X

Iran dispune acum de centrifuge nucleare avansate, încălcând acordul nuclear din 2015

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În ciuda unui acord nuclear din 2015 Iran a activat un lanț de centrifuge avansate pentru a accelera îmbogățirea uraniului, a declarat sâmbătă un înalt oficial iranian, ridicând miza pentru puterile europene care se străduie să prevină prăbușirea acordului. 

Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, a anunțat noile măsuri la o conferință de presă din Teheran, avertizând că a mai rămas puțin timp pentru salvarea acordului.

Hassan Rouhani, președintele iranian, a declarat săptămâna aceasta că Iranul va anula restricțiile acordului privind cercetarea și dezvoltarea nucleară și va extinde utilizarea centrifugelor avansate de producție de material fisionabil.

„Acești pași sunt reversibili dacă cealaltă parte își îndeplinește promisiunile”, a spus Kamalvandi, cerând națiunilor europene să despăgubească Teheranul în urma retragerii de anul trecut al Statelor Unite din cadrul pactului.

„Nu putem rămâne în această afacere în mod unilateral”, a spus el.

Acordul a fost semnat de Iran și de puterile mondiale în 2015, cu scopul de a frâna
activitățile nucleare ale Iranului în schimbul evitării unor sancțiuni internaționale de largă amploare. Președintele Donald Trump a abandonat acordul și a reimpus un embargo aproape total asupra economiei iraniene în toamna trecută, frustrându-i pe aliații europeni care au ajutat la negocierea acordului.

Conform acordului, Iranului i se permit activități de cercetăre și dezvoltăre limitate cu centrifuge avansate. Acestea accelerează producția de materie primă care poate fi utilizată pentru fabricarea unei bombe nucleare. Kamalvandi a declarat sâmbătă că Iranul a început să injecteze gaz de uraniu în centrifuge, ceea ce contribuie la accelerarea procesului. El a spus că Agenția Internațională pentru Energie Atomică, filiala ONU de observație și coordonare a activităților nucleare, a fost informată cu privire la pașii recenți.

Iran a depășit deja plafoanele acordului legate mărimea și puritatea stocului său de uraniu îmbogățit, parte a unei strategii de a pune presiune crescândă asupra Europei pentru a renegocia condițiile acordului. Oficialii iranieni au declarat că, la fiecare 60 de zile, ei își vor reduce progresiv angajamentele luate în cadrul acordului până când Europa va negocia condiții economice îmbunătățite și va compensa efectele sancțiunilor impuse de SUA.

În ultimele săptămâni Franța a lansat o inițiativă de a acorda Iranului o linie de credit în valoare de 15 miliarde dolari pentru a compensa vânzările pierdute de petrol. În cadrul acestei inițiative, Iran ar trebui să revină la respectarea deplină a acordului nuclear.

Însă administrația Trump, care a demarat o „campanie de presiune maximă” pentru izolarea Iranului, pare puțin înclinată să aprobe un astfel de pachet financiar. Statele Unite au depus eforturi deosebite pentru a stopa exporturile de petrol ale Iranului, inclusiv emiterea unui mandat de sechestru asupra unui mare petrolier iranian reținut de Gibraltar în iulie.

Administrația SUA a afirmat că nava iraniană Adrian Darya 1 transporta petrol în Siria și, prin urmare, încălca sancțiunile impuse de SUA și astfel a trecut sub incidența confiscării.

Gibraltar a eliberat petrolierul luna trecută și acesta a navigat prin Marea Mediterană. Conform datelor publice de urmărire a traficului naval, petrolierul iranian și-a dezactivat transponderul săptămâna trecută.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. In timpul raboiului din Bosnia-Hertegovina de acum 25 de ani, Iranul a acordat ajutor militar – inclusiv in soldati / voluntari – trupelor musulmane-bosniace, care urmau sa formeze un stat islamic in Europa.
  Iranienii sunt shiiti, in timp ce bosciacii musulmanbi sunt suniti – intre cele doua confesiuni, fiind cum se stie o dumanie ce dureaza de 1400 de ani. Prin urmare ajutorul nu prea era normal.

