X

Patriarhul Daniel încearcă să dreagă busuiocul și justifică bazaconia cu împărtășirea temporară a celor fricoși cu lingurițe personale ca fiind iconomie

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Patriarhul Daniel intervine în noua dispută, apărută după o decizie a Patriarhiei Române.  ”Regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată” se arată în cuvântul pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică al Patriarhului Daniel.

”Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 27 februarie 2020 a apărut în contextul unei mediatizări excesive a epidemiei provocate de Coronavirus (Covid – 19) şi al unor solicitări din partea unor instituţii de stat ca Biserica să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului respectiv şi pentru diminuarea temerii populaţiei în faţa acestui fenomen.Din acest motiv, comunicatul respectiv avea în vedere mai ales pe cei care se tem prea mult de îmbolnăvire când sărută sfintele icoane sau când se împărtăşesc din acelaşi Sfânt Potir euharistic, preotul folosind o linguriţă comună.

Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor.

Pentru a depăşi polarizări şi polemici care slăbesc unitatea ortodoxă, trebuie evitate judecăţile pripite şi trebuie să reafirmăm cu tărie credinţa ortodoxă că Sfânta Euharistie nu este şi nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire şi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului şi a trupului.

De aceea, la strană se cântă în timpul împărtăşirii credincioşilor: „Trupul lui Hristos primiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi”.

Prin urmare, regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol.

Iar credincioşii, care au totuşi teamă de a se împărtăşi din acelaşi Sfânt Potir cu aceeaşi linguriţă, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credinţă şi a spori în comuniune bisericească.

De asemenea, în cazul sărutării sfintelor icoane, credincioşii care au o credinţă vie şi puternică nu se tem că se vor îmbolnăvi, ci se bucură de rugăciunea şi binecuvântarea Sfinţilor zugrăviţi pe icoane.

Întrucât credinţa uneşte libertatea cu iubirea, prin credinţă se exprimă în mod liber iubirea oamenilor faţă de Dumnezeu şi faţă de Sfinţii Lui.

Din acest motiv, credincioşii ortodocşi sărută sfintele icoane şi se împărtăşesc din Sfântul Potir în mod liber, nu pentru că ar fi obligaţi de cineva să facă aceasta.

Prin urmare, slujitorii Sfintelor Altare vor îndemna pe toţi credincioşii să se întărească în credinţă şi să cultive comuniunea euharistică în Biserică, pentru a dobândi mântuirea, prin unirea cu Hristos-Domnul, Izvorul vieţii veşnice (cf. Ioan 11, 25).

Dorim tuturor slujitorilor Sfintelor Altare şi tuturor credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române sănătate şi mântuire, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu în timpul Postului Sfintelor Paşti, ca înaintare spre lumina şi bucuria Învierii!

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† Daniel”, se arată în cuvântul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

26 comentarii

 1. Mai citiţi o dată comunicatul. Patriarhul nu zice că va fi acceptată linguriţa personală, ci că respectivii sunt îndemnaţi să se consulte cu duhovnicul. Adică pentru a-i întări în credinţă.

  Partea de la început încearcă numai să explice de ce au dat comunicatul de ieri, dar este clar că acum nu mai zic tot aşa. Cu siguranţă Patriarhul se dezice de ”linguriţa de unică folosinţă” şi de ”icoanele dezinfectate”.

  1. @@@
   Domnule Mihai,decåt sã sfãtuiti ca acest comunicat sã fie citit de douã ori,mai bine vã duceti la dumnealui sã l întrebati dacã se dezice de masonerie;si de asa zisul sinod din Creta;si de satan cã pånã la urmã cele douã au legãturã directã cu satan.

 2. Următoarele comunicate ale “patriarhiei române” :”fraților, acceptați vaccinarea obligatorie și,…. luați și cipurile!” “Doamne-ajută!”

