X

Italienii s-au transformat în turnători din cauza stresului provocat de carantină

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După mai bine de 22. 000 de decese provocate de coronavirus și o lună de izolare, criza sanitară a Italiei începe să-și facă simțite efectele și din punct de vedere social. Stresul a explodat.

Cei care se aventurează până la supermarket fără mască riscă să fie linșați verbal.

Localnicii veghează străzile din balcoanele lor și uneori îi insultă pe alergători, ba uneori chiar și pe părinții care-și plimbă copiii cu handicap.

Iar carantina exacerbează inevitabil probleme mult mai vechi, cum ar fi violența domestică și închisorile supraaglomerate.

Străzile sunt groaznic de tăcute. Tăcerea domnește în cartierele curate și ordonate din Vicenza și Padova (două dintre cele mai bogate orașe din nordul Italiei).

Același lucru se întâmplă și în multe alte provincii italiene, au relatat prin telefon pentru EUobserver locuitori din Lombardia, Piemont și Emilia-Romagna.

Paolo e un pensionar din Padova.

Iese aproape zilnic să-i cumpere ziarul soției. „Îmi amintesc de Italia de după război. Era devastată, noi eram săraci și flămânzi. Eu mă duceam după melci și broaște în afara orașului pentru a aduce ceva de mâncare. Dar oamenii nu erau atât de nervoși și de speriați”, a spus el.

Conform unui sondaj realizat de Institutul Piepoli și de Asociația Italiană a Psihologilor, opt din zece italieni se simt stresați din cauza izolării.

2020 va fi un an groaznic pentru economia italiană.

Milioane de italieni suferă deja dificultăți financiare, iar ziarele locale scriu despre cozile lungi din fața caselor de amanet.

Oamenii își lasă ceasuri, brățări și bijuterii pentru a împrumuta bani de mâncare.

Acum, „mânia și neliniștea se concentrează în special pe mijloacele lor de trai, pe incertitudinea locului lor de muncă, pe educația viitoare a copiilor lor”, spune el. Îngrijorarea alimentează neliniștea, iar neliniștea înseamnă insomnie, iritabilitate și agresivitate; toate acestea pot duce la certuri și conflicte.

Balcoanele nu prea mai sunt acum o scenă pentru cântece, concerte și poezii.

În schimb devin posturi pentru așa-zișii „Sceriffi da Balcone” (șerifii din balcon): unii își petrec timpul turnând la poliție oamenii fără mască, vecinii care-și scot câinele prea des și chiar și părinți care-și duc copiii cu handicap în parcuri.

În unele regiuni – Lombardia, spre exemplu – unii comentatori susțin că oamenii care încalcă măsurile de carantină devin țapi ispășitori pentru eșecurile politicienilor locali în gestionarea crizei coronavirusului.

Conform psihologului și psihoterapeutului Serena Valorzi, când oamenii sunt bine ei reușesc să se pună în locul altora.

„E mult mai greu să ai mintea limpede și compasiune atunci când prevalează emoții neplăcute precum furie, tristețe sau neliniște și atunci când nu sunt satisfăcute nevoi emoționale profunde precum libertatea și siguranța”, a declarat ea.

„Ei bine, o carantină e cel mai bun exemplu de lipsă a libertății și siguranței.”

Dacă tot mai mulți oameni tolerează din ce în ce mai puțin ceea ce mulți numesc „o închisoare domestică”, situația e cu mult mai rea pentru deținuți, în număr de aproape 58.000. Supraaglomerarea e o veche problemă a sistemului penitenciar italian.

„Înainte de epidemia de coronavirus deținuții se plângeau că există puține programe de reeducare și instruire”, a afirmat Alessio Scandurra, coordonator al Asociației Antigone din Roma, care monitorizează condițiile de detenție.

„Acum ei sunt îngrijorați de contagiere, le e frică. Resurse importante contra infecției, cum sunt săpunul și măștile, sunt prea puține pentru mult prea mulți.”

#IoRestoaCasa riscă să devină ce mai detestată etichetă a Italiei.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

14 comentarii

 1. !!! URGENT DE POPULARIZAT !!!
  off topic: V-ați gândit vreodată cum ar fi să aveți Biblia, Ceaslovul, Sbornicul, Limonariul, Patericul Egiptean, Proloagele, Filocalia și multe altele la un loc și să încapă toate în buzunar? Aplicația Lumea Ortodoxiei pentru telefoane Android e răspunsul

  Lumea Ortodoxiei este noua aplicație pentru telefoane Android care aduce la un loc principalele informații necesare unui creștin ortodox: calendarul ortodox, Biblia (Sfânta Scriptură), rugăciuni, cărți de slujbă, cărți de învățătură și scrieri ale Sfinților Părinți, informații despre biserici și mănăstiri.

