X

Securitatea cibernetică a implementării 5G în România discutată în CSAT

5g

Raportul privind securitatea cibernetică a implementării sistemului 5G în România, la care au participat mai multe structuri româneşti care ţin de securitatea naţională, va ajunge pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), unde preşedintele Klaus Iohannis va avea ocazia să acţioneze conform declaraţiilor sale politice, a afirmat luni ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, în plenul Parlamentului.

„Vizavi de Memorandumul pe care Guvernul României l-a semnat, la nivel guvernamental, cu Administraţia americană, le-aş reaminti colegilor de la PNL că propriul lor candidat pe care ei îl susţin orbeşte şi surzeşte, fiindcă altfel ar fi auzit că pe data de 13 august candidatul-preşedinte Klaus Iohannis a spus că subiectul ce ţine de securitatea cibernetică a implementării 5G ar trebui să fie subiect pe agenda CSAT, fapt pentru care vă pot spune că într-un parcurs paralel cu tot ceea ce v-am povestit în această ‘Oră a Guvernului’ a existat un alt parcurs, demarat la începutul anului 2019, unde s-au integrat poziţii ale diferiţilor actori din Administraţie implicaţi în securitatea cibernetică pentru implementarea 5G, discuţia a ţinut capul agendei pe multe dintre forumurile şi structurile ce ţin de securitate naţională şi vă asigur că din punctul meu de vedere un document final va ajunge pe masa CSAT, unde preşedintele României va avea ocazia să şi facă ce spune, va avea ocazia să-şi materializeze declaraţiile politice, dând astfel posibilitatea ca acest memorandum şi clauzele cuprinse să-şi găsească un perimetru legal de reglementare astfel încât să devină efectiv”, a declarat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor a ţinut să sublinieze că Guvernul, şi nu şeful statului, a semnat cu Administraţia SUA memorandumul de la Washington.

Ambasadorul României la Washington şi ambasadorul SUA la Bucureşti au semnat în Capitala SUA, pe 20 august, un memornadum privind evaluarea riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea securităţii implementării tehnologiei 5G.

„Ţin să precizez că memorandumul semnat la Washington pe 20 august nu a fost semnat de preşedintele-candidat, domnul Klaus Iohannis”, a adăugat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor le-a transmis parlamentarilor Opoziţiei că securitatea sistemului 5G e un subiect foarte sensibil.

„Aş mai adăuga că tot ce ţine de securitatea cibernetică 5G este un subiect de o sensibilitate evidentă, şi am căutat prin poziţia mea publică să nu creez din acest subiect un subiect de dispută politică. Aş vrea să cred că securitatea privind implementarea 5G poate fi o bună ocazie pentru noi toţi, din tot spectrul politic, de bună relaţionare inter-instituţională”, a afirmat Alexandru Petrescu.

Pe de altă parte, el a declarat că „licitaţia 5G nu are cum să fie un eşec, pentru că ea a fost planificată a se desfăşura şi finaliza în trimestrul IV a anului curent.”

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a fost invitat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea „Ora Guvernului”, care a avut loc la solicitarea grupului liberal.

Categorii
Big brother
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. Pe scurt „securitatea cibernetica” inseamna sa se implementeze 5G-ul americanilor in locul celui chinezesc. Deci echipamente americane etc. Este vorba de „razboiul comercial” intre SUA si China. Dar de 5G oricum nu scapam si nici de cancerul pe care-l aduce „in numele evolutiei”!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.