X

Pr. prof. Theodor Zisis: Cei care recunosc autocefalia schismaticilor din Ucraina se află în afara Bisericii

Protopresbiter Theodor Zisis.  Foto: agionoros.ru

Preotul și teologul grec, Theodor Zisis, consideră că nu se poate face o pomenire liturgică a acelor ierarhi care recunosc OCU (nn. “Biserica” autocefală a Ucrainei).

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Theodor Zisis, profesor emerit al Facultății Teologice a Universității Aristotel din Salonic, crede că recunoașterea OCU atestă separarea de Biserică. El a spus acest lucru în articolul său „Noua eclesiologie a Fanarului a dus la „consiliul” cretan și la „autocefalia” ucraineană, textul complet fiind publicat de portalul agionoros.ru.

În special, părintele Theodor subliniază că „în afara Bisericii vor fi cei care vor fi în comuniune cu schisma ucraineană, cauzată de Patriarhul Bartolomeu”.

Potrivit acestuia, „am afirmat de nenumărate ori că vom cădea în schismă dacă pomenim alți episcopi schismatici… Ne referim, desigur, la schismaticii ucraineni, cărora Patriarhul Ecumenic Bartolomeu le-a acordat autocefalie după ce ar fi refăcut canonicitatea lor fără niciun drept și competență, invadând jurisdicția altei patriarhii și încălcând autonomia și independența completă a Bisericilor autocefale.”

Mai mult, „acum este dificil să găsești o scuză pentru a continua pomenire liturgică a episcopilor care recunosc schismaticii ucrainieni”.

El observă că până în prezent nicio Biserică Ortodoxă nu a recunoscut OCU, în timp ce „Biserica greacă, deși nu a recunoscut noua biserică pseudo-autocefală, tot amână luarea deciziilor și este supusă presiunilor, politice și ecleziastice, pentru a fi prima care să provoace o scindare în lumea Ortodoxiei, pentru ca alte Biserici să o urmeze”.

Părintele Theodor consideră că „Patriarhul Bartolomeu, care acționează în Ucraina într-un mod neconciliant… nu numai că nu a restabilit unitatea, ci a agravat și mai mult scindarea prin persecuția și ura față de canoanele ortodoxe”.

Prin urmare, potrivit proto-presbiterului Theodor Zisis, „schisma nu se limitează doar la Ucraina, ci se răspândește în întreg spațiul ortodox bisericesc”, în timp ce „izolarea și încetarea comunicării între Bisericile Locale datorită jurisdicțiilor și scaunelor stabilite conform sfintelor canoane, vor provoacă o schismă incurabilă și mai mare “.

Mai devreme, UJOU a scris că Pr. Theodor Zisis este convins că Constantinopolul denaturează în mod deliberat adevărul istoric pentru a sprijini o scindare în Ucraina.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Asa este! Din erezie (ecumenism) se mai poate ieși prin pocăință, dar din schisma, nu! Este sinucidere curata! Sa luam aminte! De aceea prin nepomenire te autoimunizezi fata de ecumenism și ai scăpat și de schisma dacă, ferească Dumnezeu, “Bor-ul” ii vor recunoaște pe schismatici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button