X

Să discutăm despre GRAȚIERE

de Saccsiv

Am postat acest editorial acum un an si jumatate. Il repostez pentru cititorii noi ai acestui portal.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

TEMA FOARTE GREA. Va amintiti de Sodoma? De ce pentru zece drepti sa fie lasati nepedepsiti mari ticalosi? Sa discutam despre AMNISTIE si GRATIERE. Dar si despre INCHISOARE sau LAGAR DE EXTERMINARE

Facerea, Capitolul 18:

 1. Zis-a deci Domnul: „Strigarea Sodomei şi a Gomorei e mare şi păcatul lor cumplit de greu.
 2. Pogorî-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat aşa cum s-a suit până la Mine strigarea împotriva lor, iar de nu, să ştiu”.
 3. De acolo doi din Oamenii aceia, plecând, S-au îndreptat spre Sodoma, în vreme ce Avraam stătea încă înaintea Domnului.
 4. Şi apropiindu-se Avraam, a zis: „Pierde-vei, oare, pe cel drept ca şi pe cel păcătos, încât să se întâmple celui drept ce se întâmplă celui nelegiuit?
 5. Poate în cetatea aceea să fie cincizeci de drepţi: pierde-i-vei, oare, şi nu vei cruţa tot locul acela pentru cei cincizeci de drepţi, de se vor afla în cetate?
 6. Nu se poate ca Tu să faci una ca asta şi să pierzi pe cel drept ca şi pe cel fără de lege şi să se întâmple celui drept ce se întâmplă celui necredincios! Departe de Tine una ca asta! Judecătorul a tot pământul va face, oare, nedreptate?”
 7. Zis-a Domnul: „De se vor găsi în cetatea Sodomei cincizeci de drepţi, voi cruţa pentru ei toată cetatea şi tot locul acela”.
 8. Şi răspunzând Avraam, a zis: „Iată, cutez să vorbesc Stăpânului meu, eu, care sunt pulbere şi cenuşă!
 9. Poate că lipsesc cinci din cincizeci de drepţi; poate să fie numai patruzeci şi cinci; pentru lipsa a cinci pierde-vei, oare, toată cetatea?” Zis-a Domnul: „Nu o voi pierde de voi găsi acolo patruzeci şi cinci de drepţi”.
 10. Şi a adăugat Avraam să grăiască Domnului şi a zis: „Dar de se vor găsi acolo numai patruzeci de drepţi?” Şi Domnul a zis: „Nu o voi pierde pentru cei patruzeci!”
 11. Şi a zis iarăşi Avraam: „Să nu Se mânie Stăpânul meu de voi mai grăi: Dar de se vor găsi acolo numai treizeci de drepţi?” Zis-a Domnul: „Nu o voi pierde de voi găsi acolo treizeci”.
 12. Şi a zis Avraam: „Iată, mai cutez să vorbesc Stăpânului meu! Poate că se vor găsi acolo numai douăzeci de drepţi”. Răspuns-a Domnul: „Nu o voi pierde pentru cei douăzeci”.
 13. Şi a mai zis Avraam: „Să nu se mânie Stăpânul meu de voi mai grăi încă o dată: Dar de se vor găsi acolo numai zece drepţi?” Iar Domnul i-a zis: „Pentru cei zece nu o voi pierde”.
 14. Şi terminând Domnul de a mai grăi cu Avraam; S-a dus, iar Avraam s-a întors la locul său.

Ganditi ca-i drept fratii mei? Credeti ca-i corect? Chiar asa, pentru zece drepti sa scape niste facatori de rele?

Raspunsul e evident, pentru noi, crestini fiind, si cu totii suntem de acord cu el. Asta in teorie. Se va casca oare o prapastie uriasa intre teorie si practica pentru multi dintre noi, abordand o tema migaloasa?

Dupa cum probabil deja stiti: KLAUS JOHANNIS a anuntat REFERENDUM pe tema … GRATIERII

Asta pe fondul: FACEBOOK scoate ROMÂNII în STRADĂ

Unii dintre noi vor zice: ca sa-i scape pe corupti vine Guvernul cu gratierea”. Si poate ca au dreptate.

