X

Muzeul Antipa la un pas să piardă terenul în favoarea Elie Wiesel

De mai bine de doua saptamani auzim cum numeroase personalitati, politicieni si institutii cer Guvernului sa renunte la intentia de a ceda jumatate din curtea Muzeului Antipa pentru a fi construit acolo Muzeul Holocaustului.

Propunerea au facut-o cei de la Institutul Elie Wiesel, iar Guvernului i s-a parut o idee buna, chiar daca, undeva prin sertare, zaceau planurile de extindere de la Antipa, unul dintre cele mai vechi si vizitate muzee, care a ramas la aceleasi dimensiuni ca in urma cu un secol.

Insa cum a ajuns Institutul sa isi caute singur loc de construit muzeul? Povestea duce, ca in cazul multor scandaluri din Bucurestiul ultimilor ani, la Gabriela Firea, PSD si haosul creat in administratie.

Promisiuni „din burta”

In vara lui 2016, Comitetul Evreiesc American si-a trimis reprezentanti la Bucuresti care s-au intalnit cu toti liderii momentului, de la Klaus Iohannis si Dacian Ciolos, la Liviu Dragnea sau Gabriela Firea.

Apoi, doi reprezentanti ai Muzeului Holocaustului din Washington vin de asemenea la Bucuresti si, in prezenta unui oficial al Ambasadei SUA, stabilesc cu Gabriela Firea, recent inscaunata peste Capitala, ca Primaria sa ofere gratuit o cladire Institutului Elie Wiesel, pentru infiintarea muzeului.

Doua zile mai tarziu, la Primarie e inregistrata cererea Institutului ca Palatul Dacia, cladirea istorica din strada Lipscani 18-20, sa-i fie cedat pentru amenajarea Muzeului Holocaustului.

Urmatoarea saptamana, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Firea deja supunea dezbaterii si aprobarii proiectul de hotarare care sa oficializeze transferul. Cu unanimitate de voturi, CGMB aproba drept de administrare pentru eternitate Institutului.

Incepe procesul

In scurt timp, insa, la Primarie au inceput sa fie inregistrate plangeri legate de aceasta hotarare si, cum ele nu si-au gasit rezolvare, a fost initiata o actiune in instanta de catre 5 bucuresteni. Ei cereau anularea hotararii, aratand ca ea contravine unei alteia, luate tot de CGMB in urma cu mai multi ani.

Palatul Dacia a fost cumparat de Primaria Bucuresti in 2013, cand primar era Sorin Oprescu, cu 63 milioane de lei, banii contribuabililor. Scopul acestei achizitii a fost insa explicit amenajarea Pinacotecii, astfel ca folosirea cladirii in orice alt scop este ilegala.

Cat litigiul era in desfasurare, Institutul Elie Wiesel nu putea face nimic cu cladirea, asa ca, dupa alte cateva vizite din SUA de care au avut parte Gabriela Firea, Liviu Dragnea si premierul de atunci Sorin Grindeanu, in aprilie 2017, CGMB aproba uluitoarea hotarare ca obligativitatea de a astepta decizia tribunalului sa fie ignorata. Astfel, Institutul Elie Wiesel primea unda verde sa continue lucrarile de amenajare pentru Muzeul Holocaustului, Firea promitand in acte ca, daca pierde in instanta, va despagubi Institutul pentru toate investitiile facute.

Pe masura ce procesul avansa, la nivel inalt continuau vizitele si discutiile, in timp ce PSD isi schimba continuu premierii. Ajunsi in epoca Vioricai Dancila, cunoastem deja relatia ei speciala cu Israelul. Cu procesul in plina desfasurare, Dancila da Institutului 3 milioane de lei pentru organizarea muzeului in Palatul Dacia.

Firea ignora o decizie definitiva a instantei

La finalul lui 2018 se da si verdictul in prima instanta si Tribunalul decide anularea hotararii Consiliului. Cum niciuna dintre parti nu a facut recurs, hotararea devine definitiva. Asta nu o opreste insa pe Gabriela Firea sa continue in aceeasi directie. Ea propune in Consiliu si a doua, si a treia, si a patra si chiar si a cincea oara ca Palatul Dacia sa ramana la Institutul Elie Wiesel, insa luptele interne i-au diminuat intre timp puterea si propunerea nu mai trece de vot.

