X

A început regionalizarea României: Trei ministere pregătesc eliminarea structurilor județene și înlocuirea cu structuri regionale

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministerul de Interne, Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene plănuiesc modificări radicale ale organizării în teritoriu prin eliminarea structurilor județene și înlocuirea cu structuri regionale.  Sunt primii pași în direcția unei reforme administrative masive, despre care au dat indicii în ultimele luni atât premierul Orban, cât și președintele Iohannis.

 • Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri în fiecare din cele 40 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat. Structurarea teritoriului pe regiuni în loc de județe nu poate fi însă realizată fără modificarea Constituției, așa că majoritatea ministerelor și instituțiilor centrale și-au păstrat structura teritorială neschimbată de zeci de ani.
 • Reorganizarea din cele trei ministere are loc însă în absența unei strategii unitare, convenite la nivelul întregului guvern. Nu e clar în acest moment pe ce documente programatice sau studii de impact se bazează inițiativele de reformă din cele trei ministere – cheie.

În ultimul deceniu au existat două exemple semnificative de trecere de la structurile județene la cele regionale: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF – în 2013) și SRI în 2019, într-o mișcare surpriză anunțată în premieră de G4Media.ro. Ambele instituții au fost reorganizate pe baze regionale ca să-și eficientizeze activitatea.

Începutul de an a adus însă un anunț oficial de la ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a declanșat consultarea tuturor structurilor din minister pentru o reformă internă. Vela a anunțat că planul de reformă va fi gata la finalul acestei săptămâni. El a indicat că e adeptul regionalizării, dând ca exemplu Inspectoratul General al Jandarmeriei, care a propus o structură regională în locul celei județene, similar cu organizarea existentă deja la Poliția de Frontieră.

”Am discutat cu Jandarmeria, care este de acord să copieze modelul Poliţiei de Frontieră, adică să existe o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectorate actuale, având în vedere faptul că va fi mai eficientă comunicarea, tot ceea ce ţine de organizare şi de acţiunile operative. Pentru minister va fi bine, pentru că se reduc anumite posturi de conducere, cu salarii foarte mari, rămânând astfel economii financiare pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea poliţiştilor sau modernizarea unor dotări… Dacă se face o eficientizare la fel cum are, de exemplu, Poliţia de Frontieră, care a fost prima ce a raportat solicitările Direcţiei Economice, cred că şi comunicarea va fi mai bună. Să nu uităm că noi suntem organizaţi, în prezent, după reforma administrativă din 1968”, a spus luni Marcel Vela.

Și la Ministerul Muncii există discuții despre reorganizarea internă bazată pe structuri regionale în locul celor județene. Potrivit informațiilor G4Media.ro, sunt vizate Inspecția Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), toate organizate în acest moment pe județe, și care ar putea fi organizate pe regiuni.

Al treilea domeniu în care guvernul Orban ar putea descentraliza și organiza administrația pe baze regionale este gestionarea fondurilor europene din Programul Operațional Regional (POR), adică acea linie de finanțare adresată comunităților locale și din care, de obicei, atrag fonduri europene primăriile.

Un memorandum discutat de guvern la finalul anului trecut prevede ca Ministerul Dezvoltării să își piardă calitatea de gestionar al POR în favoarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR), în coordonarea Ministerului Fondurilor Europene.

Există însă și o problemă menționată în documentul oficial: cele 8 agenții de dezvoltare sunt acum ONG-uri care nu pot îndeplini funcția de autoritate de management. Potrivit propunerii, trebuie găsite soluții care să le permită ordonantare de credite ale bugetului de stat, fiind indicată modificarea Legii nr.500/2002 privind finanțele publice.

Citiți și:

Klaus Iohannis INTERZICE ideea de SUVERANITATE si IDEPENDENTA. Apelul academicienilor pentru suveranitate, CENZURAT de Cotroceni

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. Si dupa regionalizare ce urmeaza sa schimbam buletinele de identitate?
  Cade la fix pentru ei ca de la anul se aplica noua lege cu documentele biometrice.
  Banuiesc ca asta urmeaza dupa ce regionalizarea e finalizata.
  Astia chiar vor sa nu scape nimeni nepecetluit!