Si vor adauga: nu din mila crestina o fac, caci n-au nici o treaba cu invatatura ortodoxa”. Si iarasi poate ca au dreptate.

Problema de principiu insa ramane: e sau nu e necesara intr-o tara din cand in cand cate o amnistie si/sau gratiere?

Intr-o dezbatere televizata pe aceasta tema, un nene zicea ca daca ies zeci de mii de detinuti pe strazi, va fi jale, toti apucandu-se de furat, violat, talharit si omorat. Altcineva din platou i-a raspuns insa: pai fiecare in parte la un moment dat tot iese din inchisoare.

Chiar asa. N-ar fi mai linistitoare desfiintarea penitenciarelor si transformarea lor in lagare de exterminare? Adica de ce sa-i mai condamni la diverse pedepse privative de libertate? De ce sa mai aiba posibilitatea sa se intoarca in societate? Mai bine direct in lagar din care sa nu mai iasa nici in patru scanduri, acolo sa le faca si cimitir. Asa, un soi de asanare a societatii umane. Unii dintre semenii nostri par ca asa gandesc ca ar fi mai bine …

O discriminare reala dar despre care nu se vorbeste in tara asta este cea a fostilor puscariasi ce s-au pocait. Pentru ca pentru multi din jurul lor, a fi fost puscarias este echivalent cu a fi un soi de subspecie umana ticalosita pe viata. De fapt majoritatea dintre cei ce privesc astfel lucrurile nici nu prea folosesc termenul de fost puscarias, ci direct pe acela de puscarias, asa, ca pe ceva perpetuum.

Unii dintre noi poate vor zice si ca daca respectivul facator de rele nu executa intreaga pedeapsa, atunci sigur nu are cum sa-i vina mintea la cap. Eu insa zic ca nu-i asa. Si nu o zic din literatura. Daca e sa-i vina mintea la cap, ii vine inca din primii ani, de cele mai multe ori chiar din primul an.

Exista macar zece detinuti in sistemul penitenciar romanesc care sa regrete faptele comise si sa se fi cumintit? Eu consider ca da. Exista si erori judiciare? Foarte probabil ca da. Exista si pedepse nedrept de mari? Exista pedepse aspre pentru fapte ce in alte state nu sunt condamnate in codul penal?

Adica, merita unii o iertare? O iertare pe care s-o si simta, deci transpusa intr-o amnistie sau gratiere? Probabil, sper, ca majoritatea dintre noi consideram ca da. Dar mai departe vine treaba cea migaloasa: de dragul celor ce merita iertarea, permitem insa sa iasa inainte de termen si coruptii? Aici din pacate multi dintre noi vom claca si vom raspunde: pentru a nu scapa coruptii, mai bine sa se chinuie pe mai departe si cei ce ar merita iertarea, ba chiar si cei pe nedrept pedepsiti …

