de dispozitive precum Apple și, în cele din urmă, TSMC din Taiwan.

Dispozitivele, de care nu numai TSMC are nevoie pentru producerea cipurilor, provin în principal de la furnizorul american Applied Materials, care este liderul pieței mondiale în acest domeniu, sau de la compania japoneză Tokyo Electron. Pentru un proces important în cadrul producției de cipuri, așa-numita litografie ultravioletă extremă, dispozitivele de la compania olandeză de inginerie mecanică ASML sunt indispensabile. La rândul său ASML se bazează pe înalta tehnologie a companiilor tradiționale germane Zeiss și Trumpf.

În Germania există, de asemenea, un centru de producție de semiconductori în vecinătatea orașului Dresda și anume Globalfoundries, care a luat naștere din compania americană de calculatoare AMD (Advaced Micro Devices). Grupul industrial german Bosch a decis acum trei ani să nu își construiască noua fabrică de cipuri în Asia sau America, ci în capitala saxonă, Dresda. Cu numeroase institute de cercetare și laboratoare de dezvoltare, Dresda este chiar cea mai mare locație de producție de cipuri din Europa, de care depind aproximativ 20.000 de locuri de muncă.

În cele din urmă, există cel mai mare producător german de semiconductori Infineon, specializat diferit însă. „După separarea de Qimonda, Infineon și-a schimbat accentul în mod semnificativ, deoarece zona în care sunt încă lideri de piață este electronica de putere. Acestea sunt cipuri complet diferite, de exemplu cele care controlează o mașină electrică sau sunt utilizate ca invertoare într-un sistem solar”, observă profesorul Thomas Mikolajick.

În mod deloc surprinzător, conducerea de la Beijing a lansat în 2014, la rândul său, un program în valoare de 150 de miliarde de dolari pentru a construi o industrie internă de semiconductori de înaltă performanță. Acest program a fost legat de un fond de investiții și de o ofensivă organizată de stat, iar un an mai târziu a fost inclus în planul național „Made in China 2025”.

Chiar dacă China vine puternic din urmă în acest domeniu, majoritatea experților cred că mai are mult de recuperat pentru a ajunge la nivelul SUA. Cea mai mare companie chineză este Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), dar nu este clar în ce măsură poate fi SMIC pentru Huawei o alternativă la TSMC. Potrivit criticilor domeniului, este destul de probabil ca autoritățile de la Beijing să nu stea cu brațele încrucișate pe măsură ce stocul de cipuri se epuizează.

Articol de Alexander Armbruster și Stephan Finsterbusch

https://www.faztneaktuell.de/wirtschaf digitec / wie-die-usa-computerchips-als-machtmittel-gegen-china-einsetzen-16951654.html

Traducerea:Rador

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Big brother
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

7 comentarii

  1. 1.Iar despre ani şi despre vremuri, fraţilor, nu aveţi nevoie să vă scriem,
   2. Căci voi înşivă ştiţi bine că ziua Domnului vine aşa, ca un fur noaptea.
   3. Atunci când vor zice: pace şi linişte, atunci, fără de veste, va veni peste ei pieirea, ca şi durerile peste cea însărcinată, şi scăpare nu vor avea. 1 Tesaloniceni,cap 5

   Ministrul de externe al EAU, Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, vorbește în continuare:
   Stau aici astăzi să întind o mână de pace și să primesc o mână de pace. În credința noastră, spunem: O, Doamne, tu ești pace și de la tine vine pacea. Căutarea păcii este un principiu înnăscut, totuși principiile sunt realizate efectiv atunci când sunt transformate în acțiune.
   „Astăzi asistăm deja la o schimbare în inima Orientului Mijlociu, o schimbare care va trimite speranță în întreaga lume.”

   Beniamin Netanyahu:
   „Această pace se va extinde în cele din urmă pentru a include și alte state arabe și, în cele din urmă, poate pune capăt conflictului arab israelian odată pentru totdeauna”, spune el, evitând în același timp să se refere direct la conflictul israeliano-palestinian.

   „În ciuda numeroaselor provocări și greutăți cu care ne confruntăm cu toții, să ne oprim o clipă pentru a aprecia acest moment remarcabil” și „să lăsăm deoparte tot cinismul”, spune el.

   „Să simțim în această zi pulsul istoriei. Mult timp după dispariția pandemiei, pacea pe care o facem astăzi va dura. ”

   Netanyahu subliniază că „în cele din urmă, puterea aduce pace”.

   https://youtu.be/lclF3FjYSx0

   Fragmente din discursul celor două părți cu ocazia semnării Acordului de pace de la Wasinghton,dintre Israel și Emiratele Arabe Unite.