 3. Off topic
  Doamne-ajuta! Sa imi fie cu iertare! Pentru cine va binevoi sa imi raspunda, am cateva intrebari. In ce consta necuratia femeii cand este la menstruatie?Menstruatia tine femeile de la sfintenie?
  Din:
  Levitic 15,19-20,24 “De va avea femeia curgere de sânge, care curge din trupul său, trebuie să stea şapte zile pentru curăţirea sa. Tot cel ce se va atinge de ea, necurat va fi până seara.
  Tot lucrul pe care se va culca ea în timpul necurăţiei va fi necurat şi tot lucrul pe care va şedea va fi necurat./…/
  De va dormi ea cu bărbatul, necurăţia ei va fi şi pe el şi necurat va fi el şapte zile, iar tot patul, în care va dormi, necurat va fi.

  Levitic 12,2 “Grăieşte fiilor lui Israel şi le zi: Dacă femeia va zămisli şi va naşte prunc de parte bărbătească, necurată va fi şapte zile, cum e necurată şi în zilele regulei ei.

  Levitic 12,5 “Iar de va naşte fată, necurată va fi două săptămâni, ca şi în timpul regulei ei; apoi să mai stea şaizeci şi şase de zile pentru a se curăţi de sângele său.”

  Levitic 15,25 “Dacă femeii îi va curge sânge mai multe zile şi nu în timpul regulii ei, sau dacă ea are curgere mai mult decât timpul regulii ei obişnuite, atunci în tot timpul curgerii necurăţiei ei va fi necurată, ca şi în timpul regulii ei.”
  Nu pot intelege cum de nasterea unei fete o face necurata doua saptamani + 66 de zile, pe cand nasterea unui baiat doar sapte zile (?!). Ma tulbura foarte tare sa citesc asa ceva. Nasterea unei fetite te spurca de doua ori mai mult decat nasterea unui baiat?!!! Dar, din start, nasterea te spurca?!!
  Gandindu-ma la faptul ca Maica Domnului este Preacurata cu trupul si cu sufletul, ar rezulta ca ea nu a avut niciodata menstruatie.
  Daca ma poate lamuri cineva, as fi foarte recunoscătoare. Marturisesc ca am ispite mari de necredinta din cauza asta si nu vreau sa hulesc pe Dumnezeu.
  Doamne, iarta-ma!

  1. Nu pot să-ţi răspund direct, pentru că nu ştiu. Dar îţi ofer câteva borne de orientare:
   a) Dacă te ajută cu ceva, să ştii că şi la bărbaţi poate fi o problemă în caz că au scurgere. Ştiu că Sfântul Atanasie cel Mare a zis despre acest lucru că e ceva nevinovat şi ceva firesc, ”decât numai dacă a fost din vina omului”. Dar care e acela dintre noi care să aibe scurgere fără să fie vinovat ? Cine are scurgere fără să se fi mişcat într-însul pofta, fie şi un pic ? Sfântul Vasile cel Mare a spus şi despre a te uita la femei cu poftă că ”îţi umpli sufletul de multă desfrânare”.

   După carte, dacă bărbatul are scurgere nu poate lua nimic în acea zi: nici nu se poate împărtăşi, nici nu poate lua Aghiazmă mare sau mică, nici anaforă, nici litie. Aşa am înţeles, dar poate am înţeles greşit.

   b) Toate s-au stricat o dată cu căderea omului. Şi viruşii, bacteriile, bolile sunt tot o expresie a naturii căzute. Înainte de cădere nici nu existau animale carnivore. Am înţeles că şi leul se hrănea cu iarbă. Aşa parcă au zis părinţii.
   Deci problema respectivă a femeii înscrie în cadrul mai general în care lucrurile s-au stricat. Dumnezeu nu a făcut-o pe femeie spurcată, nici pe bărbat.

   c) Faptul că femeia devine necurată prin naştere poate fi tot o pedeapsă pentru păcatul strămoşesc, la fel ca durerile din timpul naşterii. Mai degrabă aş zice că e o necurăţie spirituală decât trupească. Şi copilul care s-a născut are asupra lui păcatul strămoşesc, şi trebuie botezat ca să i se şteargă acest stigmat.

   d) Şi actul zămislirii poate să fie problematic până la un punct, chiar dacă vorbim de doi soţi. Nu e o necurăţie, dar e o slăbiciune. În canoane, cei doi trebuie să se abţină un număr de zile pentru a se putea împărtăşi: o săptămână înainte şi trei zile după, iar dacă sunt de-abia căsătoriţi trei zile înainte şi o zi după. Probabil că este incriminată pofta implicată în acest act. Îmi amintesc, nu prea clar, că Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că actul este curat, sau cel puţin lichidele implicate în acest act sunt curate.

