X

Fondatorul WikiLeaks la un pas de arestare. Președintele Ecuadorului vrea ca Julian Assange să părăsească ambasada din Marea Britanie

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a anunţat joi că se ”reunesc” condiţiile ca fondatorul WikiLeaks Julian Assange să părăsească Ambasada Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat în 2012 pentru a evita eventuale proceduri judiciare în Statele Unite, relatează AFP.

”Se reunesc condiţiile ca domnul Assange să ia hotărârea să iasă (din Ambasadă) în cvasilibertate”, a declarat Lenin Moreno pentru presă, apreciind că regatul Unit a dat asigurări că australianul nu va fi extrădat către o ţară în care viaţa i-ar fi ameninţată.

”Spun «cvasilibertate», pentru că nu trebuie să uităm că el (Assange) nu s-a prezentat în faţa tribunalelor britanice şi că trebuie să ispăşească o pedeapsă nu foarte lungă din acest motiv. Justiţia britanică este cea care va decide” acest lucru, a adăugat şeful statului ecuadorian.

În ambele ţări, pedeapsa în asemenea cazuri nu depăşeşte şase luni.

Guvernul britanic a anunţat în mod oficial Guvernul de la Quito că

”Constituţia Marii Britanii nu autorizează extrădarea unei persoane către o ţară în care viaţa îi este în pericol”, a precizat Lenin Moreno.

Procedurile judiciare din Suedia împotriva lui Julian Assange cu privire la viol şi agresiuni sexuale au fost abandonate în mai 2017, însă justiţia britanică a refuzat să ridice mandatul de arestare emis pe numele său, pe motiv că nu a respectat, în 2012, condiţiile eliberării sale pe cauţiune.

Australianul în vârstă de 47 de ani se teme că, dacă iese din sediul Ambasadei Ecuadorului, ar fi arestat şi apoi extrădat şi judecat în Statele Unite în urma publicării de către WikiLeaks, în 2010, a numeroase secrete militare şi documente diplomatice americane, în cea mai mai mare divulgare de documente clasificate din istoria Americii.

Assange a acuzat Ecuadorul că vrea să  pună capăt azilului pe care i l-a acordat şi să-l predea Statelor Unite, unde procurori pregătesc un caz penal împotriva sa. El a dezvăluit un act de acuzare secret în acest sens pe site-ul său.

Marea Britanie a anunţat că îl va aresta dacă iese din ambasadă.

”Nu-mi place prezenţa domnului Assange în ambasada ecuadoriană, dar trebuie să-i respectăm drepturile omului şi având în vedere acest lucru credem că şase ani este prea mult pentru ca cineva să rămână aproape încarcerat într-o ambasadă”, a declarat Moreno, citat de Reuters.

El a insistat, în acest interviu acordat unui post de radio, că a primit suficiente garanţii din partea Londrei că nu-l va extrăda dacă iese din ambasadă, potrivit The Associated Press.

Şeful statului ecuadorian nu a spus dacă Assange va fi dat afară din ambasasă, dar a precizat că avocaţii acestuia analizează ce vor face în continuare.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.