  Printre caracteristicile acestei aplicații se numără:
  – acces facil la informațiile zilei (sărbători, Evanghelie, Apostol, sinaxar, acatiste, rugăciuni);
  – informațiile pot fi copiate în telefon pentru a fi accesate și offline;
  – lipsa reclamelor care să vă distragă atenția;
  – interfața se poate personaliza (culori, temă închisă pentru noapte, dimensiune font);
  – textul poate fi citit pagină cu pagină ca într-o carte sau prin derulare, cum suntem obișnuiți pe calculator;
  – informațiile se găsesc ușor, datorită funcțiilor de căutare;
  – puteți face liste cu informațiile favorite, se pot marca texte, se pot distribui/copia;
  – calendarul are un widget care poate fi adăugat pe ecranul de start;
  – se pot seta notificări pentru sărbători cu roșu, sărbători legale sau sfinți favoriți;

  „Ne-am străduit să prezentăm informații cât mai complete și mai corecte, dar trebuie să aveți în vedere că aplicația este făcută de credincioși fără cunoștințe teologice, pe baza materialelor la care au avut acces. Aplicația este gândită să fie dinamică, astfel încât să putem corecta informațiile pe baza feedback-ului pe care îl vom primi de la d-voastră”, informează cei care au conceput aplicația „Lumea Ortodoxiei”.

  Aceasta a fost instalată până în prezent de peste 10.000 de utilizatori, dimensiunea descărcării fiind de 3 MB. O puteți instala gratuit din Magazinul virtual Google Play de pe smartphone.

 2. Bai Mihnea dar ce te bucuri tu așa de raul nostru. Că văd că tu nu te incluzi printre noi cei păcătoși. Te crezi deja mântuit? Adu-ți aminte că și când era pe Cruce, Mântuitorul tot s-a rugat pentru noi, cei păcătoși, nicidecum nu a jubilat că vom primi ceea ce vom merita. Fii cu băgare de seamă și mai bine roagă-te pentru toți decât să te bucuri de vremurile grele care vin peste noi

 3. @MIHNEA
  Am auzit o chestie foarte desteapta. Cica pesimistul vede intunericul, optimistul vede luminita de la capatul tunelului, realistul vede trenul care vine iar mecanicul de locomotiva vede trei idioti pe sine.
  Asa ca las-o balta. Daca nu ai inteles ce vreau sa spun toata lumea are barne dar nimeni nu va cara barna altuia. Fiecare ar trebui sa si-o faca pe a lui cat mai usoara dar Dumnezeu nu obliga pe nimeni. Iar la butoane este cine nu am vrea sa fie, pentru ca sa se implineasca ceea ce a fost scris ca va fi, si Dumnezeu ingaduie asta pentru pacatele noastre.

  1. :)))
   Excepțional comentariul tău, o să-l bag la cap:
   ”Am auzit o chestie foarte desteapta. Cica pesimistul vede intunericul, optimistul vede luminita de la capatul tunelului, realistul vede trenul care vine iar mecanicul de locomotiva vede trei idioti pe sine.”

 4. ”Și dușmanii omului vor fi casnicii lui”…cre(ș)tini care cred că lucrează dreptatea Lui Dumnezeu, dar lucrând împotriva Lui și-a fraților Lui mai mici, care suntem toți…uitând de milă…fiindcă Hristos a spus ”Milă voiesc, iar NU jertfă!”
  În vremurile-astea, o nouă INCHIZIȚIE se prefigurează!
  Așa cum catolicii au schingiuit, omorât, ars pe rug în ”numele” Domnului, așa vor face după ei, și ortodocșii!

 5. Ce se intampla acum la nivel global este orchestrat de demoni (prin elitele oculte). Vezi miscarea ecumenista care ia amploare, haosul social care se naste acum in carantina, pregatirea pecetluirii etc. Asta nu inseamna ca Dumnezeu “nu e la putere”. El ingaduie toate acestea, nimic nu-i ramane nestiut. Va veni Antihristul si se va instala tirania pe pamant, vor cadea credinciosii in erezie si i se vor inchina lui, va fi o inchisoare mondiala cu fiecare om pecetluit… toate astea nu vor fi din lucrarea Lui Dumnezeu, caci doar El spune ca “taina faradelegii lucreaza”.

 6. DOMNULE ADMIN ,dvs nu va puneti cu mine ,de fapt va puneti cu SFINTA TREIME !
  ADEVARUL ESTE PRECUM LUMINA ,NU POATE FI TINUT SUB OBROC .
  SPERATI in aceste conditii sa mai aveti binecuvintarea SFINTULUI PARINTE IUSTIN PIRVU !?DECI NU VA PASA .
  CINE STERGE ADEVARUL ESTE STERS DIN CARTEA VIETII !
  AZI E SFINTUL GHEORGHE BIRUITORUL !
  PE CINE BINECUVINTEAZA INTRE NOI DOI ?

  1. Ești total pe lângă Ortodoxie. Scrii contrar învățăturii Părintelui Justin. Așa că, îți poți răspunde singur la întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button