   1. la c) trebuia să precizez că Maica Domnului nu a devenit necurată prin naştere, deoarece zămislirea s-a făcut prin Duhul Sfânt. Ea încă a fost şi curăţită de păcatul strămoşesc, de către Duhul Sfânt. De aceea şi Naşterea lui Hristos s-a produs în chip minunat, fără dureri, şi fără să i se strice Maicii Domnului peceţile fecioriei. La celelalte femei, de obicei una naşte, iar alta înfaşă copilul. Dar în acest caz, ea singură a născut şi singură a înfăşat, neavând durerile naşterii şi nefiind în convalescenţă după aceea.

    Sfântul Siluan, şi încă un Sfânt (Sfântul Paisie Aghioritul ?), au zis despre Maica Domnului un alt lucru minunat: ea nu a avut păcate personale ! Nici măcar un gând pătimaş nu s-a apropiat de ea, spune Sfântul Paisie ! Ştiu, te umpli de multă mirare când auzi (pentru că avea fire omenească), dar trebuie acceptat cuvântul. Aceşti doi Sfinţi s-au rugat, şi Duhul Sfânt le-a descoperit acest lucru minunat ! Părintele Adrian Făgeţeanu a zis că Maica Domnului avea zeci şi zeci de virtuţi … dar cel mai mult a căutat Dumnezeu la smerenia ei. Ea se ruga lui Dumnezeu să o învrednicească să fie slujitoare a celei care va naşte pe Hristos …

    1. Doamne-ajuta!
     Stiam ca Maica Domnului nu a devenit necurata dupa nastere. Stiu ca Maica Domnului nu a avut pacate personale, ca a respins orice gand rau sau pătimaș mai inainte de a se”indulci” de el. Dar intrebarea mea pe acest subiect era daca Ea a avut sau nu vreodata menstruatie. Si aici imi vin alte nedumeriri de latura științifică legate de fiziologia Ei ca femeie.

   2. la a): Nu numai că n-ai voie să iei nici o sfinţenie de la biserică în acea zi, dar nu ai voie nici să săruţi Sfintele Icoane, dacă am înţeles bine. Prin extensie, nu ai avea voie nici să săruţi Sfintele Moaşte. Dar nu pentru că ai putea să ”transmiţi virus” icoanelor. Aceste măsuri sunt necesare pentru noi ca să conştientizăm necurăţia patimilor dinlăuntrul nostru. Dacă deja când ai vis spurcat şi scurgere nu poţi lua Sfânta Împărtăşanie în acea zi, oare cum va fi situaţia dacă vei face ceva anume ?

    Dacă am înţeles corect, preotul nici n-ar trebui să doarmă în noaptea dinaintea slujirii. Pentru mai multe motive, dintre care unul este pentru a nu avea scurgere, deoarece acest lucru îl face necurat pentru slujire. Totuşi, am înţeles că preotul are în carte nişte rugăciuni pentru această pricină.

    e) un alt punct ar fi că nu trebuie să iei lucrurile din Sfânta Scriptură numai după literă. Şi Vechiul Testament are lucruri foarte mari, poate la fel ca Noul Testament. Numai că în Vechiul Testament sunt mai criptate, ceea ce îl face cumva mai greu accesibil … Vreau să spun: în Noul Testament poţi vedea afirmaţii foarte înalte, dar spuse direct – Hristos luminează pe tot omul ce vine în lume, Toate s-au făcut prin Cuvânt (cum vedeam la Sfântul Evanghelist Ioan) etc; în Vechiul Testament sunt lucruri foarte adânci, dar spuse într-un mod cumva codificat. De câte ori nu s-a întors Sfântul Maxim Mărturisitorul la Vechiul Testament pentru a ilustra o idee înaltă din lumea duhovnicească ? De nenumărate ori. Deci când vezi acolo ”66 de zile” sau alte lucruri de felul acesta, nu o lua numai aşa după literră, ca să nu rătăceşti ca sectarii.

