X

Guvernul nu susține parteneriatul civil între persoane de același sex: “Nu este reglementat la nivelul UE”. Și dacă ar fi, nu poporul trebuie consultat?

Guvernul nu sustine parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex: Ar aduce cheltuieli in plus pentru buget

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Executivul a avizat negativ proiectele de lege care prevăd ca persoanele de același sex pot incheia in fata notarului sau la starea civila un parteneriat civil, respinse de Senat, motivând ca parteneriatul civil nu este reglementat la nivelul UE. 

Unul dintre cele doua proiecte a fost initiat de ALDE, iar al doilea de deputatii Florin Manole (PSD) si Ovidiu Raetchi (PBL), impreuna cu colegi din USR si UDMR.

“Considerentele conform carora ‘Relatiile de cuplu consensuale, protejate prin parteneriat civil, sunt o realitate de fapt recunoscuta juridic in legislația majorității statelor membre ale Uniunii Europene: Andora, Austria, Belgia, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria’ sunt irelevante, intrucat parteneriatul civil tine de un domeniu care, cel putin deocamdata, nu este supus reglementarii la nivelul Uniunii Europene, fiecare stat membru avand libertatea de optiune in privinta unei astfel de reglementari”, arata reprezentantii Guvernului, in punctul de vedere pe cele doua proiecte de lege, obtinut de Mediafax.

Executivul mai arata ca “prin adoptarea Codului Civil, Parlamentul si-a exprimat deja optiunea de politica legislativa in materia relatiilor de familie, reglementand ca unica forma de convietuire recunoscuta casatoria intre persoane de sexe diferite”.

De asemenea, Guvernul sustine ca prevederile juridice europene si internationale consacra principiul casatoriei, nu cel al parteneriatului civil.

“Precizam faptul ca numeroase prevederi ale actelor juridice europene si internationale consacra principiul casatoriei si nu pe cel al parteneriatului civil, aceasta realitate fiind recunoscuta de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si alte norme europene si internationale referitoare la drepturile omului.

Mai mult, la pct 4. 40 din Decizia Curtii Constitutionale nr. 580/20165 se stabileste faptul ca art. 48 din Constitutie consacra si protejeaza dreptul la casatorie si relatiile de familie rezultand din casatorie, distinct la dreptul la viata familiala/respectarea si ocrotirea vietii familiale, cu un continut juridic mult mai larg, consacrat si ocrotit de art. 26 din Constitutia Romaniei”, potrivit sursei citate.

Executivul mentioneaza dispozitiile din Codul Civil care reglementeaza casatoria si familia, precizand ca, “din punct de vedere al dreptului european, reglementarea parteneriatului civil nu reprezinta o cerinta europeana, ci cade exclusiv sub incidenta reglementarilor nationale ale statelor membre”.

“Mentionam ca, potrivit dispozitiilor art. 258 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata cu modificarile si completarile ulterioare,

  1. Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora, precum si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea si educarea copiilor lor.
  2. Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului.
  3. Statul este obligat sa sprijine, prin masuri economice si sociale, incheierea casatoriei, precum si dezvoltarea si consolidarea familiei. (4) In sensul prezentului cod, prin soti se intelege barbatul si femeia uniti prin casatorie’.

Din punct de vedere al dreptului european, reglementarea parteneriatului civil nu reprezinta o cerinta europeana, ci cade exclusiv sub incidenta reglementarilor nationale ale statelor membre”, conform sursei citate.

Reprezentanții Guvernului mai spun ca cele doua proiecte privind parteneriatul civil implica cheltuieli suplimentare din bugetul asigurarilor sociale de stat.

“In cazul parteneriatului civil deschis persoanelor de sex diferit, obligatia de intretinere a copiilor proveniti dintr-o astfel de relatie este preluata de asigurarile sociale sub forma pensiei de urmas, pe cand in cazul copiilor proveniti din afara relatiei de parteneriat, obligatia de intretinere este recunoscuta doar in raport cu parintele decedat.

In cazul decesului unuia dintre partenerii aflati intr-o relatie de parteneriat civil, asigurarile sociale nu pot prelua obligatia de intretinere prin acordarea unei pensii de urmas din sistemul public.

