X

Un ierarh sârb: Nu recunoaștem “drepturile speciale” ale Fanarului

Episcopul Irineu de Bačka (Bulovič).  Imagine: pecat.co.rs

Episcopul Irineu de Bačka consideră că dorința de întâietate în Biserica Ortodoxă demonstrează ispita papalității.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Episcopul Irineu de Bačka (Bulović) al Bisericii Ortodoxe Sârbe în interviul acordat publicaţiei “Tiparul” a declarat că Biserica Sârbă nu recunoaște drepturile “speciale” ale Patriarhiei Constantinopolului care depășesc regulile bisericești stabilite, relatează publicaţia greacă “Romfea”.

În special, comentând criza Ortodoxiei mondiale în legătură cu așa-numita “problemă ucraineană”, ierarhul a menționat: “Sper că aceasta nu va dura mult timp … Poziția oficială a Bisericii noastre în acest sens este cunoscută tuturor”.

Părintele episcop a subliniat că Biserica Sârbă “recunoaște Patriarhia Constantinopolului ca o Mare Biserică a lui Hristos, iar Primatul său – ca prim episcop ortodox în cinste”.

Mai mult, arhiereul a menționat că în Serbia înțeleg “cu dragoste și recunoștință că anume această Biserică martiră ne-a luminat cu lumina Evangheliei lui Hristos, că prin Sfântul Munte l-am aflat pe Rastko Nemanić ca pe Sfântul Sava, și că la opt secole după aceasta am primit autocefalia”.

În același timp, Episcopul Irineu a declarat: “recunoaștem toate privilegiile Patriarhiei Ecumenice care sunt în acord cu ordinea canonică veche a Bisericii Ortodoxe și cu eclesiologia sa. Însă nu recunoaștem “drepturile speciale”, împuternicirile şi privilegiile stabilite mai târziu şi care depășesc regulile canonice consacrate”.

În plus, episcopul Ireneu a menționat că “Biserica Ortodoxă este organizată după principiul sinodal și nu pe o Întâietate izolată şi absolută, care demonstrează ispita papalității”.

Potrivit episcopului, “Primatul există într-o oarecare măsură, dar numai în limitele sobornicităţii cu alții și niciodată în afara Sinodului (Soborului – n.ed.). În acest context, poziția noastră cu privire la problema Bisericii Ucrainei este de înțeles”.

UJO a scris că potrivit episcopului Irineu de Bačka, Biserica Ortodoxă este în pericolul unei schisme mari.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button