    De exemplu, dumnezeiescul Maxim a făcut o conexiune între ce a zis Hristos – să iertăm de 70 de ori câte 7 – şi treaba cu pedeapsa lui Cain, despre care scrie în cartea Facerii. Deci prin asta vezi că acel lucru spus despre Cain nu trebuie luat numai după literă. La fel despre ”secera” sau ”candelabrul” pe care le-au văzut Zaharie sau alt profet din Vechiul Testemant, şi altele. Aproape aş putea să spun că Vechiul Testament este mai dificil decât cel Nou, din cauza acestei codificări.

    1. Cand intrebam daca menstruatia tine femeile de la sfintenie ma refeream la faptul ca se indeparteaza harul Sfantului Duh de la ea pe perioada asta. De exemplu daca sfintele cuvioase isi pierdeau sfintenia pe perioada asta, sau daca sfintele care au fost casatorite si-au pierdut din sfintenie dupa fiecare nastere, menstruatie etc.
     Cam asta voiam sa intreb.
     Multumesc mult, oricum pentru raspunsuri!

   3. Si de ce totusi este femeia necurata mai mult timp daca naste fata(dublu) decat daca naste baiat? In cazul unei sarcini gemelare fata+baiat cum se calculeaza necuratia ei?
    Daca in perioada menstruatiei tot ce atinge este necurat, mai au voie copiii sa o imbratiseze pe mama, sotul ei mai are voie sa stea in acelasi pat cu ea,avand in vedere ca si patul este necurat?
    P.S. nu vreau sa sune sfidator aceste intrebari, dar nu ma pot abtine sa nu mi le pun.

  2. Miruna. Păzește canoanele bisericii lăsate de Sf.Părinți. Nu mai răstălmăciți după mândria voastră. Nu cred că te dă evlavia pe afară și nu poți să nu te atingi de lucrurile sfinte 7zile pe lună . Fii așa evlavioasă tot restul zilelor.

   1. @Eliana
    Tot ce vreau eu este sa inteleg ce inseamna, de ce si cum se aplica aceste canoane. Care e masura cea dreapta in intelegerea lor. Iar nedumeririle mele vin din niste deductii logice, si de aceea am nevoie de niste explicatii clare, punct cu punct. Ca asa, apar situatii in care femeia proaspata mamica in loc sa fie felicitata pentru copil, este certata si numita spurcata (nefiind primita in vizita in casele unor credinciosi, de exemplu, pentru ca le-ar spurca-o) . Se ajunge la niste situatii absurde pe baza unor anumite linii de argumentatie si care imi par incompatibile cu duhul dragostei pe care il predica Ortodoxia. Tocmai de aceea caut sa inteleg.
    Doamne-ajuta!

    1. Vreau sa adaug faptul ca sunt persoane care interzic femeii lauze sa se atinga de pruncul sau nou botezat sau sa-l alapteze pana le trece “spurcaciunea”. Este asta o atitudine de urmat pentru crestinii ortodocsi?

     1. Ca o experienta personala, de multe ori dorinta de a intelege logic unele lucruri care tin de credinta vine din alta parte. Faptul ca ai ispite mari ar trebui sa te faca sa intelegi ca e un drum care nu duce spre bine. Tu astepti de la noi un raspuns care sa te lamureasca dar presupunand ca cineva ti-ar raspunde sigur pe el la intrebarile pe care le pui, oare ai accepta ceea ce spune sau ai veni cu si mai multe intrebari? Raspunsul ti-ar linisti sufletul sau mintea ar gasi si mai multe motive de ispita?
      Facand o paralela, cand un parinte ii spune copilului sa nu traverseze strada aiurea sau sa nu bage degetele in priza copilul are 2 optiuni. Fie asculta, din dragoste pentru parinte sau de teama palmei la fund, fie gaseste o modalitate sa faca ce vrea el fara sa fie constient de riscuri. In al doilea caz nu are nimic concret de castigat decat senzatia ca a trecut peste autoritatea parintelui, ca a facut ce a vrut. El nu percepe restrictia ca pe o preocupare a parintelui de a-l tine in siguranta ci ca pe o manifestare a rautatii adultului care vrea sa il ingradeasca. Sfatul meu ar fi sa incerci sa nu te mai concentrezi asupra acestor intrebari. In loc sa fii frustrata ca nu poti sa bagi degetele in priza incearca altceva. Cel mai probabil intr-o zi o sa uiti complet de priza. Sau o sa intelegi cum functioneaza curentul electric si o sa ii multumesti celui care te-a ingradit ca nu a permis sa patesti ceva.