De asemenea, mentionam faptul ca in expunerile de motive se precizeaza ca masurile propuse nu implica alocare de resurse suplimentare de la bugetul de stat, fara a se face referire la impactul asupra bugetului asigurarilor sociale de stat.

In acelasi context, mentionam ca masurile propuse implica cheltuieli suplimentare din bugetul asigurarilor sociale de stat, avand in vedere faptul ca se extinde sfera beneficiarilor de pensie de urmas prin modificarea conditiilor de eligibilitate la aceasta categorie de pensie”, sustine Executivul.

Guvernul mai precizeaza ca CEDO a statuat “in jurisprudenta sa privind adoptia de catre un partener a copilului celuilalt partener – ca nu se poate considera ca un cuplu homosexual necasatorit se afla intr-o situatie juridica similara celei a unui cuplu heterosexual casatorit (Gas si Dubois c. Frantei, hot. din 15 martie 2012, * 68) “.

De asemenea, “potrivit Recomandarii CM/Rec (2010) 5, cu privire la combaterea discriminarii intemeiate pe orientarea sexuala sau identitatea de gen, adoptata de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, la data de 31 martie 2010, in cazul in care legislatia nationala recunoaste parteneriatele inregistrate intre persoane de acelasi sex, statele membre trebuie sa incerce sa se asigure ca statutul lor juridic, precum si drepturile si obligatiile acestora, sunt echivalente celor ale cuplurilor heterosexuale aflate intr-o situatie comparabila (pct. 24) “, mai arata sursa citata.

Prin urmare, Guvernul nu sustine adoptarea initiativelor legislative privind parteneriatul civil.

Senatul a respins, pe 18 martie, doua proiecte de lege care prevedeau ca persoanele de acelasi sex puteau incheia in fata notarului sau la Starea civila un parteneriat civil in scopul organizarii vietii comune ca familie.

Ce prevăd proiectele

Actele normative aratau drepturile si obligatiile partenerilor.

“Parteneriatul civil reprezinta uniunea liber consimtita intre doua persoane, incheiat in conditiile legii”, prevede proiectul. Astfel, notiunea de parteneriat civil este definita in proiect drept “uniunea dintre doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex prin declararea sa in fata ofiterului de stare civila in scopul organizarii vietii private comune si a gospodaririi impreuna”.

O alta prevedere a initiativei ALDE arata ca partenerii aveau obligatia sa intretina copiii celuilalt partener. Parteneriatul civil inceta prin decesul sau declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre parteneri. Acesta se putea desface prin decizia unilaterala a unuia dintre parteneri consemnata in scris de catre ofiterul de stare civila.

Spre deosebire de propunerea legislativa a lui Florin Manole si Ovidiu Raetchi, proiectul ALDE prevede folosirea unui interpret autorizat, in cazul in care parteneriatul civil este incheiat intre cetateni straini sau persoane surdomute.

Senatorii au respins, insa, si proiectul de lege al deputatilor Florin Manole si Ovidiu Raetchi, impreuna cu colegi din USR si UDMR, cu privire la parteneriatul civil.

Proiectele legislative urmeaza sa fie dezbatute si adoptate in plenul Camerei Deputatilor, for decizional pentru cele doua initiative.

Doar Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Romania sunt singurele tari din Uniunea Europeana care nu permit nici căsătoria intre persoane de același sex, nici parteneriatele civile.

13 din cele 28 de state UE permit căsătoria si alte noua au admis parteneriatul civil.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

12 comentarii

  1. Același răspuns l-a dat și NeFericitul din Deal când a fost întrebat despre problema legiferării legăturilor celor de teapa LGBT într-o țară preponderent ortodoxă…că nu e prevăzut în lege, în Constituție, ceea ce-l arată cât de bisericos, credincios e!
    Cum să dai un astfel de răspuns ca patriarh al Bisericii Ortodoxe?!?

  2. Trebuie consultat poporul?
    Ei, aș!
    Poporul trebuie doar să vină la vot, să dea putere de decizie criminalilor politici din 4 în 4 ani!
    De

  3. Poporul a fost consultat la referendum! Rezultatul: Suntem prea ușor de manipulat!
    Alții vor să ne bage SEX și LGBT pe gât, iar noi acceptăm! Tăcerea este un răspuns!