  Mai nou Turcia vrea si era arma nucleara.

  Doua state islamice conservatoare, expansioniste, cu forta economica in crestere, dotate cu arme nucleare nu au cum sa fier ceva bun pentru noi pe termen lung.

 2. OFF TOPIC
  Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, a făcut preinfarct, informează România TV. Starea politologului care candidează la alegerile prezidențiale din acest an este una stabilă acum, informează postul de știri
  Alexandru Cumpănașu a făcut preinfarct după ce a ieșit din emisiunea lui Ciutacu
  Conform România TV, Alexandru Cumpănașu a plecat de la emisiunea „Punctul culminant” moderată de Victor Ciutacu direct la spital. Cel care și-a anunțat candidatura la prezidențiale în urma tragediei de la Caracal a fost sub stricta supraveghere a medicilor noaptea trecută, iar acum se află în afara oricărui pericol. Cumpănașu va fi supus unor investigații medicale amănunțite.
  Alexandru Cumpănașu a devenit cunoscut datorită implicării sale în aflarea adevărului în legătură cu dispariția Alexandrei Măceșanu, tânăra dispărută pe 24 iulie iulie, despre care se spune că ar fi fost răpită, violată, ucisă și arsă de Gheorghe Dincă. Acesta nu crede varianta oficială a autorităților și spune că la mijloc e o întreagă caracatiță.
  Candidatul Cumpănașu, criticat
  De altfel, Cumpănașu a cerut Poliției Române să ofere informații despre toate cazurile de dispariție care au avut loc în țara noastră în ultimii ani, căci cifrele sunt înspăimântătoare. Cumpănașu este apreciat, dar mai ales criticat după ce a devenit un personaj extrem de popular în urma tragediei de la Caracal. Românii cred că Alex Cumpănașu nu ar trebui să profite politic de pe urma tragediei nepoatei sale, cu care s-a aflat că nu ar fi avut o relație foarte apropiată.

  https://www.fanatik.ro/alexandru-cumpanasu-a-facut-preinfarct-starea-lui-este-stabila-acum-19070232?utm_source=antena3HPSport&utm_medium=referral&utm_campaign=unici&utm_content=antena3HP

 3. Israelul vrea razboi cu Iordania!
  Netanyahu promite anexarea Cisiordaniei ocupate dacă va câștiga alegerile legislative de pe 17 septembrie
  ”Astăzi anunț intenția mea de a aplica, alături de viitorul guvern, suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului și partea de nord a Mării Moarte.” “Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom extinde suveranitatea evreiască asupra tuturor așezărilor”
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-23361064-netanyahu-promite-anexarea-cisiordaniei-daca-castiga-alegerile-legislative-17-septembrie.htm
  Jordanian journalist warns against canceling Israel-Jordan peace treaty
  https://www.jns.org/jordanian-journalist-warns-against-cancelling-israel-jordan-peace-treaty/

 4. Bravo lor! Istoria arata ca numai asta te apara de “democratia” livrata din borbardiere.
  Care acord a incalcat Iranul? Ala pe care l-a rupt ussa imediat ce a venit cifulitul roscat si santajeaza celelalte tari sa se aliniezi dupa ei? Singurii care au facut ceva pe sanctiunile ilegale ale fascistilor ussa sunt chinezii, care-si vad linistiti de ale lor. Rusine europei ca s-au pus in postura de pechinezii astora.
  Si apropo; ca si israhellul care “oficial” nu are arme nucleare; cica si prin Iran au ajuns deja ceva focoase ramase la dezmebrarea fascistilor uki. Cica nu prea ies la numaratoare ceva 250+ de capete nucleare. N-or putea ei atinge ussa (inca) dar israhellul sigur dispare de pe harta la o adica. Probabil ca de asta si stau ei linistiti, nu incearca sa atace si doar ii infometeaza cu sanctiunile lui peste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button