    2. MIRUNA…NU mai asculta de DRACI!Dracii fiind duhuri,vin/te ataca sub forma de ganduri,care le primeste mintea ta sau NU,iar din minte iti intra in inima sau NU(pe ULTRASCURT si babeste cu cuvintele mele ,de la Sf Efrem Sirul),asta DEPINDE DE FIECARE PERSOANA .Ce PROSTII si satanisme, POTI DEBITA !!!Din TOATA DOGMA ortodocsa=invatatura REVELATA si care NU poate suferi vreo schimbare,TU te-ai gasit sa ,,CERCETEZI” despre MENSTRUATIA Preacuratei si PURUREA FECIOARA Maria….NU are voie sa INDRAZNEASCA sa vorbeasca NIMENI asa ceva,care NADAJDUIESTE sa se mantuiasca.TU ,o fiinta ULTRA MINISCULA,la minte si suflet ,dar PROBABIL OPEN MIND=fiica diavolului,ca asta inseamna ,CAUTI CELE DE NEGASIT si vrei sa CUPRINZI cu mintea ta ULTRALIMITATA,pe cele DUMNEZEIESTI,care SUNT DE NECUPRINS.Ce debitezi TU provine din ceva FOARTE BOLNAV=inima ta.Draga,domnita,e ca si cum ai intreba dar Iisus Hristos pana la 30 de ani ,ce a facut pe pamant care-i sunt faptele??!! Pai NU ni s-a descoperit si NOI CARE VREM SA NE MANTUIM,nu cautam si cercetam,ca asa…ISPITIM PE DUMNEZEU…ATENTIE… SFÂNTUL IOAN DAMASCHIN. El spune asa: „Să învătăm si SĂ PĂSTRĂM CU CINSTE tot ce ne este lăsat si prin Lege si prin Prooroci si prin Evanghelie, si să nu căutăm nimic mai mult. Căci DUMNEZEU, fiind bun si dătătorul oricărui bine, NE-A DESCOPERIT CEEA CE A TREBUIT CA NOI SĂ STIM, iar DESPRE CEEA CE NOI NU AM PUTUT ÎNTELEGE, A TĂCUT. Să iubim ceea ce ne este lăsat de El si ÎN ACESTEA SĂ TRĂIM, fără să încălcăm hotarele vesnice si nici predania dumnezeiască. Căci CINE RESPINGE VREUN LUCRU DUMNEZEIESC, MIC SAU MARE, ACELA RESPINGE TOATĂ LEGEA, SI ESTE SOCOTIT ÎMPREUNĂ CU CEI CE AU ÎNCĂLCAT-O”…..Dumnezeu a stabilit ACESTE HOTARE/porunci omului,iar omul daca le primeste si FACE INTOCMAI,devine omul lui Dumnezeu,prin CREDINTA,NU prin minuni,,magice’’,vederi,LOGICE,dar dupa mintea omului. Dumnezeu e FARA INCEPUT SI FARA SFARSIT,dar inceput ptr TOATE si sfarsit a TOATE,PE ULTRASCURT Dumnezeu a creat TIMPUL(veacurile),odata cu Creatia,odata a inceput curgerea veacurilor cu facerea Cerurilor(Sf Ioan Gura de Aur).De asta MINIONII SATANEI=savantii si STIINTIFICII, incapabili dealtfel de a face cu FAPTA ,ABSOLUT nimic,ci stau si SCORMONESC mintile celor SLABI si indraciti,cu fel de fel de ocupatii=LOGICE.DE EXEMPLU,daca eu vad azi si de cand m-am nascut,mii,poate zeci sau milioane de oameni si stiu de la altii ca sunt si au fost alti ,milioane si miliarde de oameni,toti ASEMANATORI cu mine,avand aceiasi CONSTITUTIE fizica,adica maini,picioare,gura,ochi etc…ATUNCI ,ptr ce sa-mi PIERD EU TIMPUL DAT MIE PE ACEST PAMANT spre a ma ruga Domnului sa ma ierte si a ma MANTUI (ca eu personal,STIU SIGUR de la Biserica Ortodoxa de Rasarit, ca sunt VESNIC si TOTI oamenii sunt VESNICI,DAR FIE NU STIU ,FIE DORM si asculta de DRACI=STIINTIFICII DE AZI) si sa ASTEPT pe STIINTIFICUL x sau y sa FACA UN OM,cica ! Asta e SATANISM,e RAZVRATIREA CREATIEI IMPOTRIVA CREATORULUI si se trage din MANDRIE,pricina si caderii din ceruri a diavolilor si a lu’ luci-fer=comandantul lor.Daca DEJA sunt MILIARDE de oameni facuti si mai ales vad,dupa semnele timpurilor, ca se APROPIE Sfasitul LUMII ASTEIA,fiindca STIM….toate se vor sfarsi a fi asa cum sunt…adica se vor SCHIMBA….ptr a lua CALEA VESNICIEI,caci scris este… Carnea şi sângele nu pot să moştenească împărăţia lui Dumnezeu, nici stricăciunea nu moşteneşte nestricăciunea…. Căci trebuie ca ACEST TRUP STRICĂCIOS SĂ SE ÎMBRACE ÎN NESTRICĂCIUNE şi acest (trup) muritor să se îmbrace în nemurire.