X

Raport ONU despre albanezii din Kosovo care recoltau organe de la prizonierii sarbi

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sputnik a prezentat un raport al ONU care nu a mai fost dezvăluit niciodată până acum, privind campania de recoltare de organe în Kosovo

De zeci de ani, anchetatorii sârbi și câțiva oficiali occidentali, inclusiv procurorul de la fostul tribunal de la Haga, Carla Del Ponte, au acuzat oficialii albanezi kosovari că au prezidat o campanie îngrozitoare de recoltare de organelor de la prizonierii de război sârbi. Acum, pentru prima dată, Sputnik a prezentat fragmente dintr-un raport al ONU care investighează această problemă.

Milovan Drecun, președintele comisiei parlamentare a Serbiei pentru Kosovo-Metohija, a arătat publicației Sputnik Serbia documente din cadrul unui raport al Misiunii Administrației Interimare a Organizației Națiunilor Unite din Kosovo (UNMIK) din 2004 privind așa-numita “casă galbenă” din nordul Albaniei care se presupune că a fost în centrul operațiunii ilegale de recoltare de organe condusă de mafiile albaneze kosovare între 1998 și 2001. O copie a acestui raport a fost obținută de un grup parlamentar de lucru sârb care colectează dovezi ale presupuselor crime de război comise de Armata de Eliberare a Kosovo poporului sârb.

Raportul, inexplicabil intitulat “Examinarea și evaluarea medico-legală în Albania”, detaliază, într-un limbaj uscat, birocratic, cererea Tribunalului Internațional pentru Fosta Iugoslavie ca Oficiul pentru Persoanele Dispărute și criminalistica din Kosovo să efectueze o inspecție a Casei Galbene și să urmeze mărturie bazată pe mărturia martorilor oculari că oamenii au fost uciși în clădire și îngropați în apropiere după ce organele lor au fost recoltate.

“Potrivit mai multor martori, oamenii ar fi fost uciși într-o casă din afara Burrel din Albania și ar fi fost îngropați într-un cimitir din aceeași zonă”, se arăta în raportul lui Hroar ​​Fryenlund și Tom Grange, un investigator criminalistic al UNMIK. Anchetatorii au efectuat examinări în zonă între 4 și 5 februarie 2004.

Concluziile lui Fryenlund și Grange sunt următoarele: “Pe baza examinărilor noastre, în opinia noastră, nu există dovezi concludente că persoanele au sângerat ca urmare a unor acte criminale în casa sud-vest a Burrel din Albania. Cu toate acestea, au existat reacții la Luminol care indica sânge în bucătărie și în camera de depozitare (camera # 5).”

Mai mult, raportul include o descriere detaliată și fotografii ale camerelor casei, împreună cu terenul care înconjoară proprietatea, precum și instrumentele și instrumentele folosite în probe, arătând ca niște pete de sânge evidente în podelele din lemn în una din camere, precum și formațiuni ciudate de teren din jurul casei.

Vorbind cu revista Sputnik, Drecun a explicat că Procuratura Specială pentru Crimele Armatei de Eliberare a Kosovo, creată în 2017 după dizolvarea tribunalului de la Haga, poate utiliza acest raport ca parte a unei anchete mai ample privind traficul ilegal de organe umane.

Milovan Drecun a vorbit cu Sputnik Serbia despre presupusele activități de recoltare de organe ale KLA.

Alături de UNMIK din 2004, Drecun a făcut referire la un al doilea raport cu mai multe informații despre Casa Galbenă. “Acest raport este datat în octombrie 2003 și documentează o întâlnire între șeful departamentului de investigație al tribunalului de la Haga și Eamon Smith, șeful departamentului de justiție al UNMIK, care menționează opt martori oculari albanezi cu informații despre traficul de organe umane”.

“Patru dintre ei se presupune că au participat la transplanturi de organe pe cel puțin 90 de sârbi și membri ai altor naționalități din penitenciarele din nordul și centrul Albaniei, iar alți trei au adus prizonieri într-o clinică, iar alți doi au participat la transportarea părților corpului și organele de pe aeroportul din Rinas, în apropiere de Tirana. Întreaga operațiune logistică și de chirurgie a fost efectuată cu deplina cunoștință și susținere a ofițerilor de rang înalt ai Armatei de Eliberare a Kosovo, precum și a poliției secrete albaneze, sub controlul ex – premierul Sali Ram Berisha “, a explicat Drecun.

În 2008, fostul procuror al TPII, Carla Del Ponte, a lansat o carte în care susține că membrii KLA, inclusiv liderul fostului KLA Hashim Thaci, care urma să devină președintele kosovar în 2016, au fost implicați direct în activitățile ilegale de comerț cu organe ale KLA, grupul acuzat de recoltare a organelor majorității prizonierilor de război sârbi din centrele de detenție din Albania. Del Ponte estimează că aproximativ 300 de sârbi și alți non-albanezi au avut organele recoltate și vândute spitalelor din Europa.

Vorbind în legătură cu documentul de investigație al UNMIK, Zoran Stankovic, un medic care a fost martor la numeroase procese de la Haga, inclusiv ca martor al apărării fostului general sârb bosniac Ratko Mladic, a declarat că este esențial să se realizeze o evaluarea de către experți a raportului pentru a stabili dacă acesta poate fi utilizat de instituțiile internaționale pentru inițierea procedurilor penale împotriva persoanelor cunoscute sau necunoscute.

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button