X

Guvernul a pus presiuni asupra Patriarhiei să ia unele măsuri împotriva coronavirusului, dar nu credem că i-a zis de împărtășania cu “lingurița de acasă”

Ludovic Orban Patriarhul Daniel patriarh orban patriarh

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Două știri au inflamat societatea românească în ultima săptămână: confirmarea că și în România a ajuns coronavirusul originar din China și că Biserica Ortodoxă Română le cere credincioșilor care manifestă simptome de orice fel de gripă să nu meargă la biserică, să evite sărutarea icoanelor din biserici și anunța că permite administrarea Sfintei Împărtășanii cu lingurițe aduse de acasă.

Decizia BOR a fost extrem de criticată, atât în mediul clerical, cât și în cel laic. Nimeni nu se aștepta ca Biserica să vină cu astfel de propuneri, mai ales că, în România, epidemia de coronavirus care afecta alte țări abia își făcea simțită prezența, printr-un prim caz, în Gorj.

Dar, cum a ajuns BOR la o astfel de decizie? STIRIPESURSE.RO a aflat, din surse demne de încredere, atât din interiorul Patriarhiei Române, cât, mai ales, din interiorul Guvernului, dar și din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, care a luat decizii asemănătoare cu BOR, cum au stat, de fapt, lucrurile.

Concret, fără niciun ocoliș, sursele noastre, din cele trei instituții, ne-au declarat ceea ce se bănuia: Guvernul României a pus presiune pe cele două mari Biserici să ia aceste hotărâri fără precedent, mai ales că situația nu o impunea.

Prima care a anunțat restricții pentru credincioși a fost Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Se întâmpla joi, 27 februarie, la puțin timp după ora 17:30. Imediat, în decurs de numai 20 de minute, a apărut comunicatul care a produs multă supărare, cel al Patriarhiei Române. Coincidență că cele două Biserici au emis astfel de hotărâri aproape concomitent? Nicidecum!

Însă, ce s-a întâmplat? Guvernul a contactat ambele Biserici, cea Ortodoxă și cea catolică, și le-a cerut, desigur, nu imperios, dar, cumva, categoric, să impună o serie de restricții pentru credincioșii celor două confesiuni. Au urmat discuții în interiorul BOR și în interiorul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dar și între reprezentanții celor două culte. Catolicii și ortodocșii și-au dat mâna și au negociat cum ar putea răspunde la presiunile politicienilor. S-a ajuns la un numitor comun și s-a decis ca primii care să dea comunicatul să fie catolicii, iar apoi, la scurt timp, să fie emis cel al ortodocșilor. Totul, după ce Guvernul a fost înștiințat că presiunile lui vor avea roadele cerute. Repetăm, decizia a fost luată deși, la acel moment, nu exista niciun caz de coronavirus confirmat în România, iar comunicatele au apărut abia după primul caz confirmat.

Surse din Guvernul condus de PNL au confirmat că deciziile celor Biserici au fost comunicate premierului Ludovic Orban, dar și președintelui Klaus Iohannis. Nu știm dacă președintele a aflat de la una dintre cele două Biserici sau doar de la Orban.

Ceea ce a urmat, știm deja: Patriarhul Daniel a decis să vină cu o serie de precizări, în ziua imediat următoare, după ce i s-a solicitat, atât din partea membrilor Sfântului Sinod, cât și din partea societății, să își exprime o părere personală asumată.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. Membrii Guvernul României să meargă urgent la Spovedanie dacă au pus presiuni asupra Patriarhiei! Și la catehizare! Dacă se află în frunte unei țări ortodoxe, trebuie să urmeze exemplul lui Ștefan cel Mare, nu al lui Mihnea Turcitul! Și să știe ce înseamnă a fi ortodox. Cine-i va pomeni peste cinci sute de ani pe cei care ordonă trădarea credinței? Poate cu blestem! Vai de cei prin care vine sminteala!

  2. Un general din Iran acuză SUA că s-ar afla în spatele epidemiei de coronavirus, după ce numărul deceselor din Iran cauzate de virus a crescut de la 15 la 107.
    https://www.mediafax.ro/coronavirus/un-general-din-iran-acuza-sua-ca-s-ar-afla-in-spatele-epidemiei-de-coronavirus-18939509
    Bilanțul morților de coronavirus din Iran a ajuns la 124
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/bilantul-mortilor-de-coronavirus-din-iran-a-ajuns-la-124-o-noua-tara-a-confirmat-primul-caz.html
    Iranian doctor expects 40% of Tehran population to catch coronavirus
    https://www.middleeastmonitor.com/20200306-iranian-doctor-expects-40-of-tehran-population-to-catch-coronavirus/

  3. Vaccinul impotriva coronavirusului dezvoltat in Israel e un vaccin pentru gaini cu cateva ajustari
    http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/un-vaccin-pentru-noul-coronavirus-ar-putea-fi-gata-in-trei-saptamani-sa-i-spunem-noroc-pur-1599644
    Oamenii de stiinta din Israel mai au putin pana vor face un vaccin pentru noul coronavirus, care ar putea fi gata in trei saptamani, dupa cum a anuntat ministrul israelian al Stiintei si Tehnologiei, Ofir Akunis.

