X

Sinodul Greciei recunoaște autoritatea patr. Bartolomeu de a acorda autocefalie

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

UPDATE: Conform Theodosie. ro:

… a fost aprobată doar pe jumătate autocefalia acordată de Patriarhia Ecumenică schismaticilor ucraineni, conform ΟρθοδοξιαInfo. Mai exact, într-o postare cu o știre exclusivă, portalul amintit informează că a fost recunoscut deocamdată doar dreptul Patriarhului Ecumenic de a întemeia noi Biserici autocefale. Probabil pe baza referatelor Comisiilor sinodale însărcinate să studieze acest subiect.

Pasajul din comunicatul oficial al Sinodului este acesta:

“În urma referatelor Comisiilor Sinodale pe probleme dogmatice și canonice și pe relațiile inter-ortodoxe și inter-creștine cu privire la chestiunea ucraineană, Sinodul permanent recunoaște dreptul canonic al Patriarhului Ecumenic de acordare a autocefaliei, precum și prerogativele Întâistătătorului Bisericii Greciei de a gestiona mai departe chestiunea recunoașterii Bisericii din Ucraina.”

După cum era de așteptat, o hotărâre de o asemenea importanță nu putea fi încredințată decât Sinodului mare (Ierarhiei). Probabil în acest fel se poate pronunța Arhiepiscopul Atenei, doar sinodal. Semnalăm exprimarea curioasă cum că Patriarhul, nu Patriarhia Ecumenică are dreptul de a acorda autocefalie și că Întâistătătorul, nu Sinodul Bisericii Greciei se ocupă mai departe de recunoașterea ucrainenilor.

Arhiepiscopul Ieronim: „Nu pot să-mi asum responsabilitatea de unul singur”

„Nu pot să-mi asum o astfel de responsabilitate de unul singur [adică recunoașterea autocefaliei bisericii ucrainene], voi duce problema în Sfântul Sinod al Ierarhiei pentru a decide asta”.

Aceste cuvinte le-ar fi rostit arhiepiscopul Ieronim al Atenei și a toată Grecia, în cadrul ședinței Sfântului Sinod permanent încheiat astăzi.

Problema recunoașterii noii biserici autocefale ucrainene a fost, de asemenea, pusă pe ordinea de zi.

Conform informațiilor Romfea, discuția a avut loc într-o atmosferă calmă, unde toți membrii Sinodului și-au exprimat părerile.

„Cu toții am recunoscut privilegiul Arhiepiscopului de a hotărâ singur această problemă”, a spus un ierarh care a participat la întâlnire.

Aceeași sursă a subliniat că arhiepiscopul Ieronim a ascultat cu mare interes opiniile ierarhilor și le-a mulțumit pentru sprijinul acordat și recunoașterea privilegiului său.

În cele din urmă, informații pe surse indică faptul că arhiepiscopul Ieronim va propune să discute problema Ucrainei după alegerile mitropoliților din octombrie.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. Dupa 8 octombrie se deschide drumul Iranului spre invazia Arabiei Saudite si a Orientului Mijlociu si se va implini profetia părintelui Paisie Aghioritul:
  “Când veţi auzi că apele Eufratului sunt îngrădite de turci în susul lor cu un baraj şi sunt folosite pentru irigare, să ştiţi atunci că deja suntem în proces de pregătire a acelui mare război şi astfel se deschide drumul pentru armata de două sute milioane de oameni a răsăritului, precum spune Apocalipsa. Printre pregătiri va şi aceasta: va trebui să sece râul Eufrat ca să poată trece o armată numeroasă.”
  La nord de Basra, în sudul Irakului, Eufratul se unește cu Tigrul, formând râul Șat al-Arab, care la rândul său se varsă în Golful Persic. Riul Tigru va seca din 8 octombrie si astfel râul Șat al-Arab va putea fi traversat de iranieni, care vor pune stapanire pe tot Golful Persic!
  Din 8 octombrie, Turcia se pregătește să inunde un oraș care datează de acum 12.000 de ani și în care trăiesc în prezent mii de persoane, pe malul râului Tigru
  Orașul Hasankeyf este considerat a fi una dintre cele mai vechi așezări din Mesopotamia. Locuitorii au la dispoziție o lună să își părăsească locuințele.
  https://stirileprotv.ro/stiri/international/orasul-de-12-000-de-ani-pe-cale-sa-fie-inghitit-de-ape-gestul-comis-de-autoritati-foto.html
  Barajul Ilisu de pe Tigru
  https://www.youtube.com/watch?v=Juh4i3em8UU
  The Ilısu Dam will be a 135 m (443 ft) high and 1,820 m (5,971 ft) wide rock-fill embankment dam with a structural volume of 43,900,000 m3 (35,590 acre⋅ft). It will be 15 m (49 ft) wide at its crest and 610 m (2,001 ft) wide at its base.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Il%C4%B1su_Dam

 2. Ce mi se pare curios este faptul ca deciziile se iau de persoane singure si nicidecun de grupari. Cum nu se mai respecta zicerea:”Acolo unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu cu ei”, acesta este un motiv in plus pentru a deduce ca dreptul patriarhului Bartolomeu de a recunoaste noi biserici autocefale este unul lipsit cu totul de harul lui Dumnezeu. S-a vazut clar in 2016, in Creta, ca si un intreg Sinod a gresit adoptand erezia ecumenismului, deci cu atat mai mult poate gresi o singura persoana, chiar de este vorba de un patriarh ecumenic. Doar la catolici papa este infailibil, desigur ca dintr-o acceptiune iresponsabila(nebuneasca). Tot ceea ce nu respecta Evanghelia sau invatatura lui Hristos este lumesc sau nebunesc. Iar papa si acum (mai nou sau nu chiar nou) patriarhul Bartolomeu nu respecta invatatura Evangheliei. Deci, directia aratata de acestia doi, dar si de sustinatorii lor, este una anti-Hristos.
  Dumnezeu sa ne lumineze pe toti sa putem deisebi dreapta de stanga!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button