X

Cehia și Slovacia cer alternativă la actele biometrice lansate de UE și nu au votat proiectul de lege. Marea Britanie s-a abținut

Consilium.europa.eu | Declarația Republicii Cehe

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ieri, 6. 6.2019 au fost adoptate noile documente biometrice ce vor deveni obligatorii la nivelul UE.

Proiect de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă
circulație

Declarația Republicii Cehe Dosar interinstituțional: 2018/0104 (COD) Bruxelles, 22 mai 2019

Republica Cehă apreciază evoluțiile înregistrate în ceea ce privește îmbunătățirea nivelului de
securitate a cărților de identitate eliberate cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate  membrilor de familie ai acestora.
Cu toate acestea, nu putem fi de acord cu introducerea obligatorie a datelor biometrice în cărțile de identitate și, prin urmare, nu putem sprijini propunerea de regulament în forma sa actuală.
Republica Cehă ar putea adopta o poziție contrară doar în cazul în care datele biometrice (și, în mod specific, amprentele digitale) ar fi incluse în cărțile de identitate pe bază exclusiv voluntară.
Din perspectiva protecției datelor, stocarea obligatorie a datelor biometrice pe cărțile de identitate
reprezintă un aspect foarte sensibil pentru Republica Cehă, deoarece majoritatea populației este
obligată să dețină o carte de identitate.
Întrucât numai jumătate dintre statele membre impun cetățenilor lor să dețină o carte de identitate, Republica Cehă consideră că propunerea de regulament este disproporționată.

Mai aflăm că UE nu impune țărilor noile acte, ci fiecare stat poate decide asupra documentelor propriilor cetățeni:

Normele nu impun statelor membre să introducă cărți de identitate în cazul în care acestea nu sunt prevăzute în legislația națională.

Totuși aflăm că cele existente trebuie să conțină o zonă de citire optică, deci tot cu cip:

Noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi trebuie să îndeplinească noile criterii.

În general, cărțile de identitate existente care nu îndeplinesc cerințele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi. Cărțile de identitate eliberate cetățenilor cu vârsta peste 70 de ani vor rămâne valabile până la expirarea lor, cu condiția ca acestea să îndeplinească standardele minime de securitate specificate și să aibă o zona de citire optică.

Cardurile cel mai puțin sigure, care nu îndeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zonă de citire optică vor expira în termen de cinci ani.

Mai aflăm și că noile documente ar avea și rol e card bancar:

CESE subliniază că propunerea supusă examinării trebuie să clarifice legitimitatea cărții de identitate ca instrument ce îi permite titularului să desfășoare o serie de acțiuni în orice stat membru, și anume circulația în spațiul Schengen, achiziția de bunuri și servicii, în special în ceea ce privește serviciile financiare.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

9 comentarii

  1. Mda…
    Dragă Admin…după nici 5 min.de la postarea transcriptului la ”CÂND DUMNEZEU TE CHEAMĂ, TE CHEAMĂ ACUM, NU DUPĂ…
    https://www.youtube.com/watch?v=EPkuZGTqvLI&t=382s” de la editorialul ”Noile cărți de identitate biometrice au fost adoptate astăzi de Consiliul UE”, NU mă lasă să mai intru pe el, NEAM!
    Pe e-mail, NU, pe editorial, NU…i-am supărat! :)

  2. In multe privinte am impresia ca toate tarile foste comuniste sunt mai destepte si mai demne ca noi, si nici macar nu sunt ortodoxe!

    1. @ Lorena

      E chiar o ironie: Slovacia se opune biometriei, desi sunt mult mai avansati decat noi in implementarea documentelor electronice: permis de conducere, acte de identitate etc toate sunt sub forma de carduri cu cip. Nu cunosc situatia Cehiei.

      Un alt aspect: si in Cehia si in Slovacia, ateismul este la cote alarmante, din punctul nostru de vedere, foarte aproape de tarile vestice.

      Si totusi cele doua tari se opun biometriei, ceea ce denota ca nu sunt atat de zelosi ca si colonia Romania.

      In privinta minoritatii maghiare, slovacii de asemenea sunt foarte transanti: celor care doreau si cetatenie maghiara li s-a spus clar: o pierdeti pe cea slovaca. In privinta manifestarilor culturale: nici o sansa.

      Ce mai: ca la noi la nimeni.

      Un alt exemplu: Germania – in domeniul bancar, stiu clar ca germanii prefera cu preponderenta sa lucreze cu cash. Se bucura tare atunci cand le platesti cash. In materie de carduri bancare sunt foarte reticenti, le accepta cu greu vreo 2-3 tipuri si alea de la bancile germane doar. Asta nu ne-o spune nimeni nicaieri.

      Anglia: cata lume stie ca pana nu demult, englezii nu avea buletine.

      Moldova: permisele de conducere nu au termen de valabilitate. De asemene nici ei nu aveau buletine.

      Asta cu buletinele, am sesizat ca doar la nio in Romania e ochestiune foarte stricta si tabu a sistemului, cu precadere in ultimii cel putin 50 de ani.

  3. Tari mai mici decât Romania iau atitudine, iar noi romanii stam si acceptam tot ce ni se impune. Suntem fricosi, lasi si…. Ma opresc aici. Doar rugăciunea in masa ne mai salveaza.!

  4. Zona de citire optică (MRZ) poate fi și cea care se găsește acum pe C.I: RO3<<<ortodox<<<info samd. un exemplu

      1. Asta ce reprezinta ? Se poate detalia putin subiectul ? Cred ca si pasapoartele neelectronice au ceva similar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button