X

Celebru economist: NU va veni o criză clasică. Vor fi falimente în serie

Joseph Stiglitz

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Chiar dacă nu se aşteaptă în prezent la o criză economică similară cu cea din 2008, laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, se aşteaptă la falimente în serie şi se miră că băncile centrale îşi irosesc încă de pe acum muniţia, potrivit unui interviu acordat AFP preluat de agerpres.

“Pe baza a ceea ce ştim, aş spune că nu mă aştept la o criză”, afirmă economistul american cu ocazia apariţiei în Franţa a cărţii sale “People, Power, and Profits”.

Chiar dacă se declară “preocupat” de recenta injecţie de zeci de miliarde de dolari făcută de Banca Centrală a SUA (Fed) pe piaţa interbancară americană, Stiglitz observă pentru moment o “încetinire semnificativă a creşterii (…) care va antrena mai multe falimente”, o aluzie la colapsul recent al touroperatorului britanic Thomas Cook.

“Proasta gestiune a unei companii nu are în mod neapărat consecinţe în perioade de creştere, dar atunci când economia încetineşte aceasta dă faliment”, constată Joseph Stiglitz, care se aşteaptă ca şi alte companii să urmeze acelaşi drum, fără a declanşa însă un cataclism financiar comparabil cu cel din 2008.

“Este adevărat că această situaţie îi face nervoşi pe oameni, dar este nevoie de perturbări mai ample pentru a provoca o criză mondială”, a apreciat Stiglitz, care nu a exclus însă ipoteza ca unele state emergente, cum este Argentina, să intre în criză. “Însă nu cred că acesta este cazul în Europa sau SUA”, a subliniat economistul.

De asemenea, Joseph Stiglitz s-a declarat surprins de decizia Rezervei Federale americane de a reduce dobânda de referinţă precum şi de decizia Băncii Centrale Europene de a relua programul de achiziţie de obligaţiuni, fiind preocupat de posibilitatea ca aceste măsuri, adoptate pentru a relansa creşterea, să se dovedească la final ca având consecinţe minime. “Cred că băncile centrale sunt pe cale să îşi irosească muniţia care le-ar fi utilă în cazul în care situaţia se va înrăutăţi”, a regretat Joseph Stiglitz.

În schimb, Joseph Stiglitz a constatat existenţa unor probleme în primele trei economii mondiale (China, zone euro şi SUA).

“China traversează un moment prost în tranziţia de la o creştere susţinută de exporturi manufacturate la una bazată mai mult pe consumul intern”, subliniază Stiglitz. În cazul zonei euro, economistul se alătură celor care cer Germaniei, prima economie europeană, să investească mai mult pentru a stimula o creştere care ar ajuta Europa. În cazul SUA, Stiglitz crede că problema nu este războiul comercial ci preşedintele Donald Trump. “A generat un nivel atât de mare de incertitudine şi de haos încât a şters o parte din creşterea economică a SUA”, susţine Stiglitz.

“Aceste trei situaţii dau naştere unei încetiniri economice iar războiul comercial nu face decât să agraveze lucrurile”, a apreciat Stiglitz, care pledează în cartea sa pentru un “capitalism progresiv” şi o revenire a statului şi a reglementării pieţelor.

În anul 2001, premiul Nobel pentru Economie a fost împărţit de cercetătorii George Akerlof, Michael Spence şi Joseph Stiglitz, pentru contribuţia adusă în dinamica fluxurilor de informaţii şi dezvoltarea pieţei.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

  1. Tuturor asazisilor ECONOMISTI ai lumii carora li se ofera PREMIUL NOBEL pentru ECONOMIE , at trebui sa primeasca PREMIUL NOBEL pentru PROSTIE MAXIMA daca nici acum cind INGINERII au revolutiont industra la cotele automatizarilor absolute , iar economistii n-au gasit SISTEMUL economico-politic IDEAL care sa nu mai genereze NICIODATA crize si saracie pe majoritatea terei, folosindu-se de vechile metehne paguboase ideologiile STRMBE:
    capitalism/democratie /marxism.
    ECONOMISTILOR, pina cind atita prostie???!!!!

  2. “Falimente sunteți voi, economiști de proastă calitate, infectați de sângele negru al trădării, și flegmați de saliva diavolului. Îmi este silă și scârbă de voi!!!” Sănătate și mântuire! Doamne Ajută! ✝️

  3. Joseph Stiglitz dovedeste inca odata ca a ajuns celebru datorita etniei, nu datorita inteligentei.
    Cine stie cati bani o fi primit ca sa linisteasca turma de dobitoace care este manata spre abator?

  4. La altii se poate,la noi iti iau si pielelea de pe tine:
    Banca israeliană se apropie cu un pas de idealul biblic al împrumuturilor fără dobândă în timp ce ajută familiile defavorizate
    Vești bune pentru întreprinderile mici, cumpărătorii de locuințe și organizațiile non-profit: în curând vor putea accesa împrumuturi fixe cu dobândă scăzută de la Ogen – Fondul pentru împrumuturi sociale, care este în prezent în stadiul avansat de a deveni primul Israel care nu este pentru profit social banca. Ogen este prima dintre cele 2.500 de organizații care a primit o licență extinsă de furnizor de credit de la Autoritatea Piețelor de Capital ale Ministerului Finanțelor.
    https://www.breakingisraelnews.com/137938/israeli-bank-comes-one-step-closer-to-biblical-ideal-of-interest-free-loans-while-helping-underpriveleged-families/

    1. Frate John, oare se vor putea face împrumuturi fără acte de identitate, fără CNP, fără card bancar? Eu cred că nu. Să nu fie și asta o cursă a diavolului – luați bani fără dobândă. Tot ce contează pentru ei e să fii în sistem, ca să te poată însemna, să te țină legat de acte satanice .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button