X

Ucraina caută salvare spre România în cazul unei întreruperi a gazului de către Rusia

Foto: Entsog

Ucraina a semnat un contract cu Republica Moldova pentru modernizarea staţiilor de distribuire a gazelor astfel încât să efectueze importuri din România, pe fondul riscului întreruperii alimentării de către Rusia, anunţă compania Ukrtransgaz.

O mare parte din exporturile de gaz rus spre Uniunea Europeană tranzitează reţele din Ucraina. Consumatorii ucraineni pot accesa pentru nevoi proprii gaz din fluxul rus care alimentează Europa. Dar acordul Rusia-Ucraina privind tranzitul gazelor spre Europa urmează să expire în ianuarie 2020, iar autorităţile de la Kiev se tem că Rusia ar putea opri alimentarea.

„Companiile Ukrtransgaz şi Moldovagaz (…) au stabilit soluţiile tehnice necesare pentru crearea de noi capacităţi de import în baza sistemului de gazoducte transbalcanic, pe direcţia sud-nord. Principalul obiectiv al cooperării este diversificarea reţelelor de alimentare a Ucrainei în cadrul acţiunilor de pregătire pentru perioada de toamnă-iarnă 2019/2020”, a transmis luni seară compania de stat din Ucraina într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Este de aşteptat ca până la 1 ianuarie 2020 să fie realizată o capacitate constantă pentru importuri din România de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, indiferent de volumul fluxului tranzitului de gaz rus pe teritoriul Ucrainei”, precizează Ukrtransgaz, subliniind că gazele vor fi importate prin conductele Razdelnaia-Ismail şi Şebelinka-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail.

Staţiile de distribuire a gazului din Grebeniki (Ucraina) şi Căuşeni (R.Moldova) vor fi modernizate şi vor permite schimbarea direcţiei fluxului.

„Pentru Ucraina şi Republica Moldova, acest proiect are o importanţă strategică (…)”, subliniază Ukrtransgaz.

Categorii
Externe
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

5 comentarii

 1. Cu ocazia asta pot să interzică limba română în Ucraina iar etnicii români să fie arestați și duși în lagăre de munca….gaz vor primi sigur…și chiar gratis sau însoțit de ajutoare.

  1. Cred ca in acest context se pot pune conditii pentru protejarea românilor din vechile terirorii românești, aflate sub ocupația Ucrainei… conditia primă ar fi să avem politicieni capabili sau măcar… români

   1. Sau am putea sa le rascumparam teritoriile romanesti de la ukrainieni, platind cu gaz, daca tot avem asa de mult in Marea Neagra.

    1. Cum sa plătim pentru ceva ce este al nostru? Oricum nu se poate, nu vor accepta așa ceva și renunțarea la aceste teritorii este o condiție a aderării la NATO

   2. Pare mai curand un DIKTAT american. Ucraina este o unealta a SUA in lupta contra Rusiei, iar Romania o va sustine cu gazele din Marea Neagra.
    Cititi si declaratia Trump-Johanis de ieri.

    O fi negiciat ceva Johanis pt romanii din Ucraina in schimbul gazelor ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.