X

[VIDEO] Slujbe ecumeniste ce ar trebui urmate de caterisiri în episcopia Caransebeșului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Slujba de mai sus a avut loc pe 23 ianuarie 2020 în Biserica Ortodoxă Schimbarea la Față din Reșita, în cadrul căreia episcopul de Carnsebeș Lucian Mic s-a rugat și l-a primit în sfântul altar pe ereticul papistaș Pál József-Csaba. 

Imaginile de mai jos sunt din clădirea romano-catolică „Imaculata Concepțiune” din Caransebeș, unde un preot ortodox a fost trimis de episcop să slujească cu papistașii.

Sfintele Canoane sunt clare în astfel de situații:

CANON 10 Dacă cineva s-ar ruga împreună cu cel scos de la împărtăşire fie şi în casă, să se afurisească. [Apostol: 11, 12; Antioh: 2; Cart: 9]
CANON 11 Dacă cineva cleric fiind, împreună s-ar ruga cu un cleric caterisit, să se caterisească şi el.
CANON 45 Episcopul sau preotul sau diaconul, rugându-se împreună cu ereticii, să se afurisească; iar de le-a dat lor voie a lucra ceva ca unor clerici, să se caterisească. [Apostol: 65; Sobor 3: 2, 4; Laodic: 6, 9, 32, 33, 34, 37; Timotei: 9]
CANON 46 Episcopul sau preotul care ar primi botez sau jertfă eretică poruncim a se caterisi. „Că ce împreună-glăsuire este lui Hristos cu veliar? Sau ce parte credinciosului cu necredinciosul?” [Apost: 47, 68; Sobor 2: 7; Sobor 6: 95; Cartag: 1; Vasilie: 1, 20, 47, 2, Cartag: 6, 15]
CANON 65 Dacă vreun cleric sau mirean va intra în sinagoga iudeilor sau în altarul ereticilor spre a se ruga să se caterisească şi să se afurisească. [Apost: 7, 45, 71; Sobor 6: 11; Ant: 1; Lao: 6, 32, 33, 37, 38]
CANON 71 Dacă vreun creştin ar aduce untdelemn la altarul păgânilor sau în sinagoga iudeilor în sărbătorile lor, sau ar aprinde lumânări, să se afurisească. [Apost: 7, 65, 70; Sobor 6: 11; Ant: 1; Laod: 29, 37, 38; Cart: 59, 82, 123]

Dar cum de Sfintele Canoane, sinodalii noștri au uitat de mult și le calcă pur și simplu în picioare, ar trebui măcar să-și respecte propria lor decizie, dată în anul 2008, în urma trădării pseudo-mitropolitului Corneanu, care s-a “împărtășit” la greco-catolici și a pseudo-episcopului Sofronie Drincec care a slujit slujba de sfințire a Aghiazmei Mari cu un “ierarh” greco-catolic:

Sfântul Sinod a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare în Biserică. Apoi, Sfântul Sinod a luat act de regretul și pocăința acestora, pe care le-a primit ca prim semn de îndreptare.

În legătură cu comportamentul sacramental și liturgic al ierarhilor, preoților, diaconilor, monahilor, monahiilor și credincioșilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române în relație cu alte culte, pe temeiul Sfintelor Canoane și al învățăturii de credință ortodoxă, Sfântul Sinod a hotărât că nu este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtășească euharistic în altă Biserică creștină. De asemenea, nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine și Ierurgii cu slujitori ai altor culte.

Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă și, în consecință, vor suporta sancțiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, și oprirea de la împărtășanie a credincioșilor mireni.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

10 comentarii

 1. Biserica noastra exista intr-o lume paralela. Nu are asa multa legatura cu noi si problemele noastre. Orice se intimpla tac sau abia deschid gura cu cite un comunicat, care nu prea are legatura cu cauza in sine, deoarece urmaresc evitarea problemelor.

  1. Ceea ce a facut acest episcop nici de ascultare nu trebuia sa faca,dar se vede ca a facut de buna voie.Si daca era de ascultare fata de patriarh(pt.ca Sinodul nu cred ca i-a cerut asa ceva) putea sa se eschiveze,sa se dea bolnav sau altceva…
   Deci nu exista nici o circumstanta justificativa pt.a intra impreuna cu un eretic in Biserica,pe picior de egalitate(mai aveau putin si se tineau de mana) , binecuvantand impreuna(numai aceasta si deja este conslujire),intrand in sf.Altar impreuna(dandu-i si intaietate-incredibil).
   Nu cred ca vreun cititor al acestui site a avut puterea si rabdarea sa se uite pana la final.Eu am rezistat numai 16min. si alea pe sarite.
   Sunt preot ortodox pomenitor(nu sunt de acord cu nepomenitorii),dar sunt consternat.Din pacate sunt convins ca multi m-ar intreba de ce nu i-au atitudine in vreun fel.Pai asa cum mirenii nu pot judeca un preot,nici preotii nu pot judeca ierarhii.Deci ar trebui un ierarh sa atraga atentia Sinodului BOR(daca nu chiar mai multi,pt.ca o singura reclamatie ramane fara raspuns cred).Faptul ca nu se gaseste nici un ierarh sa i-a atitudine este grav.Aceasta dovedeste consimtamantul tacit al tuturor ierarhilor.La noi,la romani se merge pe linia”toti sau niciunul”(in rai sau in iad),din cate se vede.
   Trebuie sa ne rugam pt. ierarhie si sa vorbim macar in jurul nostru daca nu public despre aceasta apostazie…

