X

Bărbaţi închişi pe nedrept 24 de ani pentru viol şi crimă nu vor primi compensaţii

Sam Hallam a petrecut 7 ani în închisoare pînă ce pedeapsa lui pentru crimă a fost anulată (Picture: PA)

Bărbaţi închişi pe nedrept 24 de ani pentru viol şi crimă nu vor primi compensaţii. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Doi bărbaţi, ce au făcut în total 24 de ani de puşcărie înainte ca pedepsele să le fie anulate, nu vor primi compensaţii.

Sam Hallam, care a petrecut 7 ani în închisoare pentru uciderea unui bucătar ucenic şi Victor Nealon, care a stat 17 ani după gratii pentru tentativă de viol, au fost ambii eliberaţi după ce Curtea de Apel a hotărât că nu trebuiau condamnaţi.

Dar niciunul dintre cei doi nu a primit vreo scuză pentru condamnarea greşită şi până astăzi au continuat să lupte pentru despăgubiri în instanţele de la Curtea Supremă, Înalta Curte şi Curtea de Apel.

Cu o majoritate de 5 la 2, judecătorii Curţii Supreme au respins apelul.

Într-o declaraţie de după process, dl. Hallam a spus: ‘Am fost eliberat de către Curtea de Apel în 2012 după ce am petrecut 7 ani în închisoare pentru o crimă faţă de care sunt complet nevinovat.

În 2019 încă trebuie să lupt pentru a-mi dovedi nevinovăţia.

Aceasta este o decizie dezamăgitoare.

Avocatul meu va analiza posibilitatea unui apel sau a ce vom face în continuare. Această lege groaznică trebuie schimbată.’

Dl. Hallam, din Hoxton, estul Londrei, a fost eliberat în 2012 după ce sentinţa sa de închisoare pe viaţă a fost casată.

Vorbind în faţa tribunalului după pierderea luptei pentru despăgubiri, Mr Hallam a spus că încă trebuie să lupte pentru a-şi demonstra nevinovăţia în ciuda eliberării sale în 2012 (Picture: PA)

 

Sentinţa lui Victor Nealon pentru tentativă de viol a fost anulată după ce noi dovezi ADN au indicat că altcineva a fost făptaşul (Foto: Police Handout)

El a fost condamnat la vârsta de 17 ani pentru participarea la o altercaţie în grup în urma căreia a rămas un om mort.

În procesul original, au fost depoziţii contradictorii în care martorii şi-au retras mărturiile de identificare, iar telefonul său mobil nu a fost niciodată examinat pentru a-i susţine depoziţia că nu fusese niciodată prezent la scena crimei.

Dl. Nealon, la 50 şi ceva de ani, originar din Dublin, a primit o condamnare pe viaţă dar a fost eliberat în 2014.

Fostul poştaş a fost iniţial găsit vinovat de tentativă de viol asupra unei femei ce pleca dintr-un club de noapte din Redditch, Worcestershire.

Sentinţa lui pentru tentativă de viol a fost anulată după ce noi dovezi ADN au indicat că altcineva a fost făptaşul .

Dl. Hallam şi dl. Nealon s-au luptat în instanţele de la Curtea Suptremă, apoi Înalta Curte şi Curtea de Apel (Picture: PA)

Nealon putea fi eliberat după 7 ani, dar i-a fost refuzată eliberarea conditionată pentru că a refuzat să-şi accepte vinovăţia şi a continuat să protesteze ca fiind nevinovat.

Ambilor le-a fost refuzată cererea de despăgubire de către Secretariatul de Justiţie de la Înalta Curte în 2015, cînd au cerut judecătorilor să recunoască că legea britanică este incompatibilă cu Conventia Europeană a Drepturilor Omului (ECHR) deoarece restricţionează abuziv despăgubirile pentru cazurile cu “erori juduciare”.

Avocaţii au declarat că Codul Penal 1988, care guvernează plăţile despăgubirilor, a fost amendată în 2014 într-o manieră ce violează Articolul 6 (2) din ECHR –prezumţia de nevinovăţie – pentru că cere ca o persoană care solicita o compensaţie să-şi dovedească nevinovăţia.

Acum, Lordul Justice Burnett spune că legea ‘nu cere celui ce solită o despăgubire să-şi dovedească nevinovăţia, dar zice: ‘Este legătura dintre noul fapt şi nevinovăţia solicitantului pentru care Secretarul de Stat trebuie să fie satisfăcut înainte de a i se fi cerut plata unei compensaţii, potrivit legii din 1988, nu nevinovăţia inăşi, în sens larg.’

Cei doi bărbaţi au făcut apel la Curtea de Apel în 2016, dar nu au izbutit să convingă juriul să anuleze decizia anterioară.

Noua Curte Supremă le-a respins cererile de despăgubire. (Picture: PA)

Apoi au mers la Curtea Supremă, unde le-au fost refuzate cererile de compensare sub Codul Penal din 1988, pe motiv că nu era cazul, de vreme ce, aşa cum prevede Legea, noile fapte descoperite trebuie să arate în mod irefutabil că a fost o eroare judiciară”.

Curtea a refuzat să facă o depozitie cum că refuzul de a-i compensa era incompatibil cu drepturile omului.

Emily Bolton, director legal pentru charity de la Centrul de Apel pentru Infractuini ce se ocupă de cazuri de erori judiciare, a spus: ‘Curtea a greşit nedeclarând ruşinoasa incompatibilitate faţă de prezumţia de nevinovăţie.

Erorile judiciare distrug vieţi. Victimile lor nu pot fi niciodată cu adevărat compensate, dar legea actuala trebuie modificată.

Guvernul trebuie să acţioneze pentru a se asigura că toate victimele erorilor juduciare primesc scuzele de rigoare precum şi ajutorul necesar pentru a-şi reconstrui vieţile.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button