X

Constantin Dinulescu, maiorul care a PARTICIPAT la execuţia lui Zelea Codreanu:„Execuția a fost dorinţa REGELUI…Jandarmii au scos din buzunare o sfoară, pe care au STRÂNS-O în jurul gâtului legionarului“

Capitanul Corneliu Zelea Codreanu

Maiorul Constantin Dinulescu, care a participat la executarea liderului legionarilor Corneliu Zelea Codreanu şi a camarazilor acestuia în seara zilei de 29 noiembrie 1938, a dat o declaraţie la Comisia de anchetă instituită de Înalta Curte de Casaţie Bucureşti, care a fost publicată în volumul „Din luptele tineretului român 1919–1939“

Maiorul Constantin Dinulescu a mărturisit ordinul primit de la preşedintele Consiliului de Miniştri, Armand Călinescu:
„Într-o zi am fost chemat de către fostul Preşedinte de Consiliu, Călinescu. În cabinetul lui de lucru se găsea şi generalul Bengliu, comandantul Jandarmeriei. Călinescu mi-a declarat atunci că, pentru motive politice, Codreanu şi 13 adepţi ai lui trebuiau să fie ucişi; aceasta ar fi fost şi dorinţa regelui“.
Maiorul a relatat cum cei 13 legionari şi liderul lor au fost executaţi prin strangulare şi îngropaţi, apoi, într-o groapă comună:
„În ziua de 29 noiembrie 1938, la orele 10 seara, Codreanu şi camarazii lui au fost scoşi din închisoarea de la Râmnicu-Sărat, unde erau închişi, şi au fost puşi într-un camion. Legionarii au fost puşi în aşa fel ca să poată vedea numai înainte, fiind în acelaşi timp legaţi cu braţele la spate. Ei nu puteau face nici cea mai mică mişcare; erau chiar constrânşi să stea continuu cu capul în sus.
Înapoia fiecăruia din ei stătea câte un jandarm. Eu m-am aşezat lângă şofer. Se călătorea pe şoseaua dintre Ploieşti şi Bucureşti, când în zorii zilei de 30 noiembrie, după ce am dat semnalul fixat, cu lanterna, jandarmii au scos din buzunare o sfoară (frânghie), pe care au strâns-o în jurul gâtului legionarului ce stătea în faţa fiecăruia dintre ei. În felul acesta, Codreanu şi cei 13 camarazi ai lui au fost sugrumaţi, în timp ce maşina îşi continua drumul în plină viteză. Puţin timp după aceea, am ajuns la Bucureşti, de unde ne-am îndreptat către fortul de la Jilava, în interiorul căruia era săpată, deja de trei zile, o groapă mare. După ce camionul a intrat în fort, asupra cadavrelor strangulaţilor s-a tras — în urma ordinului primit de la prim-procurorul militar, col. Zeciu — câte un foc de revolver sau de puşcă; apoi, un medic militar constată moartea tuturor legionarilor transportaţi de noi. Cadavrele au fost aruncate în groapă. Eu imediat am declarat celor 14 jandarmi că ceea ce făcuseră fusese dispus de către Curtea Marţială şi că a fost o datorie patriotică importantă.“

„Fiecare jandarm a fost răsplătit cu 20.000 lei“

Certificatele de deces au fost făcute la Jilava, în acestea menţionându-se că cei 14 legionari au fost împuşcaţi pentru că au încercat să evadeze. Jandarmii au fost răsplătiţi cu câte 20.000 de lei.
Certificatele de moarte se confecţionaseră la Jilava de către colonelul de la Curtea militară Zeciu, locotenent-colonel Dumitru şi de primul comisar regal, colonel Pascu. S-a aruncat pământ în groapă; însă a doua zi cadavrele au fost dezgropate şi purtate într-o altă groapă. Asupra lor s-au vărsat multe sticle de acid sulfuric; apoi au fost acoperite cu pământ, iar deasupra s-a turnat o placă grea de ciment. Jandarmii, deşi involuntar, au trebuit să iscălească actele de deces, în care se spunea că cei 14 legionari au fost împuşcaţi pentru că încercaseră să fugă de sub escortă. Fiecare jandarm a fost răsplătit cu 20.000 lei. Eu am primit 200.000 de lei“, a mai menţionat maiorul Constantin Dinulescu.
Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. Cel mai important cuvant din aceasta grozavie este jandarmii.
  Jandarmii dezi nu sunt diferiti de cei de atunci, niste tradatori, niste idioti utili dar anticristi. Probabil ca in familiile lor ciocnesc oua de Sfintele Pasti insa doar pentru ca toti fac acelasi lucru.
  Jandarmii au fost platiti ca sa omoare. Evident idiotii nu au priceput nimic, ca sugrumarea pe ascuns este o crima, dar au acceptat banii si le-au magulit constiinta ca au facut o datorie importanta pentru tara.

  Jandarmii de ieri nu sunt prea diferiti de cei de azi. Astazi dupa de i-au batut pe progresisti au fost recompensati de stapanire cu vacante. Indiferent cat de scarbosi sunt progresistii, violenta gratuita a jandarmilor iese mereu in evidenta. Niste criminali care bat pentru bani.
  Asemanarea jandarmilor de pe vremea tradatorului Carol II cu jandarmii de pe vremea tradatorului Iohanis/Dragnea e izbitoare.

  Cuvantul de ordine al articolului de mai sus este JANDARMII. Ar trebui sa il scrieti ingrosat si cu rosu ca sa inteleaga toti ca metodele nu s-au schimbat, ruleaza acelasi film dar cu alti actori.

   1. Am citit articolul, multumesc. Inca am in minte imaginea cu seful jandarmilor, un cocalar care poza cu icoane in spate cand ii luau interviu.
    Manipulare de cea mai joasa speta.

  1. As fi fost pe deplin de acord cu tine daca te-ai fi referit la jandarmii care i-au scos in toiul noptii din casa pe taranii din Pungesti si i-au batut in curtea lor pentru ca se opuneau exploatarii gazelor de sist. Aia da. Am auzit ca au adus detasamente speciale din maghiarime pentru ca cei de acolo au refuzat ordinul. Dar asta era pe vremea lui Ponta dragutule.

   Daca-mi vii cu exemple de pe 10 august (ca sa corespunda indiciului Iohanis/Dragnea) inseamna ca ai mari probleme de intelegere a vremurilor si esti racordat la o gandire progresista de cea mai joasa speta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button