X

Armata preia cimitirul din Valea Uzului! Președintele Ungariei ne recomandă mutarea soldaților români într-o altă parcelă

Related image

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministerul Apărării va pregăti un memorandum prin care va solicita oficial Guvernului preluarea Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, decizia fiind adoptată în urma unei analize a situației necropolei, a spus duminică ministrul Apărării, Gabriel Leș, potrivit Mediafax. 

„În urma analizei situației concrete a Cimitirului eroilor căzuți în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naționale a demarat procesul de fundamentare a procedurile legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menținerii statutului de cimitir internațional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumați militari de mai multe naționalități, respectiv militari ungari, români, germani, ruşi, sârbi, austrieci și italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru MEDIAFAX.

Potrivit ministrului, procesul de preluare a Cimitirului din Valea Uzului presupune consultarea tuturor părților implicate.

„Structurile MApN care vor prelua responsabilitățile administrării cimitirului internațional vor asigura respectarea dreptului neîngrădit al fiecarei țări de a-și comemora eroii căzuți în luptă și care sunt înmormântați aici. De asemenea, MApN are capacitatea să asigure efectuarea activităților de protejare și întreținere a mormintelor și de reabilitare a operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internațional, în deplin respect al normelor de drept internațional aplicabile și al acordurilor bilaterale ale statului român încheiate în acest domeniu cu țările care au eroi care odihnesc în cimitirul de la Valea Uzului”, a mai subliniat Gabriel Leș.

Potrivit unor surse avizate, procedura de preluare de către MApN a Cimitirului ar putea fi încheiată în maximum 30 de zile, în cazul în care există consens din toate punctele de vedere.

Preşedintele Ungariei: Ceea ce s-a întâmplat la cimitirul de la Valea Uzului a fost ilegal şi profund imoral

János Áder papa SUMULEU_10_INQUAM_Octav_GANEA
Janos Ader, președintele Ungariei, la Șumuleu Ciuc Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Ungariei, János Áder, a declarat, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, că tot ceea ce s-a întâmplat în cimitirul militar din Valea Uzului a fost profanare, a fost ilegal, încălcând un acord internaţional, şi a fost şi profund imoral, transmite MTI, citată de News.ro.

Preşedintele Ungariei a dat declaraţii la Şumuleu Ciuc, la solicitarea jurnaliştilor maghiari privind acest subiect, după Liturghia de Rusalii.

În opinia sa, este profanare faptul că în cimitir o parte din cele 52 de cruci ale solei româneşti a fost amplasată peste rămăşiţele soldaţilor maghiari. El a adăugat că şi autorităţile române au considerat ilegală transformarea cimitirului, printre acestea, Ministerul Apărării Naţionale a afirmat că nu a acordat nicio autorizaţie pentru amplasarea crucilor.

Potrivit preşedintelui ungar, prin transformarea cimitirului, au fost încălcate mai multe aspecte ale acordului bilateral româno-ungar privind îngrijirea mormintelor militare. Pe lângă toate acestea, el consideră profund imoral cele întâmplate joi la cimitir.

„Să te comporţi într-un cimitir, într-un mod vandal, să arunci în oameni care se roagă acolo paşnic, este mai mult decât un act imoral, necivilizat, nu este un act demn de o ţară europeană”, a declarat preşedintele Ungariei.

În opinia sa, nu ar fi trebuit să se ajungă până aici, dar dacă aşa s-a întâmplat, atunci trebuie găsită soluţia, deoarece este în interesul maghiarilor care trăiesc aici, dar şi al Ungariei de a trăi în pace cu vecinii săi. Ca soluţie a dat un citat din predica Liturghiei de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: „Dacă se aruncă cu pietre asupra ta, clădeşte scări din ele!”.

El a declarat că istoricii, lucrătorii din arhive, pot constata dacă există soldaţi români, din Primul sau cel de-al Doilea Război Mondial, îngropaţi în cimitir şi, dacă da, câţi sunt.

„Există acolo o parcelă goală care oferă posibilitate ca, soldaţilor români căzuţi, adevăraţi, cu documente autentice, să li se asigure liniştea veşnică şi să li se ridice un monument. Nimeni, nici maghiarii, nu vor să se opună acestui lucru. Trebuie respectate legile proprii ale României, trebuie respectate acordurile bilaterale, trebuie respectate cele mai elementare porunci morale”, a declarat János Ader.

Citiți și: 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Am fost acolo ! Fratilor , pe 6 iunie de Ziua Eroilor am fost la Valea Uzului . A fost o mica stare de tensiune in momentul in care am ajuns la Cimitir si am vazut lanturile si lacatele puse pe poarta cimitirului de catre cetatenii unguri . Daca veti vedea atenti starea de busculada s-a produs in momentul ruperii portilor {alta solutie rapida nu cred ca era }, iar calea de acces in cimitir era destul de ingusta si plus ca plouase puternic si era foarte mult nori. Din aceasta cauza oamenii au alunecat si s-a produs aceea tulburare. Nu neg agresivitatea {doar verbala , dar credeti-ma sincer , cand vezi in tara ta ca ti se ingradeste libertatea de ati comemora eroii Poporului Roman de catre alte nationalitati ostile , nu ai cum , sa stai cu zambetul pe buze si sa accepti atat dispret , iertati-ma } dar potrivit Jandarmerie Romane care si-a facut din plin datoria cautand permanent sa ajunga la o intelegere cu liderii maghiari, nu au fost nici victime si nici un fel de probleme majore la Valea Uzului. Televiziunile, din pacate, au vazut si montat tehnic o alta imagine a evenimentului. Sper din toata inima ca jandarmeria sa _si faca datoria pana la capat si sa faca public un raport despre situatia de la Valea Uzului . Hristos s-a Inaltat !

  2. Cum,spurcatul ala de ungur papistas,imi spune sa-mi dezgrop si sa-mi mut eroii in tara mea?!Macar pentru memoria eroilor nostri ar trebui sa rupem orice legatura cu acesti satanisti!

  3. Scenariu imaginar:

    La Auschwiz, se comemoreaza impreuna cu evreii care au fost victime acolo si saff-ul administrativ german al lagarului, cazut in luptele de eliberare duse de armata sovietica. Se comemoreaza acolo si soldati rusi si de alte nationalitati, cazuti la datorie in arealul respectiv.

    Germanii, urmasi ai celor comemorati acolo, sa puna lacat pe locatie si sa ii impiedice pe evrei sa-si comemoreze vitimele.

    Evreii se enerveaza si incep sa se sicaneze usor cu germanii, care in mod pasnic, au facut un lant uman in jurul lagarului si rostesc rugaciuni.

    Ce ar spune presa despre germani si despre evrei ?

    Poate e putin exagerat scenariul imaginar, dar am vrut sa scot in evidenta un anumit aspect: stiti voi care.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button