(Corinteni1,cap 15) …Cu toate ca astea,a crede ca poate vreun om sa faca/creeze om,adica sa NU FURE niste celule din alt om sau organe si sa le ,,monteze’’ in suruburi,cu toate ca nici asta NU SE POATE FACE!Cica,transplant de cap.Pai bun si te intreb eu NIMICUL…pai care-i mortul,ala fara cap sau ala fara trup…adica e o SCHIZOFRENIE,o aberatie,ca NU EXISTA a CREA din NIMIC ceva,d-apoi un om,care e CEVA EXTREM DE COMPLEX,ca NU e doar parte de GLOD=TARANA,ci e suflet,dat prin Puterea Creatorului,fiindca DOAR SI NUMAI DUMNEZEU,are aceasta putere….CATE VOIESTE DEJA SE IMPLINESC.,adica VOINTA si ENERGIA NECREATA este Puterea lui Dumnezeu,Slava si Harul Sau…Sf Grigorie de Nyssa,Sf Grigorie Pallama…Dumnezeu din pozitia Sa de Dumnezeu si Creator Atoate,a FACUT DIFERENTA intre BARBATI si FEMEI…. Hristos este capul ORICĂRUI BĂRBAT, iar CAPUL FEMEII ESTE BĂRBATUL, iar capul lui Hristos: Dumnezeu. … Pentru că NU BĂRBATUL ESTE DIN FEMEIE, CI FEMEIA DIN BĂRBAT…. Şi pentru că N-A FOST ZIDIT BĂRBATUL PENTRU FEMEIE, CI FEMEIA PENTRU BĂRBAT. (Corinteni 1,cap 20)…si NIMENI SI NIMIC al creatiei,IN VESNICIE NU POATE SCHIMBA ASTA.De aici si NU NUMAI, sunt acele DIFERENTE in Canoanele,stabilite TOT DE DUHUL SFANT,prin Sfintii PLACUTI ai Sai…Parutu-s-a Duhului Sfant si noua (Faptele Apostolilor,cap 15),deci NU invers,parutus-a NOUA si Duhului,cum spun ERETICII,azi,stabilite intre barbati si femei.Descoperilrile se fac in TAINA,iar Tainele de aia sunt Taine,fiindca NU PUTEM SA LE VEDEM,SA LE SIMTIM,oricare dintre noi GUNOAIELE,care ne consideram oameni,dar dupa FAPTE NU SUNTEM,multi,enorm de multi ,ci doar si NUMAI daca ducem VIATA SFANTA,adica precum Sfintii cei din CERURI,au dus viata lor in trup,aici pe pamant.Adica daca Hristos spune… Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul(Matei,cap 11),PAI PTR credinciosul care crede,asa ramane,NU MAI CAUTA EXPLICATII logice,ADICA nu mai adauga …dar,poate,cand,de unde …etc,fiindca asa SE RATACESTE de Dumnezeul Sau si de Invatatura REVELATA Tot de Dumnezeu omului ptr a-I folosi spre MANTUIRE.Dar sa se inteleaga ca daca femeia a fost facuta din barbat,asta s-a facut doar de catre ZIditor,doar si numai de catre Dumnezeu AtoateZiditor si doar femeii I s-a randuit a da nastere la copii=fete si baieti,NU si barbatului.Iar DARUL LUI DUMNEZEU dat FEMEII de a naste copii NU E SA…FIE FELICITATA…. de idioti ca si ea,la cumetrii=obiceiuri dracesti,cu dansuri si muzici sau alte PETRECERI,dracesti si de spurcare de dupa Botezul Sfant a acelui copilas,DARUIT TOT DE DUMNEZEU de catre habauca de masa si tacsu& co,ci NASTEREA de copii e Darul lui