X

Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta: „Decizia Patriarhului Ecumenic duce la schismă”

Photo: vimaorthodoxias.gr
Foto: vimaorthodoxias. gr

Într-o nouă scrisoare deschisă, fostul ierarh conducător al Mitropoliei de Kalavryta, Preasfințitul Mitropolit Ambrozie, solicită ierarhilor Bisericii Ortodoxe din Grecia să respingă așa-numita „Biserică Ortodoxă din Ucraina” (OCU), afirmând că acțiunile Patriarhului Constantinopolului în Ucraina provoacă alte schisme în Biserică.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Scrisoarea a fost republicată de portalul grecesc vimaorthodoxias.gr.

Mitropolitul Ambrozie a adresat o scrisoare profesorului Dimitrie Tselengidis de la Universitatea din Tesalonic, care la rândul său a publicat recent o scrisoare deschisă Sfântului Sinod din Grecia cu privire la problema ucraineană, expunând implicațiile dogmatice odată cu recunoașterea unui astfel de grup.

Biserica grecească a amânat în mod continuu o decizie cu privire la problema ucraineană, timp în care au fost supuși unor mari presiuni pentru recunoașterea OCU. Sinodul a creat două comisii pentru a investiga problema, rezultând rapoarte contradictorii cu privire la concluziile și recomandările comisiilor, deși surse de încredere informează că s-a  argumentat în favoarea recunoașterii proiectului Constantinopolului în Ucraina.

Pe de altă parte, diverși ierarhi, clerici și laici s-au pronunțat împotriva unei astfel de decizii anarhice, solicitând ierarhiei să rămână fideli Ortodoxiei. Pe lângă scrisoarea teologului Tselengidis, un grup de clerici și laici a publicat recent o scrisoare deschisă pe această temă, care a fost semnată până în prezent de mai mult de 1.000 de persoane.

În scrisoarea sa, publicată pe 17 septembrie, Mitropolitul Ambrozie mulțumește Dr. Tselengidis „din toată inima” pentru „acțiunea sa eroică” de a face cunoscută această scrisoare deschisă.

„Fără rezerve, susținem declarația onorabilului profesor și afirmăm fără nicio ezitare: DECIZIA PATRIARHULUI NOSTRU ECUMENIC, ÎNALTPREASFINȚIA SA BARTOLOMEU, cu o precizie matematică, CONDUCE BISERICA NOASTRĂ ORTODOXĂ ÎN SCHISMĂ! După deciziile eretice ale Sinodului de la Kolymbari [Sinodul Cretei – nn.], acordarea autocefaliei bisericii schismatice din Ucraina reprezintă LOVITURA FINALĂ dată TRUPULUI SFÂNT AL BISERICII ORTODOXE”.

Prin urmare, Mitropolitul Ambrozie a republicat scrisoarea doctorului Tselengidis pe propriul său site, în speranța că ierarhii Bisericii grecești vor respinge autocefalia OCU, în ciuda presiunii din partea patriarhului de la Constantinopol.

„Doamne, mântuiește Ortodoxia!”, încheie presfinția Sa.

Râvnitorul ierarh făcuse deja un apel către Patriarhul Bartolomeu, în octombrie anul trecut, reamintindu-i responsabilitatea sa pentru unirea Bisericii și l-a îndemnat să renunțe la calea care duce spre schismă.

„Avem prea puține probleme de genul acesta”, a spus Mitropolitul Ambrozie la acea vreme, adăugând „iar acum patriarhul nostru este pe punctul de a se confrunta cu o ciocnire eclesiastică între Patriarhia Ecumenică și marea Biserică Rusă!”

„O nouă schismă bate la ușa Bisericii! Dacă la aceasta se adaugă disputele interne care au apărut după Sinodul de la Kolymbari, atunci situația Bisericii din vremurile noastre devine extrem de tragică ”, și- a exprimat îngrijorarea mitropolitul grec.

Preasfinția Sa s-a retras luna trecută după 41 de ani de slujire episcopală: Mitropolitul grec Ambrozie de Kalavryta a demisionat: “Țara noastră este în primejdie, iar credința se află sub asediu”

traducere de Nicoleta D.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button