X

ISRAEL: Mc Jesus, un clovn McDonald crucificat a fost expus la Muzeul de Artă Contemporană din Haifa

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În Israel, clovnul McDonald crucificat, indigneaza creștinii

Sute de creștini au manifestat vineri în fața Muzeului de Artă Contemporană din Haifa, pentru a protesta împotriva unei opere de artă intitulată Mc Isus, care prezintă un Ronald McDonald’s răstignit. Demonstranții au încercat să forțeze ușile unității pentru a da jos instalația. Au izbucnit incidente cu poliția care a fost atacată cu pietre. Trei membri ai poliției au fost răniți în cap. Cu o noapte înainte, muzeul a fost atacat cu un dispozitiv incendiar.

MC Jesus reprezintă Ronald, clovnul McDonald galben și roșu, bătut in cuie pe o cruce de lemn groasă. Artistul finlandez Jani Leinonen a creat lucrarea ca parte a unei expoziții intitulată Sacred Goods, a cărei temă este, după cum sugerează și numele, sacralizarea bunurilor de consum. Jani Leinonen, în vârstă de 41 de ani, este specializat în deturnarea imaginilor și strategiilor de marcă. El a fost condamnat în 2012 pentru furtul unui stâlp de plastic din restaurantul McDonald’s pe care la distrus ulterior. Două dintre instalațiile sale au fost expuse în august 2015 la Dismaland, un parc de atractie efemer și artistic, imaginat de artistul Banksy din Marea Britanie.

Panouri de avertizare în muzeu

Joi, ministrul culturii Miri Regev a scris directorului general al Muzeelor din Haifa, solicitând retragerea lucrării. În scrisoarea ei, ea indică faptul că a primit “multe plângeri” pentru “insultă grava la adresa comunității creștine”. “Sfidarea simbolurilor sacre pentru religii și a multor credincioși din întreaga lume ca un act de protest artistic este ilegitimă și nu poate fi afișată într-o instituție culturală susținută de fonduri publice”, a scris ea.

Directia muzeului refuză să cedeze presiunii. Cu toate acestea, ea a decis să introducă panouri de avertizare la intrarea în expoziție pentru a indica faptul că instalatia “artistică” ar putea fi percepută ca ofensivă. Potrivit Muzeului Haifa, dezbaterea despre artă nu ar trebui să ducă la violență. În ceea ce privește Mc Jesus, face parte dintr-o expoziție despre consumism care “se referă la utilizarea cinică a simbolurilor religioase de către companiile multinaționale”.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button