Iata cum motiva Firea, intr-un comunicat al primariei din 13 martie 2019, intentia de a incalca o hotarare judecatoreasca definitiva:

„In urma cu doi ani, in calitate de primar general, am supus dezbaterii si aprobarii Consiliului General transferul in administrare a unei cladiri din strada Lipscani nr. 18-20, catre institutul Elie Wiesel, in vederea amenajarii unui muzeu pentru cinstirea memoriei evreilor care au pierit in Holocaust.

Primaria Capitalei a fost data in judecata pentru aceasta, invocandu-se faptul ca proiectul respectiv a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara, intr-o sedinta extraordinara si pentru ca anterior existase o decizie prin care aceasta cladire de pe strada Lipscani trebuia sa fie amenajata ca Pinacoteca.

Dupa doi ani de zile, acel proces a fost pierdut de catre Primarie, iar proiectul de hotarare respectiv a devenit nul. Eu cred ca o promisiune odata facuta trebuie onorata. De aceea, am revenit de doua ori cu acest proiect de hotarare in cadrul CGMB, imi mentin opinia si voi repune pe ordinea de zi acest proiect de hotarare pentru care sper sa obtin o majoritate calificata”.

In fotografia ce ilustreaza articolul ii puteti vedea, de la stanga la dreapta, pe Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, presedintele Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer, sculptorul Mark Mellon, primarul Gabriela Firea, ambasadorul Israelului in Romania Tamar Samash si ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm. Pe 9 octombrie 2018 ei au participat la inaugurarea monumentului de for public dedicat lui Elie Wiesel, in Piata Elie Wiesel din Bucuresti.

Firea n-a livrat, poate o face Guvernul

Astfel, dupa aproape 3 ani de amanari, in conditiile in care initial se vorbea ca Muzeul Holocaustului va fi deschis in 2020, Institutul Elie Wiesel s-a reorientat si s-a dus la Guvern cu propunerea sa primeasca curtea Muzeului Antipa, pentru o constructie de la zero a muzeului.

„Ne-am orientat dupa ce am avut o consultare cu coordonatorii nostri de la Secretariatul General al Guvernului, fiind un proiect guvernamental, sa gasim o disponibilitate pe domeniul public al statului, deci o proprietate asupra careia Guvernul Romaniei se poate pronunta.

Am observat ca la Muzeul Antipa exista o curte foarte mare, cam 10.000 de mp, care stau practic neutilizati din punct de vedere institutional, de cand este acest muzeu, si am intrebat la Ministerul Culturii, am avut o discutie cu ministrul Culturii si ni s-a spus ca nu exista un proiect imediat de dezvoltare muzeala acolo sau institutionala. (…)

Este adevarat ca zona este protejata, cum a spus dl. director de la Antipa, dar asta nu inseamna ca nu se pot face constructii acolo, se poate construi, dar numai cu avizul Comisiei Monumentelor Istorice. (…) Este adevarat ca este verde, pe pamant creste ceva, dar nu era un spatiu public. Un muzeu nu poti sa faci oriunde, trebuie sa existe anumite caracteristici, sa atraga public”, a explicat Alexandru Florian, directorul institutului, pentru HotNews, pe 25 iunie anul acesta.

Despre suma investita in proiectul de la Palatul Dacia, Alexandru Florian a spus ca, cel mai probabil, o va recupera de la Primarie.

„Am fost obligati sa ne reorientam sa gasim un alt spatiu sau un imobil unde sa continuam un proiect care de doi ani si jumatate stagneaza si in care s-au investit circa 50.000 de euro si s-au pierdut. Probabil o sa-i solicitam Primariei Capitalei„, a anuntat directorul Institutului cine va plati paguba evreilor.

Pinacoteca, abandonata de zeci de ani

Cat despre Pinacoteca Bucurestiului, „castigatoarea de drept” a Palatului Dacia, ea a fost infiintata in 1933 si, de-a lungul anilor, a ajuns una dintre cele mai bogate colectii de arta, numarand peste 5.500 de piese – picturi, scupturi, desene sau grafica. Ea nu a mai functionat in comunism, iar in cei 30 de ani cat au trecut de la caderea regimului, nimeni nu a facut nimic ca ea sa fie redeschisa.