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

19 comentarii

 1. Gratierea este un act de clementa absolut necesar in conditiile actuale de detentie. Din pacate de mii de ani nu s-a schimbat nimic iar inchisorile au ramas un loc al pierzaniei (fizice si psihice) si nu al indreptarii. Ori scopul pedepsei nu este de a face rau omului ci bine. Cand pedepsesti un copil n-o faci ca sa capete nu stiu ce suferinta fizica sau psihica ci ca sa-i fie spre invatatura si sa nu mai repete gresala. Lipsirea de libertate fara componenta educativa este tortura. Si nu vorbim acum de faptul ca nu s-ar incerca nimic pe partea aceasta dar este clar ca eforturile sunt mult prea modeste si, in fond, detinutii stau in majoritatea timpului claie peste gramada in conditii greu de descris si formeaza un mediu pe langa care jungla pare un paradis. Asta este de fapt problema reala.Se mai spune ca nu trebuie iertate decat pedepsele celor inchisi iar nu si cele cu suspendare. Absolut aberant. Pai daca ierti o anume gresala (sa spunem … defaimarea, ca sa fie un exemplu neutru dar nu mai putin periculos in viitor) atunci ea trebuie sa fie valabila tuturor care se incadreaza in situatia respectiva.Ar fi fost interesant de discutat si motivele pentru care se face atat tam-tam acum. Aceasta este o problema vitala chiar pentru existenta noastra si ne priveste in mod direct: instituirea terorii la nivelul societatii prin intermediul institutiilor de forta. Unii supravegheaza, altii fabrica dosare si martori mincinosi iar altii dau sentinte de condamnare. Ca in prima faza s-au concentrat asupra oamenilor politici pentru a-si asigura conducerea tarii este cu atat mai periculos deoarece se vede intentia lor de a domina totul si de a-si extinde tentaculele asupra tuturor. Sub ochii nostri s-a consolidat puterea unor institutii statate in fata cetateanului si sunt deja semne clare de instituire a politiei gandirii. Sa nu uitam nici faptul ca a avansat periculos de mult guvernarea electronica care permite un control si mai mare asupra cetateanului. Daca acum nu se va reusi un control democratic si transparent al acestor institutii o sa ne confruntam in curand cu o perioada neagra a istoriei. Poate chiar ultima.

 2. Rugaminte. Am scris textul cu paragrafe ca sa fie mai usor de citit. Ar fi de folos sa se mentina si in postare. Multumesc.

 3. Exact așa gândeam și eu dinainte să apară articolul. Poate cel mai bun si corect articol despre grațiere, fără vreo “modelare” politică, ci strict pe învățăturile creștine. Eu votez “Da”, pentru ca noi ca si creştini, trebuie să îi iertam si sa ii lăsăm să îi judece Dumnezeu dacă au greșit. Daca aș vota “Nu”, este ca si cum eu i-aș fi înfundat acolo, deși aveau ocazia să scape; iar cum condițiile din închisori nu sunt bune deloc si dacă Doamne ferește moare cineva, sunt si eu răspunzător pentru asta.