    1. Hai să-ți spun o chestie urâtă, dar REALĂ: cineva, a fost acum 8 ani la un bordel în Germania și când a spus că e român, cei de la ”recepție” au avut un schimb de priviri îngrijorate; a apărut o fătucă care i-a spus recepționerului și românului că românii sunt cei mai sadici și că preferă numai sexul anal, brutal; toate prostituatele de-acolo, când auzeau de români refuzau, și pace!
      Anii de libertinaj de după 90 și-au spus cuvântul…tocmai ce a fost postat un editorial cu adolescenta aia care și-a distrus colonul!
      Deci, e mai mult declarativ ÎMPOTRIVĂ, decât PE BUNE!
      Urechile mele au auzit multe confesiuni….ce nu fac cinste bărbaților români!

      1. Mulțumesc pentru informație! Se pare că problemele sunt vechi! Ceaușescu a interzis avortul, iar oamenii au căutat să ocolească legea! România este campioană la ucideri cauzate de curvie! Foarte trist! S-a întâmplat pentru că nu se mai nășteau copii din cauza avortului legalizat de comuniști! După revoluția bolșevică au avut loc orgii sexuale! Atunci s-a făcut un experiment, acum se dorește a fi generalizat! În viitor va fi oriunde astfel! Totul din cauza a trei litere!

  4. ATENTIE: Parteneriatul civil nu este, inca, supus unei reglementari legale la nivelul ue. Cand va fi, guvernul antiroman o va aplica si in Romania in secunda doi. In plus, sa nu uitam ca e an electoral.

  5. Am mai auzit eu multe chestii da sa te intrebe de nationalitrate la usa bordelului, ba! Poate cu noile pasapoarte biometrice, pentru cei care incep cnp-ul cu 1 vor mai introduce o dimensiune suplimentara ca sa se stie la ce riscuri se supun codosii si protejatele lor din sindicat ….

    Doamna, in duhul blandetii, va rog sa va (re)veniti in fire!

    1. Interesant ca a auzit “multe confesiuni”…. de la femei de aceesi teapa desigur si care devin credibile fiindca s-au confesat!?!
      Sint si au fost intotdeauna indivizi decazuti moral si mental si au suferit (di mai sufera) femeile dar de aici pana la a generaliza este cale lunga, asa cum e de la adevar la minciuna.
      “Partea activa” nu poate fi decat bestie, nu-i asa?
      Sau – cum hotaraste marxismul cultural – barbatul este oprimator si – deducem – femeia – “ingeras” nevinovat?
      Femeia statea linistita intr-o camera si brusc au venit bestiile si au luat-o la “munci”.
      Femeia nici nu a provocat, nici nu a cerut, nici nu s-a prezentat in public ca o …. in cautare de sex – priviti cum se expune sexual si cum urmareste beneficiile oferirii sexuale! – ce discrete, cuminti si rezervate sint!
      HA HA HA! – in asta lume plina de sex nu cumva femeia este cea care a vrut si a afirmat libertatea de orice fel incepand cu “emanciparea” sexuala?
      Ca asta le-a bagat marxismu’-n cap: anarhia si nihilismul, prin scoala, filme, muzica.
      Aproape dezbracate pe strada… cu pantaloni rupti sa- sugereze dizarmonia in care se afla…. colorate pe cap si fata ca si cum s-au varsat cernelurile aiurea pe ele… scrijelite, bortelite – in nas, gura, buric si nu numai… mutilate pe corp cu tatuaje dintre cele mai expresiv demonice!)
      Asta este viitorul pe care il compatimim (patimim “impreuna”) in loc sa-l reparam.
      ….
      Da’ cate femei “cer” sa aiba relatii sexuale?
      Refuzul femeii nu este “oprimare”?
      Ca daca nu merge “nici, nici” ce sens are viata ei daca nu acela de a “da” viata, bineinteles – dupa ce a fost oprimata!
      (Spre cinstea lor unele -inca – aleg calea rugaciunii si a curateniei.)
      … Distractii si goana dupa bani ca sa … ce?
      Ca imbatranesc omorand viitorul fara sens; oferindu-se sexual contra cost sau din prostie au directionat societatea spre sinucidere colectiva fiindca – asa cum bine spunea cineva – … vine vremea cand nu vor mai vrea sa fie femei!
      Isi distrug sanatatea “ascultand” de propaganda mediatica.
      Era o gluma buna prin mesajul ascuns: nu folosesc aspirina drept anticonceptional (vezi Radio Erevan) asica nu tin picioarele stranse si acuza barbatul.
      —————-
      Cred ca mai sint femei cumpanite, echilibrate si tinere si adulte – altfel, s-ar duce mai repede toate de rapa insa tendinta degradarii a devenit o atitudine majoritara ceea ce arata ca directia de evolutie a societatii “civilizate” este auto-distrugerea.