Dumnezeu dat femeiii,ptr A SE MANTUI,caci SCRIS ESTE…. Dar ea se va mântui prin naştere de fii(Timotei 1,cap 2)… DE CE?Fiindca asa a STABILIT Dumnezeul cel ZELOS(Iesire,cap 20)..si astfel ascultam de ce zice Duhul Bisericii,prin Sfintii Sai… DESPRE CEEA CE NOI NU AM PUTUT ÎNTELEGE, A TĂCUT(Sf Ioan Damaschin). Cat despre Preasfanta si Preacurata si PURUREA FECIOARA Maria,cea mai cinstita decat HERUVIMII SI MAI SLAVITA FARA DE ASEMANARE DECAT SERAFIMII…adica Maica Dumnezeului Nostru,CUM POTI TU o femeiuscan STRICAT,poate nici botezata sau DOAR ,,ortodoxa’’ ,DAR DUPA BOTEZ…si atat, de care rad DRACII prin ce SPURCACIUNI DEBITEZI,sa o COMPARI cu …celelalte femei…Fereasca Dumnezeu ce HULE poti sa DEBITEZI.Vezi ca tata tau DRACUL nestorie,a FOST SPINTECAT de catre Inger ,cand statea pe buda si deci a murit in LATRINA SA,fiindca a FOST MAI SPURCAT SI CA VIERMII DIN LATRINA AIA,prin depravarile iadului pe care le-a spus IMPOTRIVA Imparatesei si Maicii cea PURUREA FECIOARA..Pai,mai HAHALERO,daca e FECIOARA INAINTE DE NASTERE,A DOMNULUI DUMNEZEU,IN TIMPUL NASTERII DOMNULUI CERURILOR SI AL PAMANTULUI SI DUPA NASTEREA DOMNULUI SI IMPARATULUI SLAVEI,a celui FARA DE INCEPUT SI FARA DE SFARSIT SI A CELUI CREATOR A TOATE ,pai CUM POTI SA VORBESTI DE MENSTRUATIE, despre cele femeiesti,adica despre a celorlalte femei si NU A UNICEI intre FEMEI SI Cu Adevarat Imparateasa CERULUI SI A PAMANTULUI .UAI,da’ TU ESTI O ALTA SECTARA???!!Daca a FOST SI A RAMAS FECIOARA, pai ce mai cauti sa SCORMONESTI cu mintea DRACILOR ALTCEVA …Cele de NEINTELES si de NECUPRINS ale Dumnezeului TREIMIC,pe care El a ales sa TACA,vin DRACII cu ,,trup”,ca tine si le SCHIZOFRENESC ….Tu crezi ca ortodoxia de 2000 de ani,e CEVA CE …INTREBI PE NET si ti se raspunde,in 2 fraze,pai asta e SECTARISm si NU traire,ca Ortodoxia E UN MOD DE VIATA si NU e de pe pamant e din CER,fiindca OMUL ESTE FACUT DIN PAMANT ,DAR PTR CER(Sf Vasile cel Mare) si NUMAI traind ORTODOX in Biserica POTI sa primesti invatatura cea buna si NU cea a logicilor si ,,intelegerii’ oamenilor parsivi si VICLENI,de NASTEREA CU TRUPUL LUI DUMNEZEU CUVANTUL,DINTR-O PREACURATA FECIOARA care este MAI PRESUS DECAT TOATE ZIDIRILE LUI DUMNEZEU…pe vesnicie.Pai Fecioara Maria a fost hranita in Sfinta Sfintelor de catre Ingeri,de la 3 ani,pana la 15 ani,atat cat avea la BunaVestire a Sf Arhanghel Gavril(v. Viata Maicii Domnului in Sf Traditie a BISERICII ORTODOXE DE RASARIT)…Pai,NU se pot sti lucrurile CERESTI cu ,,stiinta’’ si desteptaciunea pamanteasca,ci a se PRIMI prin INCREDERE=CREDINTA ca asa este ADEVARAT si ATATA ne ajunge a sti,ceea CE DOAR SI NUMAI BISERICA ORTODOXA DE RASARIT STIE si invata pe membrii ei CU FAPTE.ATENTIEca Biserica Ortodoxa de Rasarit a PECETLUIT pe vesnicie: Celor care se îndoiesc de fecioria Preacuratei Fecioare Măria înainte de naştere, în timpul naşterii şi după naştere: ANATEMA!”…Vine Marele Post sa ne dea Dumnezeu LUMINA IN MINTE SI SUFLET de la Harul Sau si sa MIJLOCEASCA Mijlocitoarea cea PreaCurata si PURUREA Fecioara Maria si ptr noi pacatosii sa devenim…SMERITI .