 4. Cu siguranta gratierile sunt necesare. Cu atat mai mult pentru ca se fac o multime de erori judiciare si abuzuri, ajungand oameni nevinovati acolo. Cu atat mai mult ca, pentru o gramada de fapte condamnate de codul penal Romanesc, in tarile occidentale se da cel mult o amenda.Chestiunea cu oamenii politici e simpla: asa cum pentru a-ti face firma ai nevoie de cazier judiciar, tot asa pentru omul politic ce candideaza sa obtina o functie in conducerea statului, aceasta candidatura trebuie sa fie conditionata de un cazier. In momentul cand ai condamanare pentru fapte ilegale savarsite in calitate de om politic, sa nu mai ai dreptul toata viata sa accesezi la vreo functie in stat. Mai mult, nici urmasii tai sau vreo ruda pana la gradul 4 !!! Daca pentru un lucrator la garda financiara e valabila aceasta regula a cazierului, de ce nu ar fi si pentru un om politic?Pe mine nu ma incalzeste cu absolut nimic ca un om politic face puscarie, dupa ce prin actele sale de coruptie, a castigat avantaje de care pot profita cateva generatii de urmasi ai familiei sale, sau a tarat in mocirla existentiala milioane de destine dintr-o natiune. Si eu as fi dispus sa fac puscarie 2-3 ani pentru cateva zeci sau sute de milioane de euro.Cum ar fi o lege prin care omul politic corupt sa nu faca puscarie, dar sa i se: retraga cetatenia romana, sa i se confiste toate bunurile lui mobile si imobile, si a le rudelor sale pana la gradul 4, inclusiv averea sotiei/sotului daca respectivul incriminat e divortat sau a divortat pe parcurs pentru a-si salva averea?O chestiune de morala si etica: nu as incarcera decat persoane care pot periclita fizic sau psihic viata, sanatatea fizica si mentala a celor din jur: criminali(cand spun criminal ma refer la cel ce ucide cu premeditare, nu la cel ce face contrabanda cu tigari sau piraterie software, asa cum obisnuieste sistemul sa-i numeasca pe acestia), oameni cu un comportament preponderent violent, violatori, pedofili, dereglati sexual care isi manifesta public comportamentul atentand la moralitatea celor din jur, cei care rapesc si sechestreaza persoane, in special copii.Pentru alte delicte as da amenzi, amenzi care sa fie armonizate dupa nivelul veniturilor celui incriminat sau raportate la venitul populatiei din Romania daca persoana incriminata nu are un loc de munca sau are dificultati majore in a-si castiga existenta macar la un nivel ce tine de securitatea alimentara a individului.La ora actuala in Romania se practica amenzi umilitor de mari, care efectiv pun in dificultate de plata chiar si pe cei care recunosc ca au gresit si ar dori sa le achite de buna credinta. Adica nu poti sa dai amenda pentru lipsa asigurarii RCA, nustiu cate salarii minime pe economie. E aberant. Practic tradeaza cardasia dintre guvern si grupurile de interes financiar. Nu mai vorbesc de fel si fel de obligativitati care nu au ce cauta intr-o tara pretins democratica.Avand in vedere cele de mai sus, e necesara o mai mare atentie si responsabilitate a aparatului de justitie, in prealabil incarcerarii unui om.Zilele trecute un cadru MAPN este retinut pentru 30 de zile pentru ca si-a dat pe facebook o identitate falsa si intra in discutii cu minori, spunandu-se in mass media ca a lipsit putin sa treaca la fapte de pedofilie. OK sunt perfect de acord!!! Dar atunci de ce cetateanul francez, om de afaceri, ce locuia la Cluj si se deplasa la Bucuresti cand avea pofte sa savarsea acte de pedofilie, prins flagrant chiar, este retinut 24 de ore si eliberat?De ce acei soldati americani ce au omorat oameni nevinovati in accidente de circulatie pe teritoriul Romaniei nu s-au supus aparatului de justitie si au fost extradati catre SUA, unde nu au fost penalizati pentru fapele savarsite?De ce hakerul roman Gucifer si altii, au fost extradati la cererea FBI?Oare are legatura cu ce imi spunea un amic din servicii, ca aparatul de justitie romanesc este unul foarte servil, obedient si cu exces de zel atunci cand i se solicita din exterior, extradarea unui cetatean roman, doar ca atunci cand aparatul de justitie romanesc pretinde aceleasi cereri de la omologii occidentali, cereri ce privesc cetateni proveniti din tarile occidentale, de cele mai multe ori cererile nu sunt onorate sau se lasa muuuult asteptate ???   

 5. cel mai corect ar fii sa se faca o selectie cine sa fie gratiat si cine nu, Coruptii, masonii, tradatorii si cam toti din sistemul politic obligatoriu trebuie sa stea pe mai departe in inchisoare, ba pe termene mai lungi si ar trebui confiscat tot. SDi atunci garantat in tara se va reduce enorm de mult coruptia si mizeria.

 6. Am uitat sa spun ca multi sunt acolo, din cauza unora care le-au “inventat” dosare la cerere, sunt inchisi politic, pe nedrept. Sunt de acord cu Cosmin! Intr-adevar se fac multe erori judiciare si abuzuri.”Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra.” (Evanghelia dupa Sfantul Ioan, capitolul 8)

 7. O minte îmbâcsită de patimi, niciodată nu va face judecată dreaptă. E nevoie și în justiție oameni ai credinței înțelepți și cu frică de Dumnezeu.

