X

UPDATE: Armata TRAGE în manifestanți. LOVITURĂ de STAT în desfășurare în Venezuela. Trump îl recunoaște pe noul președinte interimar

venezuela armată
UPDATEVenezuela este în pregul unui război civil! Potrivit BNL News, Garda Naționala din Venezuela a îceput să trgă cu muniție de război protestatarii anti-Maduro, imediat după ce Juan Guaido a s-a autoproclamat ‘preşedintele în exerciţiu’ al ţării. Afirmațiile sunt confirmate și de imaginile ce au apărut imediat pe Twitter.

Nicolas Maduro a anunțat că nu cedează puterea, iar după ce SUA l-au recunoscut pe Guaido drept președinte interimar, a decis să rupă legăturile diplomatice cu SUA. În plus, el le-a cerut diplomaților americani să părăsească Venezuela în 72 de ore. Maduro acuză că SUA au pregătit o lovitură de stat. În afară de Statele Unite ale Americii, și alte țări au recunoscut noua conducere de la Caracas: Canada, Brazilia, Paraguay, Columbia, Peru, Ecuador, Costa Rica și Argentina.

venezuela, revolutie

Sute de mii de venezueleni au ieşit pe străzi miercuri pentru a cere demisia guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, scrie Reuters, relatează News.ro.

Marşul de la Caracas a venit după mai multe proteste violente din cursul nopţii care au dus la moartea a patru persoane, conform unui oficial.

Opoziţia a fost mobilizată de tânărul lider al opoziţiei şi şeful parlamentului, Juan Guaido, cel care a condus o campanie pentru a-l numi pe Maduro uzurpator şi a promis o tranziţie către un nou guvern într-o naţiune afectată de colapsul economic.

Maduro a fost învestit în funcţie pe 10 ianuarie pentru un nou mandat după alegeri boicotate de opoziţie anul trecut şi descrise de multe guverne străine ca fiind frauduloase.

Mai multe surse au informat că firmele de energie din SUA ar putea impune sancţiuni sectorului de petrol din Venezuela chiar în această săptămână dacă situaţia politică se înrăutăţeşte.

Orice schimbare de guvern în Venezuela va veni în baza unei schimbări de poziţie a forţelor armate. Până acum, armata a fost alături de Maduro în două proteste de stradă.

„Am venit să susţinem opoziţia şi să prezervăm viitorul fiului nostru şi a familiei pentru că murim de foame”, a declarat Jose Barrientos, agent de vânzări de 31 de ani.

Demonstranţii au ocupat bulevarde din estul Caracasullui, un bastion al opoziţiei, unde va ţine Guaido un discurs după-amiază.

Partidul Socialist aflat la putere, care susţine că ţara este victima unui „război economic” organizează un marş rival.

„Sunt aici să apăr ţara, să apăr Venezuela şi pe preşedintele nostru, m-am săturat ca opoziţia să spună că îl dau afară”, a afirmat Yenny Duarte, în vârstă de 46 de ani, parte a armatei civile a ţării, care a mărşăluit pentru a-l susţine pe Maduro.

Guaido, în vârstă de 35 de ani, a cerut ca armata să îl dea afară pe Maduro şi a promis amnistie pentru cei care sunt dispuşi să readucă democraţia. El a declarat că este dispus să îl înlocuiască pe Maduro cu un preşedinte interimar care ar avea susţinerea armatei pentru ca apoi să organizeze alegeri libere.

„Către toate forţele armate, cererea noastră este clară – de la acest parlament, ne întindem mâna şi vă cerem să veniţi de partea constituţiei şi a oamenilor, a oamenilor voştri”, a scris Guaido pe Twitter.

Ca simbol al furiei, protestatarii din oraşul sudic Puerto Ordaz au dărâmat o statuie a fostului lider socialist Hugo Chavez.

https://twitter.com/FlyingOrchestra/status/1088148295426457600

Președintele Parlamentului din Venezuela, Jean Guaido, s-a autoproclamat „președinte în exercițiu” al statului. Liderul american Donald Trump a răspuns că îl recunoaște pe acesta drept președinte interimar al Venezuelei.

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus el Juan Guaido de la tribună. Într-un comunicat, preşedintele american Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar, amplificându-şi presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro. Trump a spus că se va folosi „de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela” şi a încurajat alte guvern din Emisfera Vestică să îl recunoască de asemenea pe Guaido.La rândul său, Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, cu sediul la Washington, l-a felicitat pe Juan Guaido.

„Îl felicităm pe Juan Guaido, preşedintele în exerciţiu al Venezuelei. El are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară”, a scris pe Twitter Luis Almagro, care a spus încă de acum câteva zile că îl consideră pe liderul opoziţiei din Venezuela ca „preşedinte interimar” al ţării. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a acuzat marţi guvernul american că a ordonat „o lovitură de stat fascistă”, acuzaţii formulate la o zi după reprimarea unei revolte militare şi în ajunul unor manifestaţii pro şi antiguvernamentale.  În cadrul unei alocuţiuni radiotelevizate, Maduro, al cărui al doilea mandat este contestat de opoziţie, i-a cerut ministrului său al afacerilor externe, Jorge Arreaza, să angajeze „o revizuire totală a relaţiilor” cu Washingtonul. Câteva ore mai devreme, ministrul venezuelean al comunicaţiilor, Jorge Rodriguez, l-a acuzat pe vicepreşedintele american Mike Pence că le-a ordonat „teroriştilor” să provoace violenţe în timpul manifestaţiei opoziţiei, prevăzută pentru miercuri şi având drept scop destabilizarea guvernului socialist al lui Nicolas Maduro.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.