X

26 aprilie 1986, la ora 01.23: exploda centrala nucleară de la Cernobâl

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Iata si ce putem citi la VIDEO In 26 aprilie 1986, la ora 01.23, centrala nucleara de la Cernobil a explodat de pe Hotnews:

In 26 aprilie 1986, la ora 01.23, reactorul numarul 4 al centralei sovietice din Cernobil, in nordul Ucrainei, a explodat in cursul unui test de securitate, provocand cea mai mare catastrofa nucleara civila pana la aceasta data, relateaza AFP.
   Conducerea centralei a decis sa profite de oprirea programata a reactorului pentru a face un test de securitate.
Testul a inceput la ora 1.23 de minute si 4 secunde. Un pic inainte de sfarsitul acestui minut fatal, o crestere necontrolata de putere s-a produs, declansand doua explozii, urmate de incendii.
Anchetele efectuate ulterior au scos la lumina erori de manipulare si de conceptie a acestui reactor sovietic, de tipul RBMK.
„01.24: zgomote puternice. Barele sistemului de gestionare si de protectie s-au oprit”, scrie un inginer insarcinat cu controlul reactorului, in jurnalul sau de bord.

   Miezul reactorului a fost distrus si un nor puternic radioactiv s-a ridicat la cer. O parte a recazut in jurul centralei, dar vantul a purtat elemente radioactive in alte regiuni ale Ucrainei, Belaruslui, Rusiei, Romaniei, pana in Europa Occidentala.
In centrala, un angajat a fost ucis in explozie. Corpul sau nu a fost regasit niciodata. Un altul a decedat cateva ore mai tarziu. Primii pompieri care au ajuns la centrala pentru a impiedica extinderea incendiului la reactorul numarul 3 sunt supusi unor iradieri enorme.
Alte 28 de persoane mor in saptamanile urmatoare, victime ale unor iradieri prea mari.
In fata acestei catastrofe, autoritatile sovietice pastreaza tacerea, chiar daca pun in pericol populatia in acest fel.
Evacuarea orasului Pripiat, 48.000 de locuitori, printre care si personalul centralei, situat la trei kilometri de Cernobil, nu are loc decat in 27 aprilie, la inceputul dupa-amiezii, o zi si jumatate dupa explozie.
Intreaga lume nu stia inca nimic despre tragedie. Alerta a fost data doua zile mai tarziu, in 28 aprilie, de catre Suedia, care a observat o rata neobisnuita de radioactivitate. Agentia oficiala de presa a URSS, TASS, publica atunci o prima informare, indicand ca un „accident” s-a produs la Cernobil, intr-o stire laconica de cinci paragrafe.
Amploarea catastrofei nu era cunoscuta decat in mediul restrans al liderilor sovietici.
In Ucraina, legea tacerii continua sa domneasca. Pentru traditionala defilare sovietica de 1 Mai, elevii au marsaluit ca in fiecare an pe strazile din Kiev, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, in conditiile in care vantul adusese norul radioactiv deasupra capitalei ucrainene.
Sovieticii au trebui sa astepte prima saptamana din mai pentru a primi cateva sfaturi de protectie din partea autoritatilor.
Seful statului, Mihaïl Gorbaciov, pastreaza linistea si nu intervine public decat in 14 mai. La aproape trei saptamani de la catastrofa, autoritatile decid sa trimita majoritatea elevilor din Kiev intr-o tabara si autorizeaza mamele sa-si ia concediu.
La Cernobil, autoritatile au incercat initial, in zadar, sa toarne apa in reactor, inainte de a arunca cu elicopterele circa 4.000 de tone de saci de plumb si nisip asupra centralei.
Reactorul a fost racit in mai, deschizand drumul pentru constructia unui sarcofag provizoriu de beton. Acesta va fi terminat sase luni mai tarziu.
Celelalte trei reactoare de la Cernobil au continuat sa functioneze pana cand, la presiunea comunitatii internationale, ultimul reactor a fost definitiv inchis in decembrie 2000.
Dupa ani de tergiversari, primele lucrari pentru constructia unui nou sarcofag, mai sigur, au inceput la finele lui 2010. Acesta ar trebui terminat in 2015.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. Stie cineva in ce film apare o filmare facuta la Cernobal cu doar cateva zile inainte de explozie cu un ritual impotriva Lui Dumnezeu, care alegorice si oameni care luau in deradere cele Sfinte? L-am vazut dar nu mai stiu unde, parca in unul din episoadele din Sarea Pamantului, ar trebui pus acel film… poate vor pricepe unii… E edificator, filmul e facut chiar in fabrica!!!!

    Cum s-ar traduce Cernobyl in romana cerno=negru byl ce ar fi? Stie cineva?

  2. Aveam 20 de ani cand a explodat xentrala si stau aproape(Husi).Acum sunt preot si cand umblu prin parohie vad multi tineri cu probleme din acea perioada(mamele erau insarcinate.Unii chiar au cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button