X

România ar putea să plătească staționarea militarilor americani pe teritoriul ei

Președintele Donald Trump a făcut un anunț îngrijorător pentru acele țări, aliate ale SUA, care au pe teritoriul lor militari americani. Staționarea acestor militari ar urma să fie plă-tită de țările – gazdă, întrucât americanii le asigură protecția.

Potrivit unui anunț de acum două săptămâni al ministrului Apărării, Gabriel Leș, peste 500 de militari din Forțele Terestre ale SUA, însoțiți de mașini de luptă, sosesc în România și vor rămâne pe teritoriul țării noastre timp de nouă luni. De-a lungul anului 2019, acești soldași vor fi staționați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța).

În anii trecuți, asemenea anunțuri erau tonice pentru români, dar în viitorul apropiat, situația ar putea deveni mai complicată. Pentru că, acum o săptămână, președintele SUA, Donald Trump, a avertizat că țările care vor să aibă militari americani pe teritoriul lor, militari care, implicit, le asigură protecția, vor trebui să achite Statelor Unite costul dislocării acestor soldați pe teritoriul lor, plus un procent de 50 la sută.

Acest anunț ar sugera intenția administrației Trump de a schimba regulile jocului în relațiile Statelor Unite cu statele aliate și partenere.

Ideea de a cere bani țărilor care găzduiesc militari americani fusese evocată de președintele Trump și anul trecut. Astfel, în iunie 2018, publicația Washington Post dezvăluia că liderul de la Casa Albă s-ar fi declarat șocat de efectivul extrem de mare al militarilor americani staționați în Germania. Dintre toate țările europene, Germania este cea care găzduiește cel mai mare număr de militari americani – circa 35.000 de oameni.

Ca urmare a poziției exprimate de Donald Trump, Departamentul Apărării ar fi început să studieze fie posibilitatea mutării militarilor americani din Germania în Polonia, fie retragerea lor în SUA. Dar o asemenea variantă ar fi greu de pus în practică, întrucât în Germania funcționează câteva instituții strategice ale SUA. Unul dintre acestea este centrul medical regional de la Landstuhl, celălalt este Baza Aeriană Ramstein.

„Noi dorim costul plus 50 la sută“

Statele Unite ar avea, în prezent, circa 600 de locații din străinătate unde sunt staționați militari americani. Dintre acestea, cele mai numeroase ar fi cele din Germania (180), Japonia (120) și Coreea de Sud (80). Cel puțin în cazul militarilor americani din Coreea de Sud, președintele Trump a precizat că nu se gândește la retragerea lor. În schimb, potrivit Bloomberg, liderul de la Casa Albă ar fi declarat, încă din luna ianuarie 2019, că „țările bogate pe care le protejăm sunt sub observație. Nu putem să mai fim nebuni (adică să riscăm – n.n.) pentru alții”.

În cazul militarilor americani din Coreea de Sud, consilierul pentru Securitate al președintelui Trump, John Bolton, a precizat că „noi dorim costul plus 50 la sută”. În cazul altor țări nu au fost indicate asemenea procente, dar se poate presupune că ele vor fi similare.

Potrivit lui David Ochmanek, cercetător la Rand Corporation, Germania plătește acum circa un miliard de dolari pe an, ceea ce reprezintă circa 28 la sută din costul staționării trupelor americane de pe teritoriul ei. Dar dacă se va aplica principiul „costul plus 50”, sumele plătite de Germania către SUA vor trebui să crească, așa cum vor crește și sumele plătite de Japonia sau de Coreea de Sud. De altfel, Coreea de Sud a negociat deja cu SUA ideea acestor plăți și s-a căzut de acord cu majorarea lor cu circa 8 la sută, ceea ce ar însemna plata a circa 890 de milioane de dolari, către SUA, pentru anul 2019.

Unele țări vor deja să scape de militarii americani

Ideea majorării acestor contribuții este însă complicată și de faptul că, în mai multe țări, inclusiv în Germania și în Japonia, există curente de opinie, în rândurile populației, care se opun prezenței militarilor americani.

“Vom vedea dispute interne pe tema acestor baze militare dacă vom redeschide discuția”, a subliniat MacKenzie Eaglen, expert în politici de apărare la American Enterprise Institute.