   1. Cine vrea să nu facă păcatul ereziei sau păcatul schizmei sau păcatul judecării episcopului sau alt păcat atunci când face această întrerupere a comuniunii cu erezia şi cu ereticii trebuie să cunoască cu adevărat învăţătura ortodoxă ca să facă o întrerupere a comuniunii adevărată… .

    În clipa în care preotul pomenește episcopul adevărat al episcopiei știe și are în mintea lui și crede cu adevărat că:

    – nu știe cum este în clipa de față episcopul care a căzut în păcatul ereziei;

    – ştie că episcopul care a căzut în păcatul ereziei este episcopul adevărat dacă acesta şi-a revenit din acest păcat al ereziei în clipa de faţă;

    – ştie că episcopul care a căzut în păcatul ereziei nu este episcopul adevărat dacă acesta nu şi-a revenit din acest păcat al ereziei în clipa de faţă;

    – ştie că episcopul adevărat al episcopiei (al aceleiaşi episcopii) este un alt episcop
    dacă episcopul care a căzut în păcatul ereziei nu şi-a revenit din acest păcat al ereziei în clipa de faţă (şi deci este eretic în clipa de faţă), ştie că pe acest alt episcop (arhiereu) îl ştie doar Dumnezeu cine este (o fi chiar Iisus Hristos);

    – ştie că episcopul adevărat al episcopiei (al aceleiaşi episcopii) nu este un alt episcop dacă episcopul care a căzut în păcatul ereziei şi-a revenit din acest păcat al ereziei în clipa de faţă (şi deci este ortodox în clipa de faţă).

    Preotul care face aşa (CUM ESTE MENŢIONAT MAI SUS) nu face nici păcatul judecării episcopului pe care îl cunoaşte după roade (fapte) că a căzut în păcatul ereziei (nu aşează acest păcat al ereziei asupra acestui episcop niciodată, nici în clipa de faţă), nu face nici păcatul schizmei (nu pomeneşte episcopul altei episcopii…), nu face nici păcatul ereziei (nu pomeneşte un eretic…).

    Sunt minuni făcute de Dumnezeu prin care Dumnezeu ne-a arătat că atunci când episcopul episcopiei noastre are probleme. atunci când episcopul episcopiei noastre este căzut în păcatul ereziei. atunci episcopul adevărat al episcopiei noastre este altul (este altul, dar este tot al episcopiei noastre, deci când zicem acest altul ne referim tot la episcopul adevărat al episcopiei noastre) şi tot Dumnezeu ne-a arătat că atunci când preotul are probleme, atunci când preotul este căzut în păcatul ereziei, atunci preotul adevărat este altul. În PROOLOAGE scrie că preoţii pe care oamenii i-au văzut slujind au spus (şi preoţii au spus) că nu au slujit ei, ci alti preoţi au fost cei care au slujit. Deci, aceşti preoţi care au slujit au fost preoţii adevăraţi. Preoții pe care oamenii îi ştiau şi pe care oamenii i-au văzut slujind nu au fost ei preoţii adevăraţi… .

    Preoții care vor să rămână ortodoxi trebuie să întrerupă comuniunea cu erezia şi cu ereticii, trebuie să întrerupă pomenirea episcopului care a căzut în păcatul ereziei, trebuie să rămână în comuniune cu toţi ortodoxii, inclusiv cu episcopul adevărat al episcopiei.

    Preoții care vor să rămână ortodoxi trebuie să pomenească pe episcopul adevărat al episcopiei. Acest episcop adevărat există sigur 100 % şi acesta este în clipa de faţă un episcop ortodox pe care îl stie doar Dumnezeu şi care este şi cine este; noi ştim că:
    – episcopul adevărat al episcopiei este în clipa de faţă chiar episcopul care a căzut în erezie dacă acest episcop şi-a revenit din erezie în clipa de faţă;
    – episcopul adevărat al episcopiei este în clipa de faţă un episcop ortodox (arhiereu) pe care îl ştie doar Dumnezeu cine este (o fi chiar Iisus Hristos) dacă episcopul care a căzut în erezie nu si-a revenit din erezie în clipa de faţă.