Momentan, Muzeul Bucuresti organizeaza cate o expozitie o data pe an, in apropierea zilelor orasului, insa piesele de arta stau dosite in depozite, pentru ca nu a avut nimeni grija sa asigure un spatiu de expunere.

In zelul de a oferi Palatul Dacia Institutului Elie Wiesel, Firea s-a gandit si la un spatiu la schimb pentru Pinacoteca: imobilul din Bulevardul Regina Elisabeta, nr 29-31, in care a functionat in trecut Primaria Sectorului 5.

„Reamintesc faptul ca ani de zile nimeni nu s-a preocupat de acest subiect si nu i-a pasat nimanui ca zeci de opere de arta au zacut uitate prin subsoluri. Din acest motiv, voi propune consilierilor generali, in urmatoarea sedinta, aprobarea unui proiect de hotarare prin care sa infiintam o instituie de cultura care sa gestioneze acest domeniu atat de important pentru cultura Capitalei Romaniei.

Cladirea identificata ca destinatie pentru Pinacoteca Bucurestiului este monument istoric si e situata pe bd. Elisabeta nr. 29-31, sector 5. Aceasta are o suprafata de 6.700 mp, iar in prezent acest obiectiv de investitii al Primariei Capitalei se afla intr-un amplu proces de consolidare, reabilitare si punere in valoare”, mai spunea Firea in comunicatul citat.

Cladirea era insa intr-o stare deplorabila si abia incepeau lucrarile de reparatii si reamenajare, dupa cum se poate vedea din pozele postate chiar de Primarie pe 8 octombrie anul trecut.

Cum se va termina toata aceasta poveste este greu de anticipat. Cert este ca, din cauza blocajelor administrative create de conducatorii Capitalei, a incompetentei acestora si a reprezentantilor altor institutii ale statului, Bucurestiul nu are un Muzeu al Holocaustului, mii de opere de arta din Pinacoteca zac inchise in subsoluri, iar Muzeul Antipa nu numai ca nu se extinde, dar risca sa-si piarda si terenul.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Interne
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

12 comentarii

 1. Se strange latul pe gatul alogenilor: in urma scandalului Epstein, secretarul american pentru Muncă, Alexander Acosta, a demisionat
  Jeffrey Epstein, un om de afaceri din New York, acuzat anterior de molestarea mai multor fete, a fost arestat sâmbătă şi pus sub acuzare pentru trafic de minori de procurorii federali.
  Anterior, Epstein a pledat vinovat în 2008 pentru solicitarea serviciilor de prostituţie şi, după ce a ajuns la un acord cu Acosta, cel care era procurer federal în Miami la acea vreme, a stat la închisoare doar 13 luni, înregistrându-se pe lista prădătorilor sexuali. În perioada arestului el avea voie să părăsească închisoarea timp de şase zile pe săptămână pentru a lucra în biroul său.
  https://a1.ro/news/extern/secretarul-american-pentru-munca-alexander-acosta-a-demisionat-dfin-cauza-scandalului-epstein-id884765.html

  1. Epstein este unul dintre „supergreii” ocultei, peste Soros, si va avea multe de spus despre „amicii” lui, printre care si Trump.

   March 2003
   The Talented Mr. Epstein lives in New York’s largest private residence, claims to take only billionaires as clients, and flies celebrities including Bill Clinton and Kevin Spacey on his Boeing 727.
   The office features a gilded desk (which Epstein tells people belonged to banker J. P. Morgan).
   Covering the floor, Epstein has explained, “is the largest Persian rug you’ll ever see in a private home—so big, it must have come from a mosque.”
   There are many women in his life, mostly young.
   Some of the businessmen who dine with him at his home—they include newspaper publisher Mort Zuckerman, banker Louis Ranieri, Revlon chairman Ronald Perelman, real-estate tycoon Leon Black, former Microsoft executive Nathan Myhrvold, Tom Pritzker (of Hyatt Hotels), and real-estate personality Donald Trump—sometimes seem not all that clear as to what he actually does to earn his millions.
   Unlike such fund managers as George Soros and Stanley Druckenmiller, whose client lists and stock maneuverings act as their calling cards, Epstein keeps all his deals and clients secret.
   Since Leslie Wexner appeared in his life—Epstein has said this was in 1986; others say it was in 1989, at the earliest—he has gradually come to be accepted by the Establishment. He’s a member of various commissions and councils: he is on the Trilateral Commission, the Council on Foreign Relations, the New York Academy of Sciences, and the Institute of International Education.
   https://www.vanityfair.com/news/2003/03/jeffrey-epstein-200303

