X

Guvernul Orban îi exclude pe chinezii de la Huawei din licitația 5G

Ca să se țină de promisiunile făcute anul trecut de Iohanis pentru a obține întâlnirea cu Trump, guvernul PNL pregătește un proiect de lege prin care elimină producătorul chinez Huawei din viitoarele proiecte 5G

Ne facem din nou preș în fața americanilor: Guvernul Orban îi exclude pe chinezii de la Huawei din licitația 5G

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

La finalul anului trecut în presă au apărut zvonuri despre un posibil acord secret semnat de Guvernul român cu Administrația SUA în ceea ce privește excluderea producătorului chinez Huawei din viitoarea licitație 5G. După mai bine de jumătate de an, zvonul se confirmă – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a scornit o metodă care prevede că operatorii telecom ce vor să participe la licitația de spectru, respectiv să poată dezvolta și opera rețele 5G, trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că producătorul de tehnologie cu care lucrează „nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”. Pentru a a-și proteja spatele, ministerul a prevăzut că totul se face cu girul CSAT, asigurarea securitătii protecției infrastructurilor de comunicații prin rețelele 5G fiind inclusă în Strategia Națională de Apărare a României.

În prealabil, oficialitățile americane au confirmat faptul că România a semnat un memorandum de înțelegere cu SUA care prevedea explicit eliminarea Huawei din licitația 5G. Și deloc întâmplător memorandumul respectiv a fost semnat chiar înainte de celebra întâlnire dintre președinții Klaus Iohannis și Donald Trump, condiția excluderii chinezilor fiind decisivă pentru ca aceasta să aibă loc.
Prețul întâlnirii prezidențiale – prezentate de către PNL ca o victorie de răsunet a politicii externe românești – este însă unul extrem de piperat pentru operatorii telecom din România. Huawei a fost unul dintre principalii furnizori de tehnologie de telecomunicații pentru rețelele 3G și 4G din România, secondat îndeaproape de conaționalii lor de la ZTE. Ori, dacă se dorește eliminarea completă a echipamentelor chinezești din infrastructurile existente la nivel național costul ar putea fi de ordinul miliardelor de dolari.

Așa se explică și întârzierea cu care a fost adoptată această măsură restrictivă cu efecte extrem de costisitoare. Dar și recentele ieșiri în decor ale Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, care declara în urmă cu câteva zile că avem nevoie de tehnologie 5G sigură, nu de tehnologie coruptă de companiile necinstite din China comunistă.

Guvernul Orban a recepționat mesajul și s-a conformat rapid emițând acest proiect prin care autorizarea operatorilor 5G se va face prin decizia primului ministru, după ce CSAT-ul își va da avizul. Și ca să fie pe placul stăpânilor de la Washington, proiectul mai prevede și măsuri de eliminare a tehnologiilor care provin de la furnizori neagreați.
Prin urmare, zilele chinezilor în România sunt numărate, iar operatorii – buni de plată.

PS – În acest context, Autoritatea  Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, care se ocupă de organizarea licitației 5G pe care o tot amână, este de o asurzitoare tăcere. Ex-premierul Sorin Grindeanu, care ocupă de la finalul lui 2017 funcția de președinte ANCOM (la doar câteva luni de la revolta eșuată împotriva lui Liviu Dragnea), nu dă semne că ar vrea să intervină în vreun fel în favoarea operatorilor. Explicabil având în vedere că a reușit să-și păstreze postul și sub Guvernul liberal si mai ales faptul că 2019 a fost un an  darnic cu ex-premierul PSD, care a reușit să-și crească salariul la ANCOM de peste trei ori.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

  1. In sfarsit, un lucru pozitiv.. Japonezii le spun CAINI.
    Acest neam scarbos de macaci mancatori de lilieci sunt uratori si ucigasi de oameni.
    Toate scarboseniile si uraciunile pamantului de la ei vin!

        1. Joe Somnorosu’ e un fel de “Veorica” – prada sigura. .
          Ba chiar mai jalnic decat Veorica dat fiind ca saracul om umbla numai cu pampersii de adult pe el fiind complet senil.
          Oculta vrea ca Trump sa fie reales si pe urma impuscat ca sa arunce America intr-un haos nemaiauzit. De-aia l-au si fortat pe Bernie sa se retraga, ca sa fie 100% siguri ca “Regele Cirus” va fi reales.

  2. România și nici o altă colonie nu are nevoie de 5G-ul lui big brother. Numai colonizatorii vor 5G ca să ne urmărească și gândurile, dacă ar putea, și să poată crea stări de panică, somnolență, agresivitate, etc în populație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button