    Silvestru Sterie
    E-mail: [email protected]
    Telefon: 0349417596 și 0733975725 (acesta nu funcționează)

  1. Nici chiar așa! Mai sunt câțiva episcopi,unul ar fi P.S.Macarie al Europei de Nord,și încă unul,doi…poate mai mulți,nu au voie să spună,sau nu pot…

 2. dacă ar mai fi vreun ortodox în cadrul sinodului bisericii ortodoxe române ar putea să spună lucrurilor pe nume, dar e erezie generală.

 3. Asta s-a LEGIFERAT in Creta….si papii si toate SECTELE se pot ,,ruga” impreuna/pe fata,ca fiind toate ramuri ale ,,bisericii”=CMB.Nu cred ca a mai existat in Istoria romanilor de 2000 de ani de ortodocsie,ca TOTI,ABSOLUT TOTI intaii sa fie ERETICI cu FAPTE.Pacat ca ptr multi astia reprezinta Biserica si NU ,,biserica” si cica au Sfintenie si Taine spre mantuire…Doamne iarta-ma ca hulesc!E APOSTAZIE TOTALA IN BOR.Ei pot fi usor NUMITI ,,biserica” ECUMENISTA romana…Averchie Tausev-Marea Apostazie,pag 12

  1„Sarea ne cuprinde” – BISERICA ÎNCETEAZĂ DE A MAI FI BISERICĂ. EA DEVINE PSEUDOBISERICĂ, gata de a-l primi pe Antihrist ca ”Mesia”, ÎN AFARĂ DE „MICA RĂMĂŞIŢĂ” A DREPTCREDINCIOŞILOR care, conform cuvintelor EPISCOPULUI IGNATIE BRIANCIANINOV devine „tot mai săracă şi mai săracă”. Toată cultura modernă şi întreaga viaţă umană, orientată exclusiv spre satisfacerea bunăstării aparente, pur materiale a oamenilor, pregăteşte stăruitor şi cu febrilitate omenirea pentru înscăunarea Antihristului. Prin urmare, A SOSIT TIMPUL LIMITĂ PENTRU FIECARE DIN NOI SĂ HOTĂRÂM – UNDE SUNTEM ŞI CU CINE: în această „mică rămăşiţă” a dreptcredincioşilor, în această „turmă mică a lui Hristos”, după cuvintele lui Hristos Mântuitorul Însuşi (Luca 12,32) – CU HRISTOS SAU CU VRĂJMAŞUL SĂU – ANTIHRISTUL ? Aceasta ne învaţă scrierile inspirate de înţelepciunea dumnezeiască ale Sfântului Ierarh Ignatie!
  1„Şi întinzând bucăţica, a dat-o lui Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul. Şi după îmbucătură a pătruns atunci satana în el” (Ioan 13, 26-27). POTRIVIT UNOR TĂLMĂCIRI, IISUS A ÎNTINS BUCĂŢICA DE PÂINE ÎN SARE.
  Iertati-ma!

 4. Fraților, va rog sa înțelegi :aceasta este taina fărădelegii. Diavolul este foarte inteligent. Dacă un mirean oarecare ți-ar spune anumite lucruri, l-ai ignora foarte ușor. Dar asa… Deci, cu cât îl vedeți cu barba și cu “funcția” cât mai mari, cu atât este mai periculos. Va dați seama?!

 5. Doamne ajuta ! Acesta este produsul COMUNSIT ATEU ,de mare rang lumesc . Nu asculta Dmnezeu ,nici o rugaciune in comun , cu acesti eretici . Nu merge la Dumnezeu lucru amestecat . Papistasii se bucura ,se mandresc ,caci au realizat ,acest pas spre pierzania lor ,in comun ,daca nu se trezesc pana la moarte . Sa folosim timpul fratilor ,cu folos pt. vremurile acestea ,cu multa staruinta ..

 6. DUMNEZEU ,A RABDAT DESTUL ,A VAZUT SI VEDE DESTULE ,DE ACEEA , VA FACE MAREA CERNERE ,DE TOATE CATEGORIILE ,CACI DOAR ESTE GRADINA LUI SI ARE SI EL METODELE LUi ,PT. FIECARE IN PARTE . CINE IA IN SERIOS CUVANTUL LUI DUMNEZEU SI MAI PROFUND ,SE VA APUCA SA LUCREZE SERIOS ,CU EL INSUSI ,CU PATIMILE LUI SI CU ISPITELE LUMII ACESTEIA SI CU VRAJMASUL NEVAZT SI VA AVANSA IN VIATA DUHOVNICEASCA RAPID . DUMNEZEU VEDE INTENTIA OMULUI SI AJUTA ENORM . DACA SANT DELASATOR ,COMOD ,M-AM ARAS CU TOTUL !? CACI NU VOI AVEA CREDINTA DESTULA SI VOI FI INDOIT IN PROOROCIRI SI IN TOT CUVANTUL LUI DUMNEZEU ,SPRE PIERZANIA MEA CU DUMNEZEU INAINTE SI CU TOATA VOINTA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button