X

A aruncat cu mânie o pâine în sărac, precum cu o piatră. Atât au găsit îngerii să pună în talerul faptelor de milostenie…

Noutăti ortodoxe | Sinaxar 20 Ianuarie

Image result for fericitului Petru Vameşul

În luna ianuarie, în ziua a douăzecea, pomenirea fericitului Petru Vameşul.

Pe timpul împăratului Iustinian, lui Petru acesta care era patrician, i s-a încredinţat toată ocârmuirea Africii. Dar era foarte crud şi nemilostiv; pentru acesta fusese supranumit Zgârcitul. Odată, un sărac s-a apropiat de el, căutând să-i ceară milostenie; dar el apucând o pâine, (că tocmai atunci brutarul îi aducea pâinile gătite pentru el) a aruncat cu ea după sărac, ca şi cum ar fi aruncat cu o piatră.

Dar nici n-au trecut două zile că s-a îmbolnăvit greu şi în timpul bolii i s-a părut că vede o balanţă; de partea stângă a balanţei se aflau nişte bărbaţi întunecaţi la chip, care puneau în taler faptele lui cele rele, iar de partea dreaptă erau nişte bărbaţi îmbrăcaţi în haine albe şi minunaţi la faţă, care nu găseau ce să pună în taler ca să se cumpănească, decât pâinea ce o aruncase cu mânie săracului.

Acestea văzându-le Petru, şi-a venit în simţiri şi după ce s-a sculat din boală a împărţit la săraci toată avuţia lui, ba unuia i-a dat şi haina de pe el; iar în vis a văzut pe Hristos purtând haina aceasta. Apoi fericitul s-a vândut rob la un argintar şi preţul vânzării l-a dat tot la săraci.

În urmă văzând fericitul că are să fie cunoscut cine este, a căutat să fugă din casa stăpânului său şi a zis către portar care era mut şi surd: în numele lui Hristos, auzi-mă şi-mi deschide poarta. Şi minune, surdo-mutul a început să audă şi să vorbească. Deci, deschizându-i-se, a fugit, ducându-se la Ierusalim şi de acolo la Constantinopol, unde a şi adormit în Domnul. A fost îngropat în casa lui, în locul numit al Boului.

Categorii
Sfinți și sărbători
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

 1. Tarile nordice Norvegia, Danemarca si Islanda plang dupa copii. Nasterea de copii va fi remunerata de stat, iar femeile care nu au copii pana la 50 de ani vor fi nevoite sa achite o amenda. Potrivit stiintei, cu inaintarea in varsta, fertilitatea scade la femei, iar la barbati scade calitatea spermei.

  http://m.hotnews.ro/stire/22918923

 2. Sf Vasile cel Mare spunea: „aduti aminte de moarte si nu vei pacatui niciodata”, in acest sens monahii aveau (nu stiu daca mai au in prezent) un craniu uman in chilie. Noi ceilalti aveam trei zile de petrecut cu cel adormit in casa. Era moment in care fiecare medita asupra vietii si asupra mortii. Acum s-au inventat capelele. Ii aruncam intr-o camera unde stam cateva ore pana la mormantare si gata am scapat de ei. Ce ” practic”
  Dumnezeu sa ne pazeasca.

 3. Iar sufletul celui adormit sta si el trei zile in capela linga trupul lui…Poate ii e frica de ce va fi cu el de acum inainte…poate e atacat de vrajmasii …Lasat singur ,fara priveghere,fara rugaciune… Vai de oamenii acestor vremuri, suflete care nu stiu ca sint infometate dim lipsa cuvintului lui Dumnezeu…
  .

  .

  .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.