X

Naționaliștii finlandezi urcă în sondaje înainte de alegeri, pe fondul răspândirii sentimentelor antirefugiați

Election Channel

Naţionaliştii din Partidul Finlandezilor au depăşit în popularitate Partidul de Centru al premierului în exerciţiu Juha Sipila pentru a ocupa locul al treilea în intenţiile de vot în Finlanda, înaintea alegerilor legislative din 14 aprilie, potrivit unui sondaj ale cărui rezultate au fost anunţate vineri de postul public Yle, preluat de Reuters, potrivit agerpres. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Susţinerea pentru Partidul Finlandezilor, formaţiune eurosceptică, a crescut de la 13,3% în februarie la 15,1% în martie, confirmând o tendinţă înregistrată în ultimele luni, în mare parte ca urmare a răspândirii sentimentelor antimigranţi, după mai multe cazuri de agresiuni sexuale cu victime minore comise de străini.

În fruntea intenţiilor de vot continuă să se afle social-democraţii, cu 20,1%.

Coaliţia guvernamentală din Finlanda, condusă de Partidul de Centru al lui Sipila şi de Coaliţia naţională de centru-dreapta, a demisionat la 8 martie după eşecul adoptării unei reforme a sistemului asigurărilor medicale considerată crucială pentru finanţele publice. Cele două partide au fost creditate cu 14,4% (locul 4), respectiv 15,8% (locul doi) în sondajul publicat vineri.

Totuşi, cursa rămâne deschisă, având în vedere că sondajul a avut o marjă de eroare de +/- 2,3%, notează Reuters.

La alegerile din 2015, Partidul Finlandezilor a obţinut 17,7% din voturi, dar peste doi ani formaţiunea s-a divizat şi peste jumătate dintre legislatorii săi au continuat să susţină guvernul, iar Finlandezii au trecut în opoziţie, sub conducerea „durului” Jussi Kristian Halla-aho.

Citește și: American Airlines își suspendă zborurile spre Venezuela

Sipila a admis vineri, comentând pentru televiziunea finlandeză MTV rezultatele sondajului, că negocierile care vor urma pentru formarea unui nou guvern nu vor fi uşoare.

„Uitaţi de pildă Suedia. Dacă rezultatul alegerilor nu este foarte clar, ar putea dura mult timp să se pună bazele unei coaliţii guvernamentale”, a spus premierul în exerciţiu. Alegerile legislative din septembrie, din Suedia, vecina Finlandei în nordul Europei, au fost urmate de patru luni de impas, din cauza rezultatelor neconcludente ale votului, aminteşte Reuters.

Liderii principalelor formaţiuni politice finlandeze au exclus să colaboreze cu Partidul Finlandezilor în cadrul unei coaliţii, în urma alegerilor de luna viitoare.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button