 8. Cum majoritatea celor ce au intrat în pușcării sunt atei,deci oameni ce nu se gândesc la consecințele faptelor lor,nu se gândesc la suferința ce o provoacă prin faptele lor,părerea mea este că prin grațiere s ar face mult rău celor ce au fost păgubiți/vătămați de încarcerați;ei ar fi primii vizați deoarece în 80%din cazuri,foștii pușcăriași se vor reapuca de activitățile ce le practicau înainte de a fi prinși iar gândurile lor ar fi la cei din cauza cărora au intrat în pușcărie

 9. Oricum cred că decizia este luată cu mult timp înainte de a apărea în spațiul public această stire;tind să cred că grațierea va avea loc cu sau fără voia poporului și nu pentru găinari ci pentru ,,gulerele albe” ce au trebuit sacrificate pentru cei cu adevărat mafioți cum ar fi Băsescu, Tăriceanu,Videanu,Iohannis,Iliescu,Firea,Olguța,Oprescu și alții

 10. Consider ca sistemul penitenciar ar trebui asezat pe baza a cinci principii simple si usor de aplicat:
  1. Munca, singura metoda cu adevarat educativa. Adica desfiintate inchisorile, ca loc de privare de libertate si instituirea de lagare de munca si reeducare; cu regim semideschis, inclusiv pentru infractiunile cu cea mai mare violenta.
  Acum, vor putea sari pe mine multi, amintindu-mi de istoricul acestei institutii din Soviete…
  Considerand informatizarea actuala si viitoare a societatii, un evadat nu are sanse prea mari sa ramana nedetectat multe luni de zile.
  Sigur, exista intotdeauna riscul evadarii, dar acesta este mult diminuat de regimul de detentie liberal.
  Excesele de liberalism(chiar de sorginte neomarxista in sistemul penitenciar) nu trebuie admise.
  Celor care evadeaza, li se poate reseta pedeapsa de la inceput, indiferent de cat au ispasit.Ca asprime, se poate aplica izolatorul, pentru evadatii prinsi.
  Multe obiective strategice de constructii si de intretinere a infrastructurilor de circulatie ar putea fi realizate; multi bani acum aruncati in focul penitenciarelor, ar putea fi cheltuiti cu folos atat pentru penitent, cat si pentru sistem-stat !
  In lagarele de munca si reeducare, sa abunde asistenta religioasa si psihologica; caci doar preotii si psihologii ii pot ajuta pe condamnati sa se auto-re-educe; sa se reinventeze ca oameni normali; utili lorusi si societatii.
  2. Sprijinul familiei&prietenilor, care il poate mentine pe detinuti conectat la viata insasi. Accesul familiei sau/si prietenilor la condamnat trebuie sa fie neingradit ca frecventa, oridecate ori membri familiei sau prietenii doresc sa-l viziteze.
  Prin prezenta activa a familiei si prietenilor alaturi de detinut,se vor diminua foarte mult influentele ierarhiilor de penitenciar dintre detinuti; bazate pe dreptul fortei-pumnul, cutitul, armele.
  3. Reintegrarea sociala, prin sprijinirea consistenta a firmelor care angajeaza fosti detinuti: reduceri fiscale importante, suport financiar major pentru echipamente si cursuri de reconversie profesionala in cadrul firmelor; obligarea firmelor de a angaja un numar dat de astfel de persoane, similar actualelor norme privind persoanele cu handicap.
  4. Consiliere psihologica si religioasa; continuata pe o perioada suficienta dupa eliberare; astfel incat fostul detinut sa se reintegreze si recupereze psihologic; undeva intre unu si trei ani.
  5.Reintroducerea in Codul Penal Roman a condamnarilor la locul de munca pentru infractiuni minore , fara violenta si fara pagube patrimoniale importante.
  La detalii, se poate lucra mult: asistenta medicala; acces la informatii externe pe durata pedepsei(consider ca telefoanele mobile trebuie tinute departe de lagare de munca–aici, e toata raspunderea sistemului penitenciar), vizite intime, regimul pachetelor primite de detinuti, ateliere de munca in interiorul lagarelor; recunoasterea deplina in societate a cursurilor de formare profesionala efectuate in sistemul lagarelor,cu instruire civila din exterior.
  In prezent, sistemul nu face decat sa-i ucida in penitenciare pe cei slabi si sa-i inraiasca pe cei tari.

