X

Ultimatum pentru Rusia din partea NATO: „Dacă nu revine la respectarea tratatului…”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

NATO dispune de „numeroase modalităţi potenţiale” de a răspunde în cazul în care Rusia continuă să încalce tratatul forţelor nucleare încheiat cu SUA, a declarat secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat dpa, difuzat vineri. 

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987 între fosta URSS şi SUA, interzice rachetele nucleare cu raza de până la 5500 km şi se consideră că a stat la baza arhitecturii de securitate a Europei, limitând riscul unui atac nuclear. SUA şi NATO au acuzat Rusia de încălcarea acestui tratat prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, sau SSC-8, acuzaţie respinsă de Moscova. SUA au acordat Rusiei un termen de 60 de zile, care expiră la începutul lui februarie, pentru a pune capăt încălcării INF, afirmând că în caz contrar nici ele nu se vor mai considera obligate să-l respecte, ceea ce riscă o escaladare nucleară în Europa, notează dpa.

„Rusia are o ultimă şansă”, a spus Stoltenberg în interviul difuzat joi. „Dacă nu revine la respectarea tratatului, atunci vom avea o mare problemă”, a continuat secretarul general al Alianţei militare, adăugând că „există numeroase modalităţi potenţiale în care NATO poate răspunde”, dar nu a dat alte detalii.

„Dacă aş începe să speculez despre diferite potenţiale elemente ale răspunsului NATO, cred că nu aş face decât să îngreunez şi mai mult situaţia”, a declarat politicianul norvegian.

Întrebat dacă SUA pot staţiona noi rachete nucleare în Europa în cadrul unor acorduri bilaterale cu ţări cum ar fi Polonia, Stoltenberg a subliniat că este important să se convină asupra unor acţiuni comune, dar nu a exclus în mod explicit desfăşurarea de noi rachete nucleare în Europa.

Secretarul general al NATO a insistat pe de altă parte că este important ca întâlnirile în cadrul Consiliului NATO-Rusia să continue, precum şi dialogul pe teme militare.

„Rusia este vecinul nostru. (…) Cred în dialog pentru că trebuie să ne străduim să ne îmbunătăţim relaţia cu Rusia. Şi chiar dacă nu reuşim să o îmbunătăţim, trebuie să putem gestiona o relaţie dificilă cu Rusia – care înseamnă că avem o prezenţă militară sporită la graniţe, mai multe exerciţii, mai multă tensiune, potenţial sporit pentru incidente şi neînţelegeri -, iar pentru a evita toate acestea trebuie să continuăm Consiliul NATO-Rusia şi dialogul militar”, a conchis Stoltenberg.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

    1. Este rusinos sa indici un articol furat. Autorul este Ion Cristoiu: https://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-4-ianuarie-2019/

      Cel indicat de tine nu este nici macar o reinterpretare a articolului original. Dupa cum ai vazut, cred, OrtodoxInfo este un portal onest care atunci cand preia articole altora indica onest sursa si, eventual, face comentarii in josul paginii. Acestea sunt lucruri elementare de bun-simt care, apropo, fac parte si din abc-ul jurnalismului.

      1. SAVONAROLA de obicei ne trimite linkuri de pe activenews. Am vazut ca si ei au dat sursa. Deci nu vad care e problema?

        1. Problema este ca e un articol furat. Una este sa iei parti dintr-un articol pe care sa-l indici si sa inserezi comentariile tale si alta este sa scrii cateva randuri la inceput iar apoi sa preiei aproape tot articolul copy/paste fara ghilimele macar ca sa marchezi clar care este partea din sursa indicata. Preluarea intregului articol se face ca pe OrtodoxInfo nu cum s-a facut acolo un ARTICOL PROPRIU (autor Andrei Nicolae).

          Nu are cum sa fie autor Andrei Nicolae (care a scris cateva randuri la inceput – de fapt o sinteza nereusita a introducerii din articolul preluat) cand de fapt autor este Ion Cristoiu. Concluzia articolului, esentiala de altfel pentru ca este cheia intregului demers, apare ca fiind a hotului si nu a adevaratului autor. Magarie cat casa practicata cu succes de ActiveNews de atata amar de vreme dar si de asa-zisi jurnalisti ratati care nu sunt in stare sa scrie 2 randuri cu capul lor. Pe langa ei Saccsiv este un adevarat geniu pentru ca reuseste sa preia doar idei pe care le sintetizeaza si le contextualizeaza in cadrul unei teme pe care astfel o rotunjeste si-i da un inteles mult mai cuprinzator reusind de cele mai multe ori sa surprinda esentialul dar si sa ajute la crearea unei imagini globale atat de necesare pentru intelegerea lumii de astazi.

          Este adevarat ca traim intr-o epoca a hotiei generalizate si a falsurilor dar sa ne straduim pe cat putem sa eliminam impostura. Multumesc pt intelegere.

          PS – Este adevarat ca de multe ori ActiveNews descopera articole interesante insa ceea ce ar trebui sa facem este sa indicam articolele sursa si sa nu incurajam modul lor infantil de cosmetizare. Putem sa le respectam totusi munca spunand ca articolul a fost semnalat de ActiveNews. Cred ca asa este onest.

          In cazul de fata ar fi putut spune simplu: Ambasada contrazisa: https://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-4-ianuarie-2019/ – un articol semnalat de ActiveNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button