X

Mărturia unui episcop despre Sfântul Paisie Aghioritul

Sfântul Paisie Aghioritul

Pururea pomenitul şi iubitul în mod deosebit de kerkireni, mitropolitul Kerkirei şi al Paxonului, Policarp (1924-1984), cu care subsemnatul a avut o legătură duhovnicească strânsă, mi-a vorbit de părintele Paisie.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Să luăm aminte la cuvintele lui:

Întrebare: îl ştiţi bine pe părintele Paisie, de aceea aprecierea dvs. are o importanţă deosebită. Cum explicaţi faima mare pe care Gheronda a avut-o şi faptul că a fost acceptat în rândul atâtor credincioşi?

Răspuns: Marea popularitate a părintelui Paisie vine de la intuiţia credincioşilor că Gheronda este un om autentic al virtuţii şi al rugăciunii.

Are de asemenea o naturaleţe uimitoare în comportamentul său, pe care rar o mai întâlneşti şi care din nefericire riscă să se piardă cu totul în zilele noastre.

Întrebare: Mulţi îl consideră sfânt şi se raportează la el plecând de la această apreciere. Dvs. ce spuneţi?

Răspuns: Până la urmă este şi el un muritor obișnuit [n.n.: pe atunci, Sfântul Paisie era încă în viață], având în plus faţă de noi calitatea de a fi descoperit la momentul potrivit adevăratul sens al vieţii; este unul dintre cei care a ţinut cu tot dinadinsul să se împace cu cerul, nefăcând prieteşug cu pământul, precum facem noi toţi.

Acesta este elementul interesant care îl caracterizează pe părintele Paisie şi care ne face pe noi, cei imperfecţi, să-l respectăm şi să-l ascultăm cu atenţie.

Întrebare: Aveţi dovezi că este un om luminat?

Răspuns: Am încredinţarea că se află cu mult înaintea noastră. Acesta este motivul pentru care consider absolut firesc să-i cer sfatul în diverse probleme în care nu ştiu ce decizie să iau. Întotdeauna găseşti în sfatul său adevăr şi înţelepciune.

Întrebare: Puteţi face referire la un exemplu din care să reiasă felul profund în care părintele Paisie ştia să abordeze anumite situaţii?

Răspuns: În acest moment mi-au venit în minte două cazuri în care anumiţi clerici au greşit foarte grav şi despre care colaboratorii mei mi-au spus fără nici o mustrare de conştiinţă: „Trebuie ca în cazul lor cuţitul să ajungă la os”, adică să fie dată o pedeapsă usturătoare, fără îndurare.

L-am întrebat pe părintele Paisie ce trebuie să fac. Iar el, acest monah neînsemnat pentru lume dar înţelept pentru cei cu o gândire matură, mi-a răspuns: „Să ajungă cuţitul la os… Dar, ca să faci acest lucru, trebuie să fii în primul rând măcelar. Până să ajungă cuţitul la os, trebuie însă să curgă mult sânge. Cine poate suporta asta?”

Întrebare: Ce aţi hotărât în final?

Răspuns: Nu am luat imediat o decizie. M-am rugat să mă lumineze Dumnezeu ce trebuie să fac. În final am acţionat ca un cleric şi nu ca un măcelar.

Întrebare: Cu alte cuvinte, ideile şi propunerile colaboratorilor vădeau în mod manifest semnele unei lipse de trezvie duhovnicească, în timp ce ale părintelui Paisie erau vii şi demne de luat în seamă.

Răspuns: Erau printre ei şi colaboratori buni. Uneori însă, noi, cei bisericeşti, devenim foarte conservatori şi deficitari în a înţelege problemele celorlalţi oameni.

Părintele Paisie avea încredere în iubirea de oameni a lui Dumnezeu şi niciodată nu l-am văzut aspru sau învârtoşat la inimă. […]

Întrebare: Iubea Kerkira?

Răspuns: Îi cinstea în special pe Sfântul Spiridon şi Sfânta Teodora. De asemenea pe Sfântul Andrei, mitropolitul Kerkirei. Părintele Paisie i-a ajutat pe mulţi kerkireni, clerici şi laici cu sfaturi folositoare şi rugăciuni puternice (eficiente).