 11. Gratiere? Nu! De ce? Pentru ca noi o vedem ca pe o sansa data cuiva de a reveni in societate,de a-si reveni,dar ei incarceratii o vad ca pe un act de slabiciune din partea noastra ,o noua sansa de a mai face o gainarie,evident nu toti,dar cam toti! Nu toti cei botezati sunt crestini ca sa spun asa! Din contra,munca prietene,nu bici ,nu chinuri dar munca hotarata ca sa inteleaga ca nu asta inseamna ca sa fii “gangsta”(orice talharie,furt,etc)! Sa stie ,sa inteleaga viata alora pe care ii nenorocesc,reeducare prin munca ! Constant,6 zile pe saptamana si supravegheati la fel de constant ca sa n-o ia pe scurtatura! Auzi,gratiere,da ce ei is acolo ca l-i sa inscenat ceva sau pt. ca sunt prea lenesi pt. a se scula la 5 si a se culca la 11! Ce mentalitate naiva (sau prefacut naiva) de roman,nici nu-i de mirare ca Romania noastra iubita e unde e cu atatia “crestini” milostivi fata de aproapele! Sarcasmul sper ca este evident! Si apropo in afara de gratiere nu cumva sa le dam un apartament,masina ,etc!? De ce nu!?? Altfel suntem crestini rai din pdv al unor simpli oameni! Chiar m-am maniat acum! Gratiere!-exact cum ar gandi Sfantul Voievod Stefan cel Mare! Pai cu atatia agarici care sunt pro-gratiere nici nu-i de mirare ca traim intr-o tara care are asa un viitor falnic,pardon jalnic in fata! Fatalailor!

   1. Sa va indeplineasca dorinta Atotputernica Treime,dar la cate pacate am cred ca o sa am un pic mai mult de suferit! Eu pur si simplu nu sunt pentru eliberarea inainte de termen a unor(nu zic ca nu sunt nevinovati in inchisoare, Dumnezeu ii stie care si cum) raufacatori,care daca doresc se pot schimba si unde sunt(evident de aceasta exista inchisoare,pt. a le da de gandit) si daca nu o fac acolo cam sigur nu o vor face datorita amnistiei ci din contra! Doamne Ajuta!

     1. Nu am nici o afiliere cu nimeni(politica,servicii de orice natura,etc) ,sunt un pacalici obisnuit! Comentez pt. ca asta e scopul sectiunii de pareri! Atata tot! In afara subiectului,credeti ca puteti imbunatati situl un pic? Ma refer la comentarii,pt. a vedea daca cineva rasp. sau etc,tot timpul trebuie cautata stirea respectiva,intelegeti la ce ma refer! Ex: youtube trimite avertizare,nu ati putea face ceva de genul si aici? Multumesc, Doamne Ajuta!

 12. Sf Stefan cel mare a taiat capetele catorva boieri tradatori cu cateva zile inainte de a muri… Si cu toata astea a fost canonizat.

  Gratierea / condamnraea la moarte este un atribut al regelui absolut ca monarh de drept divin.

  Gratierea sau nu trebuie sa tina cont de canoanele Bisericii Ortodoxe. Altfel ajungem la anarhie sau la genocid.

  1. Complet de acord,ce am vrut sa spun este ca,din punctul meu de vedere Sfantul Voievod Stefan cel Mare nu are fi fost de acord cu astfel de comportament inselator! Altfel i-ar fi lasat pe fatalaii de inchinatori la covor sa faca prapad prin Moldova,ca de , mila crestineasca nu?!!?mie unul situatia mi se pare cam la fel! Daca gresesti platesti, evident cat mai omeneste,depinzand de situatia! Pai ganditi-va la precedent,toti de ex. nenorocitii de violatori vor face si mai mult abuz pentru ca vor intra un pic la racoare,v-a urma o gratiere si ei isi vor continua ciclul infractional! Daca nu vede lumea situatia cum o vad eu este probabil din cauza vocabularului meu deosebit de limitat si nu din cauza ca lumea nu are habar pe ce lume traieste! Doamne Ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button