X

Netanyahu promite anexarea coloniilor din Cisiordania, dacă va câștiga alegerile

inchide

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă că intenționează să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania dacă va câștiga alegerile de marți, scriu Reuters și BBC News

Israelienii sunt chemați marți, 9 aprilie, la urne, iar Netanyahu se află în cursa electorală, încercând să obțină voturi în fața forțelor de dreapta care susțin anexarea teritoriilor din Cisiordania. Afirmația lui Netanyahu vine și în contextul în care, săptămâna trecută, SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, preluate de la Siria în 1967.

În cadrul unui interviu, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, așa cum țara a făcut cu Ierusalimul de Est și Înălțimile Golan, ambele ocupate în 1967 și ulterior anexate, decizii nerecunoscute de comunitatea internațională.

„Cine spune că nu o vom face? Discutăm despre asta”, a declarat el. „Mă întrebați dacă vom trece la nivelul următor. Răspunsul este că da, vom trece la nivelul următor. Voi extinde suveranitatea”, a adăugat premierul.
Liderii palestinieni au reacționat imediat după declarația premierului Netanyahu. Saeb Erekat, negociatorul-șef palestinian și un apropiat al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat:
„Israelul va continua să încalce dreptul internațional cu nerușinare atât timp cât comunitatea internațională va continua să nu pedepsească această țară, mai ales în condițiile în care Administrația Trump susține Israelul în acțiunile sale de violare a drepturilor palestinienilor”.
În Fâșia Gaza, oficialul Hamas Sami Abu Zuhri a solicitat Autorității Palestiniene să își întrerupă cooperarea cu Israelul în domeniul securității în Cisiordania.
„Visul lui Netanyahu de a anexa Cisiordania nu se va împlini niciodată, noi nu vom permite asta”, a declarat el.
Coloniile israeliene din Cisiordania, inclusiv în zona de est a Ierusalimului, sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale şi reprezintă obstacole majore în calea păcii între Israel şi palestinieni. Aproximativ 400.000 de israelieni locuiesc în aceste colonii în Cisiordania, cărora li se adaugă încă 212.000 în Ierusalimul de Est, potrivit datelor ONU. În jur de 2,5 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania.
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.