(Interviul de mai sus a fost consemnat de Tasos Mihalas)

***

„Sfinţii luau cununa biruinţei de la Hristos odată cu bogăţia harului, după luptele purtate împotriva patimilor, pe care le biruiau. Acum ei ne ajută din cer prin rugăciunile lor, cărora le datorăm multă recunoştinţă şi credinţă.” – Pr. Paisie

extras din Ne vorbește Părintele Paisie, de Tasos Mihalas,
trad. Ovidiu Lăzărescu, Editura Cartea Ortodoxă/Editura Egumenița, pp. 112-114.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

 1. Saccsiv, a aparut o stire pe net:
  Părintele Efrem Filotheitul și-a trimis ucenicii acasă, spunându-le: „urmează să se întâmple ceva foarte rău pe continentul Nord-American”

  Să fim atenți la semnificația faptelor: i-a trimis urgent acasă pe ucenicii săi europeni care se află în America. „Acasă” înseamnă în România și în Grecia. Din câte am înțeles sunt peste 1.000 de ucenici în această situație. Ei n-au vrut inițial să plece, dar Bătrânul i-a chemat și le-a dezvăluit o descoperire pe care a avut-o, anume că urmează să se întâmple ceva foarte rău pe continentul Nord-American, după care le-a dat poruncă părintească să se deplaseze degrab în țările de unde provin

  E bine intotdeauna sa se cerceteze lucrurile.
  Stie cineva pe vreunul dintre cei 1000 de ucenici trimisi acasa de Părintele Efrem Filotheitul ?
  Si ce inseamna ucenici ? ca totusi 1000 de calugari si preoti e o cifra foarte mare.

  1. Această atenționare trebuie tratată foarte serios. Foarte posibil este vorba despre mult așteptatul „pink terror“, un atac „terorist“ foarte grav (detonarea unei bombe nucleare în San Francisco sau Los Angeles), eveniment obligatoriu în declanșarea WW III și anunțat public încă din 2004. Vina se va da pe ruși și pe aliații lor din lumea arabă. Analiștii americani prevedeau acest eveniment ca fiind obligatoriu în 2018, doar mila lui Dumnezeu a mai amânat acest incredibil „false flag“ aparent inevitabil, dar oare până când? Practic este doar o chestiune de timp…..

   A scris și vorbit despre această detonare nucleară de mulți ani analistul american J.R. Nyquist aici:
   http://www.jrnyquist.com/
   https://www.financialsense.com/contributors/jr-nyquist/grey-terror
   https://oneway2day.wordpress.com/tag/spetsnaz/

   Cine real va organiza acest „false flag“ și va da vina pe ruși aici:
   https://www.veteranstoday.com/2015/03/08/the-hidden-history-of-the-incredibly-evil-khazarian-mafia/
   Deci nu este de glumă, este o treabă bine planificată, după un astfel de eveniment se vor petrece toate cele prevăzute și scrise în atâtea articole pe acest site. Nimeni în România nu spune nimic despre treaba asta, aveți redactori f. buni, cred că este foarte util un articol serios și dedicat pe această temă. Poate se mai oprește disperarea a mii de tineri români capabili să plece în State și alte zeci de mii să se întoarcă acasă.

  2. În articolul de pe siteul veteranilor americani se spune că de mulți ani în State au fost plantate 25 bombe nucleare, pregătite pentru atacuri „teroriste“. Până acum unele au fost identificate și oprite, unele nu. Se pare că din anul 2004 o parte din politica americană internă și externă a fost făcută prin forță, fără voia lor, prin acest șantaj înfricoșător.
   Când va fi acest eveniment, mass–media este gata pregătită să dea vina pe o echipă specială rusească spetsnaz formată din radicali ultra–ortodocși combinați cu alți fanatici arabi. Adică niște fanatici ortodocși scăpați de sub control, care vor dori să pedepsească religios Los Angeles–ul pt. sodomia lor.
   Deci cine va fi de vină în final pentru un asemenea eveniment înfricoșător? „Clar“ pt. toată lumea: nu oamenii scăpați de sub control și adevărații vinovați, ci concepția care i–a fanatizat religios, adică ortodoxia. Iată cum apoi în maxim 1 an după asta urmează WW III, cu scopul declarat de a distruge/pedepsi ortodoxia. Iată de unde va veni ura generalizată contra ortodocșilor est–europeni și de pretutindeni. Iată de ce WW III va fi cu dedicație contra ortodocșilor și contra ortodoxiei.
   Problema mare este că băieții ăia din orașele americane nu renunță la paradele lor și Dumnezeu este același ca pe timpul Sodomei, deci previzibil la un anumit moment dat să apară același rezultat.

 2. Poate e doar cronica unei pedepse anuntate,la fel cu ce s-a petrecut oarecand la Ninive,pe vremea lui Iona….Poate ca anunturile tin loc de strigatul profetului,negasind Domnul vreunul vrednic in acea cetate sa joace rolul- ca tot e cetatea filmului- lui Iona,rl
  Realese 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button