Pe teritoriul României, cele mai numeroase contingente americane sunt staționate la Mihail Kogălniceanu, unde se află, în principal, trupe terestre, și la Deveselu, unde se află militari din cadrul Forțelor Navale (locația de la Deveselu având, din punctul de vedere al SUA, statutul unei baze navale, întrucât sistemul antirachetă american este operat de Forțele Navale). Efective americane mai mici sunt trimise, periodic, și în poligoanele de la Cincu (județul Brașov) sau Smârdan (județul Galați), precum și la aerodromul Câmpia Turzii, pentru diferite exerciții militare.

În prezent, toți acești militari americani (mai puțini de o mie, în toate locațiile) sunt trimiși în România prin rotație. Dar încă de anul trecut, partea română a cerut Statelor Unite să staționeze permanent trupe pe teritoriul României, ca o formă de descurajare a politicii agresive a Rusiei în estul Europei. O cerere similară a fost înaintată Statelor Unite și din partea Poloniei.

În cazul României, pe de altă parte, Rusia a cerut retragerea elementelor scutului antirachetă de pe teritoriul ei. Statele Unite nu vor accepta probabil o asemenea cerere, dar este posibil ca România să fie nevoită să plătească în plus.

O “scuză” pentru România ar putea fi aceea că, spre deosebire de alte țări din NATO, ea a acceptat să-și majoreze cheltuielile pentru Apărare la 2 la sută din PIB.

Nu este de neglijat nici faptul că România are deja achiziții semnificative de armament din Statele Unite, iar acest element va cântări, cu siguranță, în momentul în care Administrația SUA ar dori să ceară bani în schimbul militarilor trimiși la Mihail Kogălniceanu

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

7 comentarii

 1. E simplu: nu avem bani, sa plece acasa. Cu un drum, nu mai suntem nici tinte pentru Rusia. Si am impacat si capra si varza.

 2. Dupa incheierea WW2, in diversele conflicte locale, niciodata nu au luptat ofical militari rusi/sovietici contra militari SUA. In razboiul corean au luptat peste 500000 de „voluntari” chinezi contra trupelor „ONU” conduse de SUA. Exceptie anul trecut cand voluntari rusi din divizia Wagner, au incalcat regulile trecand Eufratul, impotriva intelegerilor si vreo 200 au fost omorati cu trachete.
  Prezenta unui minim de soldati americani in principiu ar ttrebui sa continue traditia si sa fie o garantie a tinerii la distanta a lui „Mos Martin”.
  Ei sunt singura garantie., pt ca nato si ue nu orefa nimic.
  Ramane de negociat un pret suportabil.

  1. @ RomeoB

   Nu vrea nimeni sa ne atace. Sunt trupe care pazesc resursele de petrol si gaze, ca nu cumva sa ni le luam inapoi.

   Daca rusii voiau sa ne atace, o puteau face atatia zeci de ani cat nu am avut nici un fel de trupe straine pe teritoriu.

   Numai ca asta e din aia jidoveasca: hai sa ne pazim resursele pe care am pus stapanire si sa-i punem tot pe fraieri sa plateasca paza lor.

 3. Nu i-am chemat noi pe americani să ne păzească țara, ei au venit cu japca. S-a trezit acum, după atâția ani, Trump că el este un tupeist arogant, sa ne ceară și bani. Și pentru ce??? Că ne-au ocupat cu forța???
  Păi da,că economia Americii e in prag de criză și nu își mai permit să își țină trupele in deplasare.
  Sa se facă Referendum in tarile unde sunt trupele lor sa vedem cine îi vrea: NIMENI !!!!!
  Sa se care și să ne lase în sărăcia noastră, că si-asa nu ne-au făcut niciun bine. DIMPOTRIVĂ, S-AU ASIGURAT CĂ NU SE REVOLTA POPORUL IN URMA LEGILOR IMPUSE DE AMBASADA LOR SI A JAFULUI CARE CONTINUĂ DE LA REVOLUȚIE ÎNCOACE.

  Și-au împărțit sferele de influență, care pe unde a putut.
  ĂȘTIA SUNT AMERICANII SI RUSII !!

  TREZITI-VA ROMANI !!!

  Ne-au îndobitocit de la revoluție cu democrația, televizorul non stop, internet cu Facebook și Mall urî, că sa avem cu ce pierde timpul și să nu vedem ce se întâmplă cu adevărat în lume și în țărișoara noastră pustiită.
  Telenovele, știri false, minciuni și manipulare , iar ei din umbra au făcut PRAPAD.

  DUMNEZEU SĂ FIE CU NOI!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.