X

ULUITOR: Elveția somată să schimbe numele unui munte, pentru că este rasist

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Localităţile elveţiene situate în valea muntelui Aggasizhorn, denumit astfel în onoarea unui cercetător din secolul al XIX-lea acuzat în prezent de opinii rasiste, au decis să menţină numele acestui munte cu o înălţime de circa 4.000 de metri, în pofida presiunilor ca el să fie schimbat, a relatat joi agenţia elveţiană ATS, citată de EFE.

Oraşele Guttannen, Grindelwald şi Fieschertal, situate într-una din zonele turistice cele mai frecventate ale Elveţiei, au confirmat într-un comunicat decizia lor de a menţine acest nume, dar în acelaşi timp ”se distanţează de teoriile obscure ale lui Louis Agassiz”, biolog şi geolog care a scris lucrări ce contestă darwinismul.

Campaniile pentru schimbarea numelui muntelui au fost iniţiate în anul 2010 şi s-au reactivat în ultimele săptămâni, profitând de mişcările antirasiste alimentate în unele ţări de moartea unui afroamerican, George Floyd, în timp ce era arestat de poliţie în oraşul american Minneapolis pe 25 mai.

”O schimbare de nume nu poate schimba istoria″, au subliniat în comunicatul lor administraţiile celor trei oraşe elveţiene, care şi în urmă cu zece ani au refuzat să redenumească muntele Aggasizhorn.

În lucrările sale, Aggasiz susţine poligenismul, teorii antropologice asociate rasismului ştiinţific conform cărora fiecare rasă are origini distincte.

Însă muntele din centrul Alpilor elveţieni este asociat mai mult cu lucrările lui Agassiz ca geolog decât cu cele biologice. Specializat în studiul gheţarilor, el a organizat în anul 1840 o expediţie pe muntele care acum îi poartă numele.

Anul trecut, oraşul elveţian Neuchatel a schimbat numele ”Spaţiului Louis Agassiz” din cadrul Facultăţii de Litere a universităţii locale, redenumindu-l Tilo Frey, în memoria uneia dintre primele femei din Elveţia aleasă parlamentar şi care a decedat în anul 2008.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

3 comentarii

  1. Noi romanii { d e fapt , nu ” noi ” ci mai curand noii conducatori politici } … ca o “dovada a prieteniei fata de poporul sovietic , de MAREATA UNIUNE SOVIETICA SI MARETUL EI CONDUCATOR ” , am schimbat numele unui oras romanesc in Orasul STALIN . Au fost voci care cereau atunci , schimbarea numelui Bucurestiului in Orasul STALIN { STALIGRAD } insa…prea era cu ochi si cu sprancene asa incat , s-a renuntzat la ” idee ” . Dupa cativa ani , ushor usor , pe shestake cum spunem pe-aici prin Ferentari , s-a revenit la ” vechea ” denumire BRASOV . Am cautat pe harta Romaniei sa vad daca nu cumva exista oarece nume/denumiri care-ar putea deranja sentimentele cuiva si…chiar am mari indoieli ca , daca eu n-am gasit asa ceva altii intr-un viitor poate , nu prea indepartat , nu vor face asta . Intrebare pentru cine s-o pricepe : s-ar putea schimba inclusiv numele tarii deoarece …este suparator pentru unii faptul ca , exceptand lipsa unei consoane la inceput , ROMANIA este perceputa in lume ca o tara a …RROMILOR/ TIGANILOR ??? P.S. Floyd George era chiar un infractor dar , a fost inmormantat ca un sfant . Ma mirat ca nu l-au declarat INCA martir pe altarul BLM . O fi timpul trecut pentru asa ceva ?

  2. O prostie, dar asa se intampla daca te-apuci sa schimbi numele muntilor dupa cum iti vine in loc sa le lasi numele lor dintotdeauna. E si o dovada de stabilitate si stravechime sa pastrezi si sa respecti toponimele, dar asta e, daca te-apuci de schimbari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button