X

În timp ce România cumpără avioane F16 la mâna a treia, Polonia primește cele mai bune aeronave de luptă din lume

Polonia și Statele Unite au semnat contractul pentru vânzarea, către Polonia, a unui număr de 32 de avioane de luptă de ultimă generație, model F-35, socotite cele mai bune din lume.

Pentru cele 32 de avioane de luptă F-35, guvernul de la Varșovia urmează să plătească suma de 4,6 miliarde de dolari. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a susținut că acesta reprezintă un preț bun pentru Polonia,  întrucât prețul de la momentul începerii negocierilor fusese de 6,5 miliarde USD. În paralel, Polonia va primi din partea SUA și avioane de supraveghere fără pilot.

Ca o comparație, Belgia a plătit Statelor Unite, pentru 34 de avioane de luptă, suma de 4,25 miliarde de dolari.

Modelul F-35 este din categoria avioanelor “invizivile” (greu detectabile pe radar). Guvernul de la Washington își exprimase acordul pentru această tranzacție în septembrie 2019.

Drept urmare, primele aeronave F-35 vor fi livrate Forțelor Aeriene ale Poloniei în anul 2024, Polonia devenind, astfel, a zecea țară din NATO care are în înzestrare acest model de aeronavă. Livrarea întregului lot se va încheia în anul 2030.

Piloții polonezi de F-35 și personalul de la sol urmează să efectueze stagii de pregătire în SUA, iar la orizontul anului 2026, primele avioane F-35 ar urma să fie deplin operaționale în serviciul de luptă al Poloniei.

Până în acest moment, Forțele Aeriene ale Poloniei aveau în dotare 32 de avioane de luptă MiG-29, produse în fosta URSS, din care doar o treime mai erau operaționale, precum și avioane de luptă de fabericație americană, F-16, care au fost cumpărate, noi, din Statele Unite. De remarcat că F-16 și F-35 sunt produse de aceeași firmă americană, Lockheed Martin.

După cum se știe, și României i s-a promis că, după ce cumpără avioane de luptă F-16, ea se califică pentru a primi, la un moment dat, avioane F-35. În acest context, România a cumpărat deja 12 avioane F-16, deja intrare în dotare, iar alte cinci aeronave similare vor fi livrate României în următorii doi ani.

România a decis să cumpere avioane F-16 în anul 2013, iar pentru primele 12 aeronave de acest tip s-au plătit 628 milioane de euro. În plus, pentru cele cinci avioane F-16 care încă n-au sosit, România va plăti circa 280 de milioane de euro.

Toate aceste 17 aeronave F-16 au fost cumpărate de Armata Română din excedentul Forțelor Aeriene ale Portugaliei – cu alte cuvinte, ele nu au fost noi, ci au avut un anumit număr de ore de misiuni în serviciul Portugaliei.

Amintim că, la mijlocul anului 2019, chiar ministrul de atunci al Apărării, Gabriel Leș, declara, răspunzând la întrebarea ziarului „România liberă“, că dotarea Forțelor Aeriene ale României cu avioane F-16 este, pentru țara noastră, doar o etapă intermediară, care să pregătească livrarea din Statele Unite, către România, „după 2028“, de avioane F-35.

Dar cel puțin până în acest moment, România nu poate conta decât pe cele 12 avioane F-16 second hand și pe cele cinci similare, care urmează a sosi.

Decizia SUA de a livra Poloniei avioane F-35 este evident menită să întărească Flancul Estic al NATO, iar în această regiune, cele mai importante țări, din punct de vedere militar, sunt Polonia și România. La începutul lunii iulie 2019, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, anunța că și România este pe „lista scurtă” a țărilor care vor primi, din partea SUA, avioane F-35.

Ulterior, la mijlocul lunii iulie 2019, viceamiralul american Mathias Winter, directorul programului Joint Strike Fighter, preciza că „lista viitorilor potențiali clienți pentru F-35 include Singapore, Grecia, România, Spania și Polonia”. Dintre aceste țări, după Polonia, ținând cont de evoluțiile din estul Europei și de relațiile tensionate NATO – Rusia, țara care ar fi cea mai îndreptățită să primească avioane F-35 este România.
Pe de altă parte, tot în iulie 2019, SUA au exclus Turcia de pe lista țărilor care pot primi avioane F-35, din cauza apropierii tot mai suspecte a regimului Erdogan de regimul Putin. Din acest motiv, antrenamentele piloților turci, în SUA, pentru a zbura pe avioane F-35 au fost oprite. În Occident, una dintre deciziile cele mai criticate ale Turciei a fost aceea de a cumpăra, de la Rusia, sisteme de rachete S-400.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

10 comentarii

 1. Polonia nu a uitat de Katin si este ultima bariera inaintea Germaniei, asa ca nu poate fi lasata de izbeliste. Noi suntem inconjurati de satelitii Moscovei si nu prea mai contam nici pentru SUA nici pentru Rusia. In 1968, cand aveam armata mult mai numeroasa si mai performanta pentru acea vreme, am scapat de invazia sovietica datorita Chinei, dar acum stam mult mai rau.
  Tancul T-14, ‘monstrul’ lui Putin. Rusia spune că nicio altă țară din lume nu mai deține o asemenea mașinărie
  https://www.dcnews.ro/tancul-t-14-monstrul-lui-putin-rusia-spune-ca-nicio-alta-tara-din-lume-nu-mai-detine-o-asemenea-masinarie_727389.html
  Un avion rusesc a refuzat să îmbarce cetățeni CSI, printre care și moldoveni, dintr-un aeroport din China, chiar dacă aceștia aveau bilete. „Avem voie să transportăm doar cetățeni ai Federației Ruse”, se arată în mesajul oficial al companiei.
  https://agora.md/stiri/66503/un-avion-rusesc-a-refuzat-sa-imbarce-cetateni-csi–dintr-un-aeroport-din-china–chiar-daca-acestia-aveau-bilete–printre-ei-ar-fi-si-moldoveni

  1. Noi niciodata nu o sa primim echipamente moderne si niciodata nu o sa fim lasati sa ne revenim economic, suntem tara cu cel mai mare risc.
   Daca mai apare un Mihai Viteazul sau Tepes sau multi altii imediat intoarcem avioanele alea impotriva tiranilor care ne asupresc adica america si ue.
   Toata istoria noastra e plina de astfel de evenimente.

 2. Depinde si de opinii… care raman impartite. Unii spun ca „marele” F35 este greu de manevrat, greoi… si nu prea stie foarte multe lucruri. Unii spuneau chiar ca piloti americani au demisionat din armata dupa ce au vazut ce pot face avioanele rusesti. Adica americanii, cu conservele lor zburatoare, ar ramane oarecum tinte fixe (sitting ducks in limba lor) in fata rusilor!! Nu stiu cat o fi de adevarat…
  La fel nu stiu cat de mult poate sa apere un avion, fie el F35 sau SU57, in fata unui atac cu rachete de-alea hipersonice sau …chiar si „batranele” intercontinentale, de genul lui satan2 (care zboara la „doar” mach 8, adica tot hipersonice din moment ce depasesc mach 5, pragul ce delimiteaza SUPERsonicul de HIPERsonic).

 3. „Unii se lauda cu carele lor, altii cu caii lor, iar noi ne vom lauda cu numele Domnului si Dumnezeului nostru;
  Acestia s-au impiedicat si au cazut, iar noi ne-am sculat si ne-am indreptat” Ps 19 {8-9}

  si iarasi:

  „Fericit-au pe poporul care le are pe acestea. Dar fericit este poporul al carui
  Dumnezeu este Domnul” Ps 143 {15}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.