X

Anti-europeni? Guvernul britanic a aprobat acordul privind Brexitul. MAE salută acordul

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul britanic şi-a dat acordul pentru proiectul de acord asupra Brexitului încheiat marţi cu Uniunea Europeană, a anunţat miercuri premierul Theresa May la finalul unei reuniuni de cinci ore a cabinetului său, transmit AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

„Decizia colectivă a cabinetului este că guvernul trebuie să aprobe proiectul de acord”, a declarat Theresa May într-o scurtă declaraţie în faţa reşedinţei din 10 Downing Street.„Este un pas decisiv care ne va permite să avansăm şi să finalizăm acordul”, a adăugat ea.

„Opţiunile pe care le aveam erau dificile, în special în ce priveşte Irlanda de Nord”, a subliniat prim-ministrul, după care a adăugat: „Cred că proiectul de acord privind ieşirea (din UE) este cel mai bun posibil”.

Acesta va permite Regatului Unit să reia controlul „asupra banilor noştri, legilor noastre şi frontierelor noastre, va pune capăt libertăţii de mişcare, va proteja locurile de muncă, securitatea şi uniunea noastră”, a ţinut să sublinieze Theresa May.

„Ştiu că ne aşteaptă zile dificile şi că acordul va fi examinat amănunţit”, a mai spus prim-ministrul care trebuie să convingă parlamentul britanic să voteze proiectul de acord.

Partidul său conservator este însă foarte divizat în această problemă, între adepţii unui Brexit fără concesii şi eurofilii care preferă să rămână în UE.

România salută acordul pentru Brexit dintre Londra și Bruxelles. Ministerul de Externe dă asigurări că românii stabiliți în Marea Britanie până la finalul anului 2020 nu vor avea de suferit

Ministerul român al Afacerilor Externe salută agrearea de către negociatorii Uniunii Europene și ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere. MAE dă asigurări că Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020.

„Acest acord marchează un moment semnificativ în procesul de negociere și deschide calea spre definirea unei relații viitoare cât mai apropiate și întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menținere este esențială în contextul evoluțiilor în vecinătatea estică, unde România și Marea Britanie împărtășesc obiective comune“, consideră MAE român.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază eforturile substanțiale depuse de echipa de negociere coordonată de către negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obținerea unui progres decisiv, în special pentru agrearea unei soluții de backstop și evitarea instalării unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că Acordul reprezintă „cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană și pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetățeni și mediul de afaceri“.

„Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceștia vor putea continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special (settled status)“, dau asigurări autoritățile de București.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă speranța că, în perioada următoare, Acordul va fi aprobat de către Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul Marii Britanii în forma convenită în negocieri.

MAE ține să precizeze că România s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 și la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii.

NOTĂ OrtodoxINFO

Se pare că nimeni nu cataloghează guvernul britanic ca anti-european și nici nu primețte amenințări cu sancțiuni din partea celor ca Timmermans.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button