X

SUA sfidează suveranitatea Irakului și refuză măcar să discute despre retragerea trupelor de pe teritoriul irakian

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Statele Unite nu intenţionează să discute cu autorităţile irakiene despre o „retragere a trupelor” americane, în ciuda cererii premierului irakian Adel Abdul Mahdi, a transmis vineri Departamentul de Stat american, potrivit AFP.

„În acest stadiu, orice delegaţie care s-ar deplasa în Irak ar fi însărcinată cu discutarea celui mai bun mod de a reconfirma parteneriatul nostru strategic, nu a unei retrageri a trupelor”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus, într-un comunicat.

Premierul irakian demisionar Adel Abdul Mahdi i-a cerut anterior secretarului de stat american Mike Pompeo trimiterea unei delegaţii pentru a organiza retragerea soldaţilor americani din Irak.

El i-a „solicitat să fie trimişi reprezentanţi în Irak pentru a pune în funcţie mecanismele necesare aplicării deciziei Parlamentului în vederea retragerii securizate a trupelor din Irak”, conform unui comunicat al biroului său de presă.

Parlamentul Irakului a votat expulzarea celor 5.200 de soldaţi desfăşuraţi în Irak, după ce Washingtonul i-a ucis la începutul lunii, într-un raid la Bagdad, pe influentul general iranian Qassem Soleimani şi pe colonelul său, irakianul Abu Mahdi al-Muhandis.

Atacul a amplificat sentimentul antiamerican din Irak, iar autorităţile se distanţează din ce în ce mai mult de marele aliat american, în favoarea Iranului, duşmanul înveterat al Washingtonului.

Trupele americane sunt desfăşurate în cadrul unei coaliţii internaţionale de luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

„Prezenţa noastră militară în Irak vizează continuarea luptei împotriva Statului Islamic şi, aşa cum a spus secretarul de stat, suntem hotărâţi să îi protejăm pe americani, pe irakieni şi pe partenerii noştri din coaliţie”, a insistat Morgan Ortagus.

Ea a adăugat totuşi, fără alte precizări, că Washingtonul vrea să aibă o „discuţie” cu guvernul irakian „nu doar pe subiectul securităţii, dar şi pe subiectul parteneriatului nostru financiar, economic şi diplomatic”.

„Vrem să fim un prieten şi un partener al unui Irak suveran, prosper şi stabil”, a dat ea asigurări.

În contextul în care preşedintele american Donald Trump a cerut miercuri NATO să îşi întărească implicarea în Orientul Mijlociu, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a anunţat că discuţiile pentru punerea în aplicare a acestei solicitări au început.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Ca și cum i-ai zice diavolului să plece de buna voie după ce a pus stăpânire pe tine.. E clar că nu va pleca. Doar Hristos îl poate alunga…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button