   2. @Eliana , uite un canon:

    Conform cu
    CANONUL 38 Nichifor Marturisitorul (BOTEZUL PRUNCILOR ÎN PRIMEJDIE DE MOARTE)

    De va naşte femeia şi pruncul este în primejdie de moarte, după trei sau cinci zile să se boteze acel prunc, dar se cuvine ca altă femeie botezată şi cu­rată să-1 alăpteze; iar mama lui nici să nu intre în dormitorul unde este pruncul şi în general nici să nu se atingă de el, până ce nu se va curaţi deplin după 40 de zile şi nu va primi de la preot rugăciunea.

    (2 Dion. Alex.; 7 Tim. Alex.)

    Femeia lauza nu ar avea voie sa-si alapteze copilul… si asa si-ar pierde laptele (fara posibilitate de refacere pentru perioada de dupa de curatire, ar avea numeroase dereglari hormonale, ar intra adanc in depresie postnatala (creste riscul sinuciderii) si copilul ar fi lipsit de pretiosul colostru. Suna foarte bine, nu?

 4. Oricum preotii aseara la maslu au fost foarte transanti: cine vrea lingurita personala mai bine sta acasa. Absolut corect, daca atata e credinta ta incat nu ai incredere in Sfanta Euharistie ca medicament al vietii, mai bine nu pierzi timpul, mantuirea e personala si tine de vointa proprie. Doamne-ajuta!

 5. Sa ne aducem aminte de intaplarea descrisa in Sf. Luca 4:9-12, unde Iisus este temptat de catre diavol sa se arunce de pe templu. Lui Dumnezeu nu-i place sa fie ispitit, deci de ce sa ne asteptam sa faca minunea de a dezinfecta lingura dupa ce a intrat in gura fiecaruia?

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=4

  9. Şi L-a dus în Ierusalim şi L-a aşezat pe aripa templului şi I-a zis: Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te de aici jos;
  10. Căci scris este: “Că îngerilor Săi va porunci pentru Tine, ca să Te păzească”;
  11. Şi te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să loveşti de piatră piciorul Tău.
  12. Şi răspunzând, Iisus i-a zis: S-a spus: “Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău”.

 6. Ce a publicat site-ul Basilica.ro acum 11 ani: “Este posibil ca Sângele și Trupul Domnului să ne infecteze?” (05.08.2009)
  https://basilica.ro/este-posibil-ca-sangele-si-trupul-domnului-sa-ne-infecteze/

  Sfaturile de la biroul de presa al Patriarhiei au ajuns si la BBC:
  “Avoid kissing church icons, Romanians advised”
  Posted: 28 Feb 2020, 18:10
  https://www.bbc.com/news/live/world-51669434

  Iar romfea.gr “lauda” ortodocsii romani:
  “Ανασκευάζει το Πατριαρχείο Ρουμανίας για τα περί Θείας Κοινωνίας”
  28/02 22:42
  https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/35528-anaskeuazei-to-patriarxeio-roumanias-gia-ta-peri-theias-koinonias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button