    1. Si mai e un aspect in povestea cu pacea pe care nu o cred:Sf.Paisie Aghioritul a spus clar:cand vor striga mai mult Pace Pace,atunci vine razboiul.De ce?Simplu.Pt ca intre cei care incheie acorduri de pace dintre doua parti se afla numai oameni din generatia celor care nu au fost in al2 lea razb.mond. deci nu au gustat ororile razboiului si isi permit neobrazarea sa creada,pt ei,ca puterea aduce pace.Cum poti fi atat de prost sa ti imaginezi vreodata ca mai poate dura pacea care o avem acum cand tot mai multi responsabili ai lumii spun ca pacea o aduce puterea?Haidem sa ne trezim din nebunie si sa revenim cu picioarele pe pamant.Ei acum profita ca lumea e proasta,cred,se ia dupa ei,se supune lor ca boul acela fara minte si ei acum se cred puternici.Si vor reusi sa omoare aproape toata populatia.Daca s incuiati.N ai ce le face.Le zici ca s mintiti de pseudoepiscopii ecumenisti cu erezia si nu te baga in seama,zice ca tu esti ala;le zici sa nu ia vaccinul ca dau coltul si tot pe tine te cearta si te toarna la securitate ca esti dusmanul poporului;le zici ca sarlatania cu epidemia e o mega excrocherie si te face nebun;le zici ce urmeaza ca evenimente,conform Sf.Parinti si prostii te intreaba ce mici sa mai halim;le scrii ca sa se lumineze articole bine documentate ca sa fie precauti cu „ofertele” gratis ale sistemului si tampitii care cred ca au si ceva intarziere mintala te fac conspirationist si negativist,promovezi ura interconfesionala,ura sociala.De retinut:nu toti cei care citesc sunt prosti,tampiti,intarziati mental,ci cei care cred ca numai ce cred ei e bine si drept mai ales daca au si puterea in mana.
     Crestinul care mai iese acum la vot si mai voteaza E APOSTAT.De ce?Pt ca toti de pe listele de votare fiind masoni,deci apostati si noi votandu i pe ei ce facem?NE UNIM IN ACELASI CUGET CU EI,LE DAM GIRUL NOSTRU,LE DAM CONSIMTAMANTUL NOSTRU CA SA FACA SI PE VIITOR CE AU FACUT PANA ACUM:APOSTAZIE,FURT,INALTA TRADARE,GENOCID.

     1. Iertare pt cei cu bun simt.Cand scriu ca sunt prosti,intarziati mental nu tratez toata suflarea la gramada ca nu suntem ciobani.Sa ii lasam pe sarlatanii care conduc BOR sa i minta pe toti la gramada cum ca nu exista nicio erezie,ca totul e okay.Nu le urmam incultura de ciobani care nu se asteapta ca oaia aia pe care ei o vad proasta tuta(pt ca nu zice ca ei) le vor crea serioase probleme.Ei cand excrocheaza nu iau in calcul piatra din capul unghiului care le rastoarna de fapt logica .Ma refer la acea piatra din capul unghiului(nu in sens teologic care Este Hristos) care este insasi ratiunea sanatoasa a lucrurilor,mersul sanatos mintal al lucrurilor de pe lumea asta;asta e piatra pe care nu au bagat o in seama ziditorii ereziei.

     2. Si daca ne vor prigoni le zicem si noi:1daca pe Mine M au prigonit si pe voi va vor prigoni si deci ce au facut cu Seful asa vor face si cu angajatii Lui si 2 ATUNCI va voi DA MINTE de nu vor putea sta impotriva toti potrivnicii vostri (care,sigur,sunt vrajmasii Mei,zice Mantuitorul).Care este subalternul care nu trece prin aceleasi „examene”prin care a trecut Insusi Seful sau ca sa aiba parte cu El?Altfel ar fi cineva lipsit de onoare in prezenta Lui.Care este sensul lui „va voi DA minte”?Mintea,nici aia nu e a noastra.Noi suntem doar administratorii ei.Mintea in esenta ei nu se strica niciodata cum zicea Petre Tutea ci lucrarea ei e stricata.Zicem de cate unul:”asta are mintea stricata,e dus” nu in sensul ca intr adevar mintea ii e stricata ci prin ceea ce gandeste,prin ceea ce face,actiunile mintii,lucrarea mintii lui e invers decat natura ortodoxa normala a invataturii lucrurilor,prin libera lui alegere el stramba mereu Adevarul si daca vede ca da de piatra de calcul din capul unghiului devine violent si incearca sa i converteasca pe altii precum mahomedanii,cu sabia si taierea capului,adica prigoana.

     3. Si se lauda ei ca nu le cunoastem toata tactica?Cata naivitate.Holocaustul rosu e plin de detalii.De exemplu:MARTURISIRI DIN MLASTINA DISPERARII scrisa de martirul preot Dumitru Bordeianu.Bogatia de detalii de aici rar intalnesti intr un martirologiu crestin.
      „Neamurile si popoarele nu traiesc prin lasi.Cine nu a fost in legatura directa cu Dumnezeu,in gand si in inima,nu a facut nimic.Coordonata VERTICALA este Dumnezeu.”Spune acest Mare Parinte si mai spune frumos undeva:”Cum de ingaduie Dumnezeu acestea?Satan este lasat sa mearga pana la ultima treapta a rautatii-cand va veni Antihrist,absolutul decaderii.Acolo Dumnezeu va pune punct si va veni Judecata”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.