   1. Protectorul si mentorul lui Epstein, Leslie Wexner, era seful unui ‘Mega Grup’ de vreo 20 miliardari evrei ultra-Sionisti.
    Traim vremuri interesante!

    https://www.savethemales.ca/

    Epstein’s house in New York City, just raided by police, was bought by a trust run by Epstein’s patron – paymaster? – Les Wexner (born 1937), a key figure of the Jewish billionaire ultra-Zionist 1990s ‘Mega Group.’

    The Wexner trust still owned the house long after Epstein said he had bought it … When Epstein needed to sign guarantees for a few million, Wexner signed for him.

    In 1988 Epstein filed a financial statement giving his net worth as only US $20 million … he’s a billionaire now? How? Epstein claimed he made his money ‘foreign currency trading’ … which crushes most people who try to do it … Is this standard cover for getting cabal funds?

    At age 20, university drop-out Jeffrey Epstein, was hired to teach maths & physics to teen-age girls & boys, at the elite Dalton School in Manhattan, during 1973-75.

    The headmaster hiring Epstein was Donald Barr (1921-2004), father of Donald Trump’s current Attorney General William Barr (born 1950.) Young William at the same time, 1973-77, was working for the CIA. Now he is prosecuting Epstein?
    https://www.globalresearch.ca/ciabushiran-contra-covert-operative-fixer-william-barr-nominated-attorney-general

    At Dalton, Jeffrey Epstein taught the son of Alan Greenberg, chairman of Wall Street firm Bear Stearns, who gave Epstein a job as a floor trader in 1976. By 1980 Epstein was a partner, quitting in 1981 to start ‘J Epstein & Co’ … after which Epstein’s wealth acquisition becomes a ‘mystery’.
    Epstein linked himself to Steven Hoffenberg, who was convicted & imprisoned for a $460 million Ponzi scheme. But then more enduringly to Epstein’s fellow Brooklyn Jew, one of the most important Zionist billionaires of his generation, Leslie H. ‘Les’ Wexner, rich from retail chains including Victoria’s Secret & The Limited.

    In 1998 the Wall Street Journal identified Wexner as a leading figure of the ‘Mega Group’ of about 20 Jewish billionaires, who would meet to discuss ‘philanthropy’, i.e., ways to help Israel. A leaked document, ‘Wexner Analysis: Israeli Communication Priorities 2003’, showed Les Wexner’s obsession with supporting Israel & crushing Israel’s opponents
    https://freepress.org/article/wexner-war

    1. Did Pedophile Jeffrey Epstein Work for Mossad?
     I am referring to Jeffrey Epstein, the billionaire Wall Street “financier” who has been arrested and charged with operating a “vast” network of underage girls for sex, operating out of his mansions in New York City and Florida as well as his private island in the Caribbean, referred to by visitors as “Orgy Island.” Among other high-value associates, it is claimed that Epstein was particularly close to Bill Clinton, who flew dozens of times on Epstein’s private 727.
     Though Donald may not have been a frequent flyer on the “Lolita Express,” he certainly moved in the same circles as the Clintons and Epstein in New York and Palm Beach, plus he is by his own words roughly as amoral as Bill Clinton. In June 2016, one Katie Johnson filed lawsuit in New York claiming she had been repeatedly raped by Trump at an Epstein gathering in 1993 when she was 13 years old. In a 2002 New York Magazine interview Trump said “I’ve known Jeff for fifteen years. Terrific guy… he’s a lot of fun to be with. It is even said that he likes beautiful women as much as I do, and many of them are on the younger side. No doubt about it – Jeffrey enjoys his social life.”
     Mossad would have exploited Epstein’s contacts, arranging their cooperation by having Epstein wining and dining them while flying them off to exotic locations, providing them with women and entertainment. If they refused to cooperate, it would be time for blackmail, photos and videos of the sex with underage women.
     https://ahtribune.com/us/3296-did-pedophile-jeffrey-epstein-work-for-mossad.html

 2. – Institutul Elie Wiesel functioneaza din bani publici fara acordul contribuabilului de rand.