    Acesta a precizat ca din momentul in care vaccinul este gata va mai dura 90 de zile pentru a finaliza procesul de reglementare, dar probabil ceva mai mult pana cand va ajunge pe piata, noteaza The Jerusalem Post.

    “Felicitari MIGAL (Institutul de cercetare din Galileea) pentru aceasta descoperire interesanta”, a spus Akunis. “Sunt increzator ca vor avea loc progrese rapide, care sa ne permita sa oferim un raspuns necesar la amenintarea globala grava a COVID-19”, a adaugat Akunis.

    De patru ani, o echipa de oameni de stiinta de la MIGAL dezvolta un vaccin impotriva virusului bronsitei infectioase (IBV), care provoaca o boala bronsica ce afecteaza pasarile de curte. Eficacitatea vaccinului a fost dovedita in studiile preclinice efectuate la Institutul Veterinar.

    Acum, oamenii de stiinta au secventiat ADN-ul noului coronavirus care a cauzat focarul actual la nivel mondial, l-au examinat si au constatat ca acest coronavirus care afecteaza pasarile de curte are o similaritate genetica cu cel uman si ca foloseste acelasi mecanism de infectie. In aceste conditii, creste probabilitatea realizarii unui vaccin uman eficient intr-o perioada foarte scurta de timp, dupa cum a explicat dr. Chen Katz, liderul grupului MIGAL.

    “Sa-i spunem noroc pur”, a spus el. “Am decis sa alegem coronavirusul ca model pentru sistemul nostru, doar ca dovada a conceptului tehnologiei noastre”, a punctat Katz.

    “Tot ce trebuie sa facem este sa reglam sistemul la noua secventa”, a spus el. “Suntem in mijlocul acestui proces si speram ca in cateva saptamani vom avea vaccinul. Da, in cateva saptamani, daca totul functioneaza, am avea un vaccin pentru a preveni coronavirusul”, a adaugat el.

    “Sa-i spunem noroc pur”

    “Sa-i spunem noroc pur”

    “Sa-i spunem noroc pur”

    Adevarul este ca niciun vaccin nu poate preveni coronavirusul daca anticorpii produsi in urma infectarii cu boala in sine nu o pot face
    https://www.agerpres.ro/mondorama/2020/01/31/pacientii-care-s-au-recuperat-dupa-coronavirus-au-in-continuare-nevoie-de-protectie-medic–441151
    “Pacienţii vindecaţi sunt încă în pericol de reinfectare cu noul coronavirus (2019-nCoV) şi ar trebui să ia măsuri suplimentare de protecţie, a atras atenţia vineri un specialist chinez în boli respiratorii, citat de Xinhua.

    ”De obicei, după o infecţie cu virus sunt produşi anumiţi anticorpi, ceea ce va avea un efect protector asupra organismului uman. Cu toate acestea, este posibil ca unii anticorpi să nu dureze atât de mult”, a declarat Zhan Qingyuan, medic la Spitalul de Prietenie China-Japonia, în cadrul unei conferinţe de presă zilnică susţinută de Comisia Naţională de Sănătate (NHC).”

    1. Daca pacientii vindecati nu dezvolta imunitate, este clar ca nu poate fi vorba de vreun vaccin, ci doar de “terapie genica”, asa numitul “vaccin universal” anuntat de Trump, care schimba permanent ADN-ul uman.

  4. Să ne rugăm pentru iertarea păcatelor acestui popor! Fără pocăință și ajutor de la Dumnezeu chiar nu se poate. Trebuie să înțelegem asta. Am fost la protestul de ieri. Nu mai spun că am fost foarte puțini raportat la gravitatea problemei cu care ne confruntăm. Era, însă, imperios necesar ca printre vorbitori să fie invitat și un preot care să abordeze problema și din punct de vedere duhovnicesc. Cu greu s-a rostit la final un ,,Tatăl nostru”! Iar cei care aveau icoane au fost trimiși mai în spate… Măcar câțiva trebuiau lăsați… Cum putem birui fără Dumnezeu?

    Oameni buni, dacă se înghesuie atâtea probleme asupra lumii și asupra neamului românesc înseamnă că avem o problemă și noi. Trebuie să ne trezim și pe plan spiritual. Dumnezeu este Cel Care luminează mințile, Care ne dă cuvânt cu putere multă și Care ne ajută! O astfel de problemă nu se poate rezolva doar prin soluții omenești. Poate că aceste vremuri sunt pentru a ni se pune la încercare credința, nădejdea și dragostea.

    Să ne controlăm frica. Aceasta este de le necuratul. Dumnezeu ne lasă să vedem că fără El nu putem face nimic. Dacă greșesc, vă rog să mă iertați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button