X

In SUA poti fi concediat daca refuzi semnarea unui contrat pro-Israel

PROFESOR DIN TEXAS ACTIONEAZĂ STATUL AMERICAN ÎN JUSTIȚIE DUPĂ CE A FOST CONCEDIAT PENTRU REFUZUL DE A SEMNA UN CONTRACT PRO-ISRAEL

Un profesor specilizat în logopedie pediatrică și-a pierdut slujba pentru că a refuzat să semneze un document care cere refuzul de a boicota Israelul, potrivit unui proces intentat împotriva procurorului general din Texas și a unui district școlar duminică.

Bahia Amawi, care lucrase la districtul școlar timp de nouă ani, a primit un nou contract în septembrie. Documentul i-a cerut să afirme „că nu boicotează în prezent Israelul și nu v-a boicota Israelul pe durata contractului”. Când a refuzat să semneze, ea „a fost obligată să-și rezilieze relația contractuală cu districtul școlar”.

„Nu aș putea să fac asta cu o bună conștiință. Dacă aș face-o, aș trăda nu numai palestinienii care suferă datorită ocupației nedrepte și, astfel, devin complici în represiunea lor, dar i-aș trăda și pe americanii mei permițând încălcări ale drepturilor noastre constituționale la libertatea de exprimare și protestul pașnic”, a spus ea, potrivit The Intercept.

În mai 2017, Texas a devenit cel de-al 17-lea stat care interzice contractorilor să susțină un boicot al Israelului.

„Pflugerville [District Independent School] a aflat de un proces intentat în instanța federală federală de către un fost contractant care susține o încălcare a drepturilor sale de amendare a primului și al paisprezecelea amendament. Districtul nu poate aborda particularitățile litigiilor în curs, însă PfISD a urmat legea statului 2270 din Codul guvernului de la Texas, care nu permite districtelor școlare să angajeze un antreprenor, cu excepția cazului în care contractul conține o verificare scrisă că antreprenorul nu boicotează Israelul și nu va boicota Israelul pe durata contractului. contractul a fost scris astfel încât nu a putut fi executat în conformitate cu legea din Texas”, a declarat Tammy Spence, ofițer de comunicare pentru districtul școlii, pentru Newsweek. 

FOTO Activiștii pentru pace au un drapel palestinian în timpul unui protest în apropierea kibbutzului israelian de sud din Nahal Oz, lângă granița cu Fâșia Gaza, pe 5 octombrie. JACK GUEZ / AFP / GETTY IMAGES

Douăzeci și șase de state au o astfel de legislație. Anul trecut, un contractor din Kansas a intentat un proces după ce nu a reușit să obțină un contract, deoarece a refuzat să spună că nu va boicota Israelul. Statul a modificat ulterior legislația și procesul a fost respins, potrivit JTA.

O altă măsură de a se opune boicotului din Israel, condusă în Senat de senatorul Maryland Ben Cardin, are loc la nivel național, deși în formă variată.

Legea Anti-Boicot în favoarea Israelului, care a fost introdusă pentru prima dată în 2017, are drept scop „modificarea legii privind administrarea exporturilor”, au declarat pentru Newsweek doi oameni familiarizați cu legislația„Acest proiect de lege actualizează o lege veche de 40 de ani, care se aplică doar țărilor și o extinde asupra organizațiilor guvernamentale internaționale”, au adăugat că legislația va aborda discursul comercial și persoanelor care acționează în calitate oficiala „în contradicție cu politica externă”.

Ei au afirmat că proiectul de lege nu se va aplica declarațiilor personale făcute într-o manieră neoficială și „nu avea nimic de-a face” cu legislația promovată de state. Ei au spus că se referă la preocupările legate de libertatea de exprimare și se vor aplica nu numai Israelului, ci și sprijinului pentru boicoturile internaționale ale altor aliați americani.

Proiectul de lege a fost elaborat ca răspuns la votul din 2016 al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de a crea o bază de date care să numească companiile care desfășoară activități în teritoriile palestiniene

Legislația propusă s-a confruntat cu opoziție din partea organizațiilor legale precum ACLU, care a formulat obiecții la pedeapsa civilă minimă de 250 000 de dolari și o pedeapsă penală maximă de 1 milion de dolari și 20 de ani de închisoare pentru infractori. Organizația juridică a criticat revizuirile la proiectul de lege introdus la începutul acestui an, menționând că legislația modificată permite încă sancțiuni penale financiare pentru boicoturi.

„Vorbești despre activitățile protejate de primul amendament”, a declarat pentru Newsweek consilierul legislativ și de advocacy ACLU Manar Waheed„Orice pedeapsă încalcă primul amendament și îi spui oamenilor că nu se pot angaja în protest și boicot”.

Proiectul de lege a eliminat de atunci prevederea pentru închisoare, dar a menținut posibilitatea de sancțiuni penale. ACLU a spus că o versiune revizuită a proiectului de lege permite încă aplicarea unei amenzi de 1 milion de dolari în sancțiuni penale.

„În timp ce birourile din Hill afirmă că preocupările primului amendament au fost soluționate și că timpul potențial de închisoare a fost într-adevăr eliminat ca o posibilă pedeapsă, proiectul de lege nu face nimic pentru a-și rezolva problemele de liberă exprimare”, a scris ACLU.

Waheed a spus că legislația care abordează protestele impotriva Israelului a crescut recent, adăugând că, în condițiile în care mai mulți oameni vocalizează criticile statului, încercările de a adopta legislația, mutând aceste opinii, devin mai concertate.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
ExterneSionism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.