  – Acest institut, pretinde gratuit diverse imobile, situate nu oriunde in Bucuresti, imobile cu valoare atat imobiliara cat si culturala, inestimabile.

  – Primeste gratuit sume colosale de la Guvern, pentru a pune pe roate un muzeu al unui pretins holocaust pe teritoriu romanesc, holocaust inventat cu scopul primirii de bani pentru nimic, asa cum sunt obisnuiti evreii: bani din nimic sau cu efort minim.

  – Intervine in falsificarea brutala a istoriei poporului roman.

  Intre timp:

  – In Romania, o gramada de obiective culturale stau in paragina deteriorand-se.

  – Nu sunt bani pentru gradinite, scoli, reale muzee sau obiective culturale, centre sportive, unitati spitalicesti, pensii, salarii si ajutoare sociale decente in special pentru familiile cu copii.

  – Infrastructura e cea pe care o cunoastem cu totii: drumuri si autostrazi, construite pe vechiul schelet de infrastructura pus la punct inainte de ’89.

  – Cetateanul de rand, trebuie sa scoata bani din buzunar pentru orisice, inclusiv pentru mersul cu masina pe banalul drum de tara.

  Cireasa de pe tort:

  Eu, ca si cetatean roman si contribuabil, pot fi considerat antisemit pentru acest comentariu.

  1. Dovadă că România este confiscată de mafia iudeo-masonică și că iudele din Administrația de Stat și de partid, ne bagă continuu cuțite-n spate!
   Ești minoritar și discriminat la tine, în țara ta, datorită TRĂDĂRILOR, IUDELOR care-s multe și băgate peste tot!

 3. Doamne, nu lasă jidanii sa ne pună piciorul pe gat! Dar, dacă ii ajuta și iudele din interior, ce sa mai faci…

 4. Să-și dea jos steagul/eșarfa tricolor de pe instituții, toți tâmpiții din Administrația de Stat și/sau de partid, să-și spună steagul țării căreia i se supun, le slujesc și-i pupă-n cur de 30 de ani: al SUA, al UE, al Israelului!

 5. Gabriela Firea a fost aleasă primar al Bucureștiului în 5 iunie 2016. În același timp, primar al Sectorului 6 devenea unul Gaby Mutu, pe care trecutul îl leagă, cum vom vedea, ca și pe Firea prezentul, de mafia lui Bittner, evreul de casă al ex-premierului Adrian Năstase.
  In a doua jumătate a lunii ianuarie 2016, Gabriela Firea împreună cu Liviu Dragnea au facut o vizita in Israel la invitația lui Isaac Herzog, liderul Partidului Muncii din Israel. Ei au avut discuții confidențiale cu miniștrii evrei ai Sănătății (Yaakov Litzman), Informațiilor (Gilad Erdan), Energiei (Yuval Steintz) și Imigrației (Zeev Elkin), dar și cu Yuli-Yoel Edelstein, președintele Knessetului, sau cu fostul ministru evreu de Externe Tzipi Livni, bun cunoscător al României, sau cu Yoseph Yonah, președintele „grupului parlamentar de prietenie Israel-România“, membru al Knessetului din partea Uniunii Sioniste. Au fost și la Yad Vashem, la „Memorialul Holocaustului“, apoi au discutat cu „reprezentanții comunității“ evreilor originari din România despre doleanțele acestora. Așa s-a întors Dragnea în țară, cu „Legea defăimării“ în dinți, care să interzică orice blamare a vreunui evreu de către un român.
  https://www.incorectpolitic.com/gabriela-firea-faciliteaza-invazia-afaceristilor-jidani-mmm/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.