X

INCENDIU la Mănăstirea Râmeț. Arde acoperișul chiliilor pe o suprafață de aproximativ 400-600 de metri pătrați

Incendiu la Mănăstirea Râmeț! Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, arde acoperișul pe o suprafață de aproximativ 400-600 de metri pătrați.

Intervine Detașamentul Aiud în cooperare cu Detasamentul de Pompieri Alba Iulia. În zonă au fost trimise 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 2 autoscări de 42 de metri și o motopompe de mare capacitate.

UPDATE, ora 16:10 – Incendiul se manifestă la nivelul acoperișului pe o suprafață de aprox. 600 de metri pătrați. Interventia pompierilor este îngreunată de materialele din compozitia acoperișului (cantități foarte mari de vată minerală) care emit o radiatie termică foarte puternică. Se lucrează la decopertare și lichidare.

Au ajuns și forțele din urgență aparținând ISU Cluj, detațamentul Turda.

În acest moment forțele alocate sunt:

  • Personal: 61 subofițeri și 5 ofițeri
  • Tehnică: 6 ASAS, 2 Autoscări 42 m, 1 container multirisc, 2 SMURD B2, 1 Motopompă de mare capacitate, 1 microbus transport personal

UPDATE, ora 15:10 – Incendiul se manifestă la chilii, deocamdată sub tablă, fără flacără. Se așteaptă concentrarea mijloacelor la locul intervenției, pentru decopertarea acoperișului. Rapoartele operative se transmit cu dificultate, din cauza lipsei de semnal radio în zonă. Două mașini de stingere a incendiilor de la Turda se îndreaptă spre locul intervenției.

UPDATE, ora 14:36 – Cauza probabilă ar fi un scurt circuit la un panou electric.

La fața locului sunt prezenți pentru coordonarea intervenției, prefectul judetului Alba, Dănuț Hălălai, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și prim-adjunctul ISU Alba, Ovidiu Costea.

Acțiunea este în dinamică, forțele alocate se suplimentează gradual, spun pompierii.

Pompierii au confirmat că incendiul se manifestă la acoperișul mănăstirii. În zonă au mai fost trimise două autospeciale SMURD.

Incendiul se manifestă la chilie, au transmis reprezentanții ISU Alba.

UPDATE: Incendiul se manifestă la acoperișul chiliilor de la intrarea principală, pe o suprafață de aproximativ 400 mp. Nu sunt victime. Nu este flacară vizibilă, doar fum dens și negru.

Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania.

Ridicată în Munții Trascăului, pe lîngă râul Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine.

Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.

Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, ca și a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o.

Mănăstirea păstrează în registrul iconografic pictat in interiorul ei, una dintre imaginile rare ale episcopului unit al Blajului, Ioan Inocențiu Micu-Klein, ca protector al lăcașului de cult.

Categorii
Interne
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

  1. Nu ne sunt cunoscute noua caile.Domnului intru totul dar cateodata o.mica tragedie, fara victime, este doar menita sa ne uneasca. Sa ne mai iubim si unii pe altii.
    Ce bine ca n-au fost victime.
    Slava Tie Dumnezeul nostru, slava Tie!

  2. Prea multa grija lumeasca, lancezeala si partasia la erezie aduce… focul. Ramet e una dintre cele mai ecumeniste manastiri din Ardeal.

  3. Asa m-am gândit și eu. Vad ca intuiția a funcționat. O mănăstire nu mai are nici o valoare dacă nu e Duhul Sfant(Ortodoxia) în ea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.