X

Viktor Orban se ocupă de ce știe el mai bine: iredentism și șovinism. Reacțiile României și Sloveniei

Șefii diplomației din România și Slovenia au postat pe Twitter mesaje de protest, prin care au condamnat dur publicarea pe site-ul abouthungary.hu, gestionat de cabinetul premierului Viktor Orban, a unei hărți reprezentând ”Ungaria Mare” din care statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată, România fiind reprezentată ca luând Transilvania.

”Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă cu tărie modul în care înalți oficiali maghiari evocă istoria făcând referire la harta Imperiului Austro-Ungar anterioară Tratatului de la Trianon, ceea ce contravine spiritului Uniunii Europene și principiilor care stau la baza acesteia, cărora România le rămâne ferm angajată”, se arată în mesajul postat pe Twitter de Ministerul de Externe de la București.

”Ministerul Afacerilor Externe din Slovenia condamnă publicarea de către About Hungary (site guvernamental gestionat de cabinetul premieurlui Orban – n. red.) a hărții istorice, gest care nu contribuie la întărirea valorilor Uniunii Europene privind relațiile de cooperare și bună vecinătate. Uniunea Europeană a apărut tocmai pentru a depăși dificultățile trecutului și ostilitatea dintre națiuni”, a postat și Ministerul de Externe de la Ljubljana.

Cele două mesaje oficiale de protest vin după ce marți pe site-ul guvernamental maghiar abouthungary.hu a apărut un mesaj critic la adresa Tratatului de la Trianon al secretarului de stat Árpád János Potápi însoțit de harta ”Ungariei Mari” care este ”sfâșiată” de țările vecine.

”Tratatul de la Trianon a distrus societatea maghiară, economia și sistemul său politic”, este titlul sub care este prezentată declarația oficialului de la Budapesta (vezi aici).

Categorii
Iredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

 1. Mesaje corecte politic, singura lor motivatie consta „valorile” si „printipurile” UE!
  Astia inca nu au ajuns sa inteleaga ca UE este pa?

 2. Daca o sa priviti cu atentie fotografia din articol, se observa clar caracterul mincinos si de rea intentie al iredentistilor unguri:
  priviti suprafetele raportate la numar de locuitori.

  Pe suprafata revendicata de la noi, populatia e de 4 ori mai mica decat pe teritoriul si el mai mic al Ungariei contemporane, in conditiile in care noi nu am deportat niciodata unguri.

  No comment.

  Si prosti si fuduli iredentistii astia

 3. Ce parere o avea Putin sau UE despre oligarhii lui Orban, Mészáros Lőrinc si Lajos Simicska?
  Cel mai bogat om din Ungaria și prieten cu Viktor Orban a cumpărat 1290 de hectare de teren arabil în România
  https://www.stiripesurse.ro/cel-mai-bogat-om-din-ungaria-i-prieten-cu-viktor-orban-a-cumparat-peste-1000-de-hectare-de-teren-in_1358909.html
  Lajos Simicska, primul trezorier al Fidesz, a fost cea mai influentă şi temută persoană din culisele financiare din Ungaria. Victoria Fidesz din 2010 l-a făcut rapid cel mai puternic jucător politic şi financiar din Ungaria. Între anii 2010 şi 2014, el a controlat, practic, agenda legislativă prin proiectele depuse de membrii individuali ai parlamentului. De-a lungul anilor, companiile sale de construcţii şi mass-media au generat un profit de peste 35 de milioane de euro.
  Până în 2014, Simicska şi Orbán au condus Ungaria împreună.
  https://www.businessmagazin.ro/actualitate/povestea-cu-final-nefericit-a-lui-lajos-simicska-eminenta-cenusie-din-spatele-succesului-lui-viktor-orban-18164132

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.