      1. Apropos,
        ”confesiunile”/inclusiv cea redată erau de fapt LĂUDĂROȘENIILE BĂRBAȚILOR, nu a femeilor….lor li se pare magnific ceea ce întâmpină și chiar șochează…..nu știu germana, dar tipa zicea într-una ”naine cur” și că românii vor numai așa-ceva!
        Tipul, îmi povestea ca fapt divers…ce tari sunt românii de au speriat și prostituatele germane!

    2. Domnule Răzeș,
      Dacă tipul care mi-a povestit, minte, mint și eu, e bine?
      Ce-ați sărit ca ARS?
      După modul cum vă manifestați, înseamnă că sunteți de-al casei în privința bordelurilor, din moment ce ați reacționat așa…și vă simțiți cu o mare muscă pe căciulă !
      Iar dacă nu vreau să-mi (re)vin în fire, schimbați duhul blândeții, ÎN CE?
      Vorbiți de parcă ați avea vreo putere asupra mea…ceea ce nu e cazul!
      Mișto-ul, bășcălia îl/le puteți folosi, cine vă oprește?
      Însă, lipsa de respect, nu vi-o permit!
      Știu să răspund BINE unor astfel de specimene, ca ”domnia” voastră!

  6. Ce v-ați aprins, domnule!
    Într-un singur punct vă dau dreptate: nu e bună generalizarea!
    Trăiască excepțiile!
    Dacă ele (femeile) umblă cu pantalonii rupți, aproape dezbrăcate, CINE le dă voie să iasă așa?
    Oare fetele, adolescentele, tinerele, NU au ele frați, tați, unchi, etc, ect, șamd, șamd.?!?
    N-au, așa-i?!
    Să nu uităm că, marii creatori de modă sunt bărbații!
    Bărbații le-au dezbrăcat de-a lungul timpului, domnule Gheorghe!
    Ei le vor dezbrăcate, dezinhibate și curve!
    În schimb, le vor sfinte acasă, iar înainte de căsătorie, eventual virgine…în schimb, ei…NU!
    CREATORII DE MODĂ au fost/sunt bărbații domnule!
    A se citi bibliografiile femeilor celebre și o să vedeți că, în ciuda talentului nativ, a inteligenței, a frumuseții lor, bărbații le-au stricat nevinovăția, curăția sufletească…
    Și să nu uităm: DACĂ N-AR FI CERERE (din partea bărbaților) pentru satisfacerea instinctelor trupești care le amorțește capul de pe umeri, OFERTA (femeile), N-AR EXISTA!
    Răspundeți la întrebare, domnule: DE CE BĂRBAȚII – OSTAȘI, în timp de război NU AU ALTĂ TREABĂ DECÂT SĂ VIOLEZE FEMEILE, FETELE?! ISTORIA O CONFIRMĂ! Oare, Dumnezeul lor ATUNCI când o fac, nu mai există? LE DISPARE BRUSC CONȘTIINȚA ÎN FAȚA UNEI FUSTE PE CARE O POSEDĂ ÎN TIMP CE FIINȚA AIA ȚIPĂ, SE ZBATE, CU DEZGUST, OROARE?! Nu au ei acasă femei în familie? N-au și ei surori, copii și mame? De unde atâta ură îndreptată împotrvia femeilor? Nu-s născuți din femeie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button