X

Schismaticii din Muntenegru sunt siguri că Fanarul le va oferi “autocefalia”

Liderul schismaticilor muntenegreni Mihail Dedeici.  Imagine: Sputnik Србијa

“Mitropolitul” Mihail Dedeici este convins că fără structura bisericească pe care o conduce cu “proprietatea sa seculară”, Muntenegru nu va fi un stat integru.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Liderul schismaticilor muntenegreni, “mitropolitul” Mihail Dedeici a numit legea cu privire la libertatea religioasă adoptată de autoritățile muntenegrene “punct de cotitură istoric decisiv” și a declarat că “Biserica Ortodoxă Muntenegreană” (BOM) necanonică va primi în curând recunoașterea deplină din partea Constantinopolului, transmite Sputnik Србијa.

Potrivit lui Dedeici, Muntenegru nu poate exista ca stat integru fără BOM cu “proprietatea sa seculară”.

“Ei (Biserica Ortodoxă Sârbă – n.ed.) doresc să ia în mâinile lor totul ce am făcut noi până în anul 1920 după eliberarea de sub ocupația turcă. Acest lucru nu este posibil. Dacă bisericile și mănăstirile nu se întorc în Muntenegru și apoi la Biserica Ortodoxă Muntenegreană, atunci Muntenegru nu va exista ca stat”, a menționat el.

Ierarhul a adăugat că recunoașterea autocefaliei BOM care, din spusele sale, “prin natura sa și datorită unității dintre stat și biserică în trecut, a fost întotdeauna autocefală și în mare măsură a fost recunoscută de alții de-a lungul istoriei”, în prezent constituie o “problemă arzătoare”.

Publicația sârbă informează că Dedeici și-a exprimat convingerea că “Biserica Muntenegreană” va primi în curând recunoașterea deplină din partea Patriarhiei Constantinopolului.

“Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, al cărui preot eu am fost, mi-a zis că va studia istoria Balcanilor și că autocefalia trebuie acordată altor Biserici Ortodoxe, iar acest lucru se referă și la Biserica Ortodoxă Muntenegreană și Biserica Ortodoxă Macedoneană”, a menționat el.

În august 2019 Dedeici s-a evedențiat prin faptul că a lovit de două ori o femeie în etate care i-a stat în cale.

În noaptea spre 27 decembrie 2019 parlamentul muntenegrean a adoptat cu un vot majoritar “Legea privind libertatea religioasă și statutul juridic al comunităților religioase”, care constrânge drepturile Bisericii Ortodoxe Sârbe. Noua lege prevede că statul este proprietarul majorității bunurilor bisericii, inclusiv al terenurilor, clădirilor și chiar al sfintelor moaște: vorbim despre o cifră care depășește 650 lăcașuri sfinte ale BOS, inclusiv mănăstirea Ostrog, cunoscută în întreaga lume ortodoxă. Adoptarea legii antibisericești a provocat proteste masive pe teritoriul întregului Muntenegru, care continuă până în prezent.

Amintim că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a numit anterior legea antibisericească adoptată în Muntenegru un act de susținere a schismei prin slăbirea Bisericii canonice și încercarea de a o pune într-o stare umilitoare și în dependență periculoasă față de stat. Adresându-se la Bisericile Locale, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a subliniat că ceea ce se întâmplă astăzi în Muntenegru cu Biserica Ortodoxă Sârbă, mâine se poate întâmpla cu oricare Biserică.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button