  1. Cine a spus ca (ne) va fi usor?
   Trebuie sa nu ne panicam si sa megem binisor, precum ardeleanul, inainte spre tinta finala. Sa tinem in minte vie acea proorocie mai putin cunoscuta despre vremurile din urma( este pe ortodoxinfo), in care Parintele (Ava) Ishirion ne transmite ca acei oameni din vremurile din urma, care vor deosebi calea cea buna de cea rea si vor tine astfel dreapta credinta vor fi mai mari decat Sfintii din primele veacuri crestine. Deci se merita orice efort (adica sa nu primim noile buletine) cand e vorba de mantuire. Cred ca pentru multi dintre oameni aceste precizari sau idei sunt nebunia nebuniilor. Dar pentru cei care sunt treji ele(ideile) sunt doar termene de comparatie vis-a-vis de proriile convingeri sau trairi.
   Sa ne tragem semnalul de alarma, dar sa nu deznadajduim. Doamne miluieste-ne!

 2. Mare brânză,pe vremuri era asa,doar au prins si buni nostrii si părinții noștri,cu regiuni,eu nu va inteleg de ce va panicat,nimic nu se intampla fără voia Lui Dumnezeu,Domnul Iisus Hristos pentru rugăciunile Maicii Sale si ale Sfinților sai sa ne întărească sa ne miluiasca, cum spunem din rugăciuni sa ne fie pe buze si pe inimile noastre,nădejdea mea este Tatăl,scăparea mea este Fiul si acoperamantul meu este Duhul Sfânt,Treime Sfântă Slava Tie.

  1. Hai, bre, ca doar nu trebuie sa stam ca bolovanii daca al-cu-coarne impune vreo prostie, numai pentru ca nimic nu se intampla fara ca Dumnezeu sa stie (toti avem perii capului numarati). Avem liberul arbitru, da? Sita cerne, oile se despart de capre in fiecare clipa si cu fiecare gand al nostru.

 3. Inamicii anglo americano sovietici ne-au impus ca in termen de 5 ani sa trecem de la milenarele judete la regiuni si raioane si sa schimbam vegetalele si animalele (Alexandru Moghioros acar Paun) Acum sionistii marxisti cu a lui Marx statuie nu se multumesc doar cu atat. Au distrus sistemul economico social 3 A bazat pe propietatea privata inlocuind-o cu liberalismul Chicago Boys. Au alungat populatia producand refugiatii economici care sa fie inlocuiti ci migrantii “Pactului ONU pentru migranti”.Au distrus invatamantul, obiceiurile de la botez la inmormantare, limba si cultura Au distrus familia prin abrogarea Codului familiei 1953, semnarea parteneriatului civil al familiei de Rovana Plumb la instambul, falsul si ilegalul referendum cu legea scoasa din sertar a parteneriatului civil al familiei care va fi adoptata tacit de deputati. Ne vor cipui legal cu noile CI de la 12 ani. Asta o patim cand somnul ratiunii naste monstri si moroi 1938 (HBOR/ 1937+ PLEBISCITARA CONSTITUTIE BOR/1938) emanati din criptele legii. Asta e de 30 de ani conducerea spre lichidare ca neam si tara de catre restauratia masonico regalist sionista 1938 instruita de sionisti la ASPEN INSTITUTE, AIPAC, FOZ, AJC etc Ne pacalesc cu alegerile (batul rasucit de majorete) libere unde ne pun sa alegem platitori de locuri pe liste de partide ,partide fara drept de a fi alese ca DOAR CETATEANUL are dreptul constitutional de a fi ales dar de fapt se continua planul program sionist. SANATATE ! DOAMNE AJUTA -NE SA SCAPAM DE SATANE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button