X

Senatul SUA laudă crearea „Bisericii” schismatice din Ucraina și recunoaște sprijinul acordat patr. ecumenist Bartolomeu

Senatul Statelor Unite a adoptat în unanimitate o rezoluție privind a 5-a aniversare a "Revoluției demnității" în Ucraina, în care a apreciat crearea OCU, numindu-l "o etapă importantă în construirea viitorului propriu al Ucrainei, fără influență rusă"

Foto: Pravblog

Sprijinul guvernului american pentru rolul său în crearea noii biserici schismatice din Ucraina a fost recunoscut în mod deschis atât pe partea americană, cât și pe cea ucraineană, deși Patriarhia de Constantinopol continuă să nege că a existat o influență politică asupra deciziei sale de-a crea și a oferi un tomos de autocefalie.

Arhiepiscopul Elpidoporos, noul șef al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești a Americii, jurisdicția Patriarhiei de Constantinopol, s-a întâlnit marți cu președintele Trump și cu vicepreședintele Pence.

Relația dintre guvernul Statelor Unite și noua structură schismatică din Ucraina (OCU) a continuat mai apoi în aceeași zi, unde și Arhiep. Elpidoporos a participat la o conferință a Departamentului de Stat privind libertatea religioasă, alături de doi episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (OCU) schismatice.

Potrivit unui comunicat de presă al OCU, la conferință au participat de asemenea purtătorul de cuvânt al Mitropoliei de Kiev și șeful adjunct al Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii, „Arhiepiscopul” Evstraty Zorya din Chernigov și Nizhyn și „Arhiepiscopul” Clement din Crimeea, cu binecuvântarea primatului schismatic, „Mitropolitul” Epifanie Dumenko.

Ierarhii OCU au felicitat personal pe Arhiep. Elpidoporos la recenta întrevedere și, la invitația sa și arhonii Ordinului Patriarhiei Constantinopolului din Sf. Andrei au participat la o recepție organizată de Ordin cu prilejul primei vizite a Arhiepiscopului la Washington.

OCU raportează că, în timpul primirii, episcopii schismatici au avut de asemenea ocazia de a saluta pe Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte, Teofil al III-lea. Reamintim că în ianuarie, Patr. Theofil a evitat o întâlnire cu fostul președinte ucrainean Poroșenko, care a dorit să aducă cu el reprezentanți ai OCU schismatică. El a rezistat, de asemenea, presiunii de a concelebra cu schismaticii, iar Patriarhia verifică în mod strict loialitatea jurisdicțională a tuturor clerului din Ucraina.

La o zi după conferință și recepție, Ambasada Ucrainei în SUA a raportat că Senatul Statelor Unite a adoptat în unanimitate o rezoluție privind a 5-a aniversare a „Revoluției demnității” în Ucraina, în care a apreciat crearea OCU, numindu-l „o etapă importantă în construirea viitorului propriu al Ucrainei, fără influență rusă”.

O serie de declarații care arată acest sprijin provin de la diferite organisme din cadrul guvernului SUA, atât înainte, cât și după crearea OCU. În ianuarie , secretarul de stat Mike Pompeo a publicat un mesaj despre „ocazia importantă” de acordare a unui tomos de autocefalie schismaticilor ucraineni. În iunie, Makary Maletich, fostul șef al schismaticei „Biserici Ortodoxe Autocefale din Ucraina”, a recunoscut deschis că Patriarhul Bartolomeu a decis să meargă mai departe cu proiectul autocefaliei ucrainene pentru că a avut sprijinul SUA și al celorlalte mari puteri occidentale.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

  1. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
    ………….
    PATRIARHIA DE CONSTANTINOPOL RESPINGE ACUZELE POTRIVIT CĂRORA AR FI PRIMIT “VREO FORMĂ DE COMPENSAȚIE” ÎN SCHIMBUL ACORDĂRII TOMOSULUI DE AUTOCEFALIE UCRAINEI. (articol în franceză din 17 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii)
    https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2019/07/patriarhia-de-constantinopol-respinge.html?fbclid=IwAR37BBjyELpMfam1QyBqIE2GkukcjofZJiKIrQ4P0W4xhdwhQQntSpmP_Wc

    1. Dar manastirile ucrainene care li s-au dat? Nu le-au luat acasa dar veniturile lor umfla conturile constantinopolitanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.