X

Ca să evite Ucraina, Rusia a început livrările de gaze naturale prin noul gazoduct TurkStream

Cadran Politic

Rusia a început livrările de gaze naturale către Europa prin noul gazoduct TurkStream via Turcia, a anunțat duminică directorul general al companiei Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Rusia urmărește să reducă livrările de gaze către Europa via Ucraina în contextul conflictului înghețat dintre cele două țări și a decis să construiască în consecință conducta TurkStream prin Marea Neagră și să dubleze capacitatea gazoductului NordStream către Germania prin Marea Baltică.

„Livrările de gaze rusești, nu doar pentru noi, dar și pentru Grecia și Macedonia de Nord sunt realizate prin noul punct de intrare (de la granița Bulgariei cu Turcia)”, a precizat Vladimir Malinov, directorul general al Bulgartransgaz pentru postul public de radio bulgar.

Producătorul rus de gaze Gazprom a anunțat anterior că va începe la 1 ianuarie livrările către Bulgaria via TurkStream cu volume de 3 miliarde de metri cubi de gaze. Noua rută ocolește conducta TransBalkan ce trece prin România și Ucraina, ceea ce înseamnă că Bulgartransgaz nu mai trebuie să plătească la Transgaz, operatorul sistemului de transport din România, taxe pentru transportul gazelor.

Anul trecut, Gazprom a livrat prin conducta TransBalkan aproape 3 miliarde de metri cubi de gaze către Grecia și 500.000 de metri cubi pentru Macedonia de Nord.

Malinov a precizat că gazoductul Transbalkan nu este în exploatare în prezent, dar a adăugat că conducta este făcută să poată transporta gaze și pe ruta de revers, aceasta putând livra gaze rusești din Bulgaria către România, Moldova și Ucraina, dacă există cerere.

Rusia construiește TurkStream ca un ansamblu de două conducte, fiecare cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi. Prima conductă are în vedere aprovizionarea Turciei, în timp ce a doua ar urma să plece din Bulgaria către Serbia și Ungaria.

Bulgaria speră să înceapă livrările către Serbia în luna mai și are în vedere finalizarea întregii extensii a TurkStream în Balcani și către Europa Centrală până la finalul anului. Contractul de construcție, în valoare de 1,1 miliarde de euro, a fost semnat în luna septembrie de către Bulgartransgaz cu un grup saudit pe numele său Arkud. Oficialii de la Sofia au denumit proiectul BulgarStream.

În ciuda faptului că Rusia și Ucraina au semnat un nou contract pe cinci ani privind aprovizionarea cu gaze naturale, volumele livrate pe această rută sunt așteptate să scadă de la 65 miliarde de metri cubi în 2020 la 40 miliarde de metri cubi în perioada 2021-2024.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

    1. Asa este, Duhul Căpitanului!
      Și mie imi plac rușii.
      Numai că păpușarii fac tot posibilul ca să nu se alieze două țări ortodoxe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button