X

Zeci de mii de manifestanți la Atena împotriva acordului privind denumirea Macedoniei

Și IPS Serafim de Pireu a făcut apel către cetățeni să protesteze în stradă în acest scop

RFE/RL

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Atenei pentru a protesta împotriva acordului privind noul nume al Macedoniei, pe care parlamentul elen ar urma să îl ratifice în curând, relatează AFP.

Au avut loc câteva ciocniri între poliţişti şi circa 30 de manifestanţi extremiști cu cagule, care au aruncat cu obiecte şi au încercat să forţeze gardul Parlamentului, în apropierea unui Monument al Soldatului Necunoscut. Forţele de ordine au ripostat folosit gaze lacrimogene, potrivit AFP.

În principal la apelul „comitetului de luptă pentru elenismul Macedoniei”, sute de autocare venite din toată ţară, şi în special din nordul Greciei, au ajuns duminică în centrul Atenei transportând mii de manifestanţi, potrivit organizatorilor.

Majoritatea manifestanţilor au afişat drapelul Greciei, formând o maree de albastru şi alb în Piaţa Syntagma, locul frecvent al marilor adunări, în faţa Parlamentului.

„Referendum pentru (numele) Macedoniei”, se putea citi pe un mare banner.

Poliţia a mobilizat 2.000 de agenţi, drone şi elicoptere, iar circulaţia în centrul Atenei a fost închisă duminică, precum şi staţiile de metrou din apropiere de Syntagma.

Printre manifestaţi s-au numărat şi unele grupări religioase ortodoxe şi unii preoţi.

Oficial, partidele care formează opoziţia la guvernul lui Alexis Tsipras (dreapta şi socialiştii) şi care sunt împotriva acordului nu participă la această manifestaţie, dar au precizat că fiecare membru are libertatea să ia parte în nume personal.

Unii deputaţi ai partidului de dreapta Noua Democraţie au fost totuşi prezenţi.

Site-ul oficial al partidului neonazist Zori Aurii a făcut apel la susţinătorii săi să participe.

Acordul privind noul nume al Macedoniei, semnat între Atena şi Skopje în iunie anul trecut, urmăreşte să pună capăt unui litigiu de aproape 30 de ani între cele două ţări vecine prin redenumirea Macedoniei în ‘Republica Macedonia de Nord’.

Ratificat în urmă cu zece zile de Parlamentul macedonean, acest acord va fi dezbătut zilele următoare de Parlamentul grec înaintea unui vot crucial care ar urma să aibă loc până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Numeroşi locuitori, în special cei din provincia de nord a Greciei care poartă acelaşi nume ca ţara vecină, spun că denumirea ‘Macedonia’ nu aparţine decât patrimoniului istoric grec.

„Într-o societate democrată, dreptul cetăţenilor de a manifesta într-un mod paşnic nu este negociabil”, a afirmat premierul Alexis Tsipras într-un interviu apărut în ediţia de duminică a Avghi, cotidianul partidului său de stânga Syriza.

El a subliniat totuşi că „fiecare are obligaţia să izoleze grupurile extremiste care ar putea încerca să manipuleze manifestaţia şi să se abţină de la manifestaţii sau de la sloganuri ale